Hizbullah'ın uyarısı Güney Kıbrıs'ı alarma geçirdi

img
Hizbullah'ın uyarısı Güney Kıbrıs'ı alarma geçirdi YDH

Hasan Nasrullah yaptığı sert açıklamada, Güney Kıbrıs hükümetinin, havaalanlarının ve üslerinin İsrail rejimi tarafından kullanılmasına izin vermesi halinde savaşın bir tarafı olacağına dikkat çekmişti.




YDH- İsrail haber sitesi Ynet'e göre, Güney Kıbrıs'ın İsrail Büyükelçisi Kornelios S. Korneliou, Lefkoşa'nın Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın konuşmasına yanıt vereceğini belirterek, "Böyle bir kişi tehdit ettiğinde, kesinlikle yanıt vereceğiz" dedi.

Seyyid Nasrullah yaptığı sert açıklamada, Güney Kıbrıs hükümetini havaalanlarının ve üslerinin İsrail rejimi tarafından kullanılmasına izin vermesi konusunda uyarmıştı.

Nasrullah, "Kıbrıs hükümeti, Lübnan'ı hedef alması için havaalanlarını ve üslerini düşmana açmasının savaşın bir parçası haline geldiği anlamına geldiği konusunda uyarılmalıdır." demişti.

Büyükelçi, Hasan Nasrullah'a yanıt vermedi ancak "İsrail ile yakın koordinasyon içinde çalışıyoruz ve eminim bunu hoş karşılamayacaktır" dedi.

Cornelia, Hasan Nasrullah'ın tehditlerine şaşırıp şaşırmadığı sorusuna ise "Hem evet hem hayır. İsrail ile Kıbrıs arasındaki ilişkiler hiçbir zaman bu kadar güçlü olmamıştı ve bunların hepsi yüzeyde" dedi ve ülkesinin "İsrail ile yakın koordinasyon içinde Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasında mütevazı bir rol oynamaya" çalıştığını sözlerine ekledi.

"Hizbullah'ın tüm bunları hoş karşılamadığından emin olduğunu" ifade eden Büyükelçi, hem İsrail rejimi hem de Güney Kıbrıs arasında günde çok sayıda uçuş olduğunu belirterek, "İsrail'le turizm, iş ve siyaset konusunda ilişkiler çok güçlü" dedi.

Temmuz 2022'de İsrail medyası Paraşütçüler Tugayı'nın Hizbullah'a karşı savaşmak üzere Kıbrıs'ta eğitim tatbikatı yaptığını bildirmişti.

İsrailli ‘Walla’ web sitesi, Paraşütçü Tugayı'nın Lübnan köylerindeki Hizbullah savaşçılarıyla nasıl yüzleşeceklerini öğrenmek amacıyla Kıbrıs'taki bir köyde tatbikat yaptığını söylemişti.

Sitede belirtildiği üzere amaç, "Hizbullah savaşçılarını saklandıkları yerlerden çıkarmak ve onları kafa kafaya savaşmaya zorlamak."

İsrail ordusu Kıbrıs'ta ilk kez eğitim vermiyor. Mayıs 2022'de, Chariots of Fire tatbikatlarının bir parçası olarak, İsrail ordusunun komando tugayı, Hizbullah ile gelecekte karşılaşabilecekleri olası Lübnan işgal taktikleri konusunda eğitim almak üzere Kıbrıs'a gitmişti. Siteye göre İsrail ordusu, iki ülkenin arazisinin benzerliği nedeniyle Kıbrıs'ı seçti.

O dönemde ‘Walla’ Kıbrıs'ın ana muhalefet partisi Akel'in İsrail işgal güçleriyle ortak askeri tatbikatı "ülke için tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdiğini de bildirmişti.

Akel ayrıca, Kıbrıs'ın bölgesel ortaklıklarının askerileştirilmesinin ve adanın Ulusal Muhafızlarının İsrail askeri personeline destek vermesinin eleştirerek, "ülkemizin ve halkımızın çıkarlarına ve güvenliğine" hizmet etmiyor demişti.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides de Hasan Nasrullah'ın yaptığı konuşmaya yanıt vererek "Biz çatışmalara katılmayız. Kıbrıs çözümdür, sorun değil." dedi.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı'nın yorumları

Christodoulides, Güney Kıbrıs'ın herhangi bir savaşta taraf tuttuğunu reddetti ve "Kıbrıs sorunun bir parçası değil, çözümün bir parçasıdır. Bu rol, örneğin, sadece Arap dünyası tarafından değil uluslararası toplum tarafından da kabul edilen insani (yardım) koridoru aracılığıyla açıkça görülmektedir" dedi ve Güney Kıbrıs'tan yapılan yardım sevkiyatlarına atıfta bulundu.

Güney Kıbrıs'ın İsrail ordusuna herhangi bir toprak ya da üs sağladığı bilinmemektedir, ancak daha önce geniş hava sahasını - uçuş bilgi bölgesini - hava tatbikatları için İsrail'in kullanmasına izin vermişti. Daha önce de belirtildiği gibi, Ada'da birkaç İsrail tatbikatı da yapılmıştı.