ABD bile artık İsraillilerin savaş suçunu araştırıyor

img
ABD bile artık İsraillilerin savaş suçunu araştırıyor YDH

Amerikan rejiminin, yeşil kart başvurusunda bulunan İsraillilere savaş suçu işleyip işlemediklerine dair sorduğu bildirildi.




YDH- Ynet News’in haberine göre Amerika’da daimi ikamet için başvuran İsrailliler, artık silah ve patlayıcı becerileri de dahil olmak üzere rejimin ordusundaki hizmetlerine ilişkin derinlemesine bir soruşturmaya tabi tutuluyor.

Amerika'nın Silikon Vadisi'ndeki bir teknoloji şirketinde üst düzey yönetici olarak görev yapan ve yeşil kart başvurusunda bulunan Yuval adlı bir İsraillinin geçen hafta ABD Göçmenlik Dairesinden bir mektup aldığını belirten gazete, mektubun içeriğinin şaşırtıcı olduğunu yazdı.

Habere göre mektup şöyle başlıyordu: “Başvuru formunuzda 2005-2008 yılları arasında İsrail ordusunda görev yaptığınızı belirtmişsiniz. Davanızla ilgili nihai kararı verebilmemiz için bize askerlik hizmetinizle ilgili ek bilgi vermeniz gerekmektedir."

Amerikan Göçmenlik Dairesi, başvuruda bulunan İsrailliden ek olarak askerlik hizmetini anlatan yeminli bir beyanname sunmasını ve bu beyannamenin bir parçası olarak bazı sorulara cevap vermesini istiyordu.

Amerikalıların İsrailliden cevaplamasını istediği sorular şunlardı:

“Askerliğiniz sırasında muharebelere muharip olarak katıldınız mı? Eğer öyleyse, lütfen bu muharebelerdeki faaliyetinizi/rolünüzü açıklayın. Orduda askerlere komuta ettiniz mi? Evet ise, lütfen komutanlığınızın yönlerini açıklayın. 

Gözaltındakilere hiç nezaret ettiniz mi (veya başkalarına nezaret etme emri verdiniz mi)? 

Askerlik hizmetiniz sırasında patlayıcı kullandınız mı? Kullandıysanız, eğitim aldığınız silah veya patlayıcı türlerini ayrıntılı olarak belirtin.

Hiç silah veya patlayıcı kullandınız mı? Eğer öyleyse, hangi silah veya patlayıcıyı kullandınız? Silah veya patlayıcıyı nasıl kullandınız? Kaç kez silah veya patlayıcı kullandınız? Ne sıklıkla silah veya patlayıcı kullandınız? Başka bir kişiye karşı silah ve/veya patlayıcı mı kullanıyorsunuz? Eğer öyleyse, koşullar ayrıntılı olarak açıklamalı ve neden başka bir kişiye/kişilere karşı silah ve/veya patlayıcı kullandığınızı açıklamalısınız."

Yuval adlı İsraillinin tatmin edici cevaplar içeren beyanını 87 gün içinde sunmaması halinde ABD'den sınır dışı edilebileceğini belirten gazete Amerikalıların rutin olmayan yeni uygulamalarına dikkat çekti.

ABD yetkililerine askerlik hizmetiyle ilgili ayrıntılı bilgi verme zorunluluğunun yeni olmadığını ve tüm ülkelerin vatandaşları için geçerli olduğunu belirten gazete, İsraillilere yönelik yeni uygulama için ise şunları yazdı:

“Tel Aviv merkezli Goldfarb, Seligman hukuk firmasının Çalışma ve Kurumsal Göçmenlik Departmanı başkanı Avukat Liam Schwartz'a göre, ABD Göç İdaresi şu anda İsrailliler üzerinde -hem şimdiki hem de geçmiş- askerlik hizmetleri hakkında sorgulanmaları gereken yeni bir politika uyguluyor.

Silahların ve/veya patlayıcıların başka bir kişiye karşı nasıl, ne zaman ve neden kullanıldığına dair açıklama arayan bir soruşturma, savaş suçu işleyip işlemediğinizi anlamaya yöneliktir. Tutukluların nezaretine ilişkin bir soru, askeri personeli 'yakalamak' ve Batı Şeria'daki tutuklamalara katılan polis memurlarının çatışmalara savaşçı olarak aktif katılımına ilişkin bilgi talebi, yetkililer tarafından soykırım olarak tanımlanan eylemlerle ilgili konumlarını belirlemek amacıyla da kullanılabilir."

Gazete ayrıca Revital adlı bir İsraillinin Amerika’daki deneyimini de örnek olarak naklediyor. 

Habere göre Revital, rejimin ordusunda dört ay yedek asker görevi yaptıktan sonra Şubat ayında Avrupa'ya oradan da Amerika’ya gitmeye karar veriyor. 

Batı Avrupa'daki Amerikan konsolosluğuna turist vizesi başvurusunda bulunduktan sonra mülakata alınan Revital, Amerikan konsolosluğunda yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Yarım saatten fazla süren bir mülakattaydım ve tüm sorular savaş hizmetim ile ilgiliydi. Görüşmeyi yapan kişi benim silahlar ve patlayıcılar konusundaki eğitimimi ve becerilerimi çok merak ediyordu ve Gazze'deki yedek askerlerle ilgili detayları öğrenmek istiyordu. Sonunda adam yaklaşık 10 dakika kadar servis penceresinden ayrıldı, onunla hararetli bir şekilde konuştuğunu görebiliyordum. Başkası geri döndü, pasaportumu bana verdi ve 'bugün vize almaya uygun değilsin' dedi ve panjurları kapattı."

Son zamanlarda Amerika’ya girerken gümrük yetkililerine beyanda bulunan İsraillilerin bile olağandışı kontrollerden geçtiğini öne süren gazete, Ofer adlı bir şahsı da üçüncü örnek olarak veriyor.

Habere göre bir emlak şirketinin Kuzey Amerika Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Ofer, kendisini "Tel Aviv ile ABD arasındaki bağlantı noktasında yaşayan biri" olarak tanımlıyor. 

İki hafta önce Los Angeles havaalanına vardığında beklenmedik bir şekilde Ofer’den gitmesi isteniyor. 

İsrail pasaportunu gösterdikten sonra sonra daha fazla sorgulama için başka bir odaya götürüldüğünü belirten Ofer, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Dizüstü bilgisayarımı açtılar. Birimimin adını içeren bir Google Chrome hesabına baktılar ve bir tercüman çağırdılar. Orada gizli hiçbir şey yoktu; yalnızca birimin çeşitli bölgelerden tahliye edilenlere yönelik muamelesiyle ilgili yazışmalar vardı. Sadece bu tür çok sayıda yazışma vardı. Ben oturdum eşyalarımı toplayıp gidebileceğime karar verene kadar dört saat bekledim. Bu arada aktarmalı uçuşu kaçırdım ve bir sonraki uçağa kadar altı saat daha bekledim. ABD'ye sürekli seyahat ediyorum ama İsrailli olduğun için hiç böyle bir zorbalığa uğramamıştım."