Ufukta esir takası anlaşması yok

img
Ufukta esir takası anlaşması yok YDH

Haaretz gazetesi, Biden yönetiminin yakın vadede Lübnan sınırında anlaşmaya varma şansına ilişkin kötümser açıklamalarının esir takası ve ateşkes anlaşmasının ilerlemesindeki zorlukları ortaya koyduğunu yazdı.




YDH - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, salı akşamı yaptığı açıklamada, her iki taraf da savaş istemese de 'yanlış hesaplama' nedeniyle İsrail ve Hizbullah arasında ciddi bir tırmanma yaşanmasından endişe duyduğunu söyledi.

Özel Temsilci Amos Hochstein da pazartesi günü buraya yaptığı ziyarette benzer bir açıklama yaptı.

Hochstein, ayrıca savaş durumunda İran'ın İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı düzenleyebileceği ve bunun Hizbullah'ın Lübnan'dan yapacağı saldırıların yanı sıra Siyonist rejimin savunma sistemleri için de ciddi bir sorun teşkil edeceği uyarısında bulundu.

Siyonist rejim, Gazze'deki olası ateşkesin kuzeyde de sükûneti beraberinde getireceğini varsayıyor. 

Haaretz gazetesine konuşan bir kaynak, "Ancak ufukta esirleri serbest bırakacak bir anlaşma görünmediği sürece kuzeyde durumun kötüleşmesi ihtimali gerçek," dedi.

Kaynak, anlaşma sağlamadaki zorluklara rağmen İsrailli yetkililerin ABD yönetimi ve arabulucu ülkelerle görüşmelerin esir takası anlaşması konusunda bir ilerleme sağlamak amacıyla devam ettiğini de sözerine ekledi.

Bazı kaynaklar ise esas anlaşmazlıkların Hamas'ın ilk adım olarak kalıcı bir ateşkes talebi olduğunu savundu.

Bir kaynak, "Askerlerin konuşlanmasında değişiklik, sükûnet ya da ateşkes, İsrail'in Hamas'ın elindeki tüm esirler gerçekten serbest bırakmasını sağlamak için kullanabileceği baskı araçları," diye konuştu.

Kaynak, "Örgütün bu adımları esirleri serbest bırakma isteğinden önce talep etmesi, elindeki tüm esirleri serbest bırakmadan ve İsrail'in rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yeterli baskı aracına sahip olmadan anlaşmadan çekilmesine neden olabilir," ifadelerini kullandı.

Siyonist rejimin 'Hamas'ın sunduğu önerileri tartışmayacağını' savunan kaynak, "Yalnızca Hamas'ın taleplerini geri çekmesi ve Amerikalıların önerisi üzerinde görüşmeyi kabul etmesi halinde masaya oturmak üzere temsilciler göndermeye hazırız," yorumunu yaptı.

Üst düzey ABD'li yetkililer, son günlerde Hamas'ın bazı talepleri üzerinde müzakere etmenin mümkün olduğunu ancak diğerlerinin kabul edilemez olduğunu öne sürdü.

İsrail, şimdi arabulucu ülkelerin Hamas üzerindeki baskısının görüşmelerin yeniden başlamasını sağlamasını bekliyor.



Makaleler

Güncel