Tarih başka bir Nakba ile tekerrür ediyor

img
Tarih başka bir Nakba ile tekerrür ediyor YDH

Siyonist rejim tam tersi bir gerçeklikle karşı karşıya, kabine çöküşleri ve iç darbelerle sınırlı kalmayan bir krizler ağı rejimin temel varlığını kuşattı. Nakba, acısını çekenlere değil, sebep olanlara musallat olmaz mı?




YDH- İran televizyonu Press TV'ye göre,  İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin uluslararası düzeyde kınanmasının, kamuoyunda önemli bir değişime yol açtığını bildirdi.

 Geleneksel olarak güçlü olan ABD-İsrail ilişkilerinde tarihi bir sapmaya işaret eden Press TV siyasi söylemdeki sıçramalara ve Siyonizm karşıtlığına da değindi.

Filistinliler 15 Mayıs Çarşamba günü, bugün işgal altındaki topraklar olarak bilinen topraklarından kitlesel olarak sürülmelerinin 76. yıldönümünü kutladılar.

Arapça ‘’felaket’’ anlamına gelen ve Nakba olarak bilinen bu olayda, savaş öncesi nüfusun çoğunluğunu oluşturan 750 binden fazla Filistinli, İsrail'in yasadışı kuruluşunu takip eden 1948 Arap-İsrail savaşından önce ve savaş sırasında evlerinden kaçmak zorunda kaldı veya sürüldü.

Savaşın ardından İsrail geri dönüşlerini engellemiş, böylece şu anda sayıları altı milyon civarında olan ve birçoğu Lübnan, Suriye, Ürdün ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki yoksul kent mülteci kamplarında yaşayan büyük bir mülteci topluluğu haline geldi.

Gazze Şeridi'ndeki bu mülteciler ve onların soyundan gelenler nüfusun yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor.

Bu yıl Filistinliler Nakba'dan daha kötü koşullar yaşarken, gerçek Nakba ise önümüzdeki yıllarda İsrail rejiminin peşini bırakmayacak gibi görünüyor.

Batı dünyası çok uzun bir süre boyunca Filistin'in işgalinden kaynaklanan karmaşıklıklarla ilgilenmekten büyük ölçüde kaçtı. İşgalle ilgili haberler her yıl kısa süreliğine yeniden ortaya çıkardı hemen de ortadan kaybolurdu.

Durum genellikle çok karmaşık görüldüğünden birçok kişi tarafsız kalmayı tercih etti.

Buna ek olarak, çok sayıda kişi Filistin halkı hakkındaki olumsuz klişelerin ve yanlış bilgilerin kurbanı oldu.

Ancak son aylarda yaşanan çatışmalar, durumun boyutlarını ve vahşetini gözler önüne sererek Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü duruma yönelik bu yaygın ilgisizliği kırdı.

Medyada yer alan yoğun haberler, Gazze'de ve Filistin genelinde halkın nesiller boyu katlandığı acı gerçeklere nihayet birçok kişinin gözünü açtı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşının ardından yerel kamuoyu beklenmedik bir değişim gösterdi.

Başlangıçta Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonuna tepki olarak İsrail'e sempati duyuluyordu. Ancak İsrail'in bölgedeki eylemleri önemli tartışmalara yol açtı.

Yarısı çocuk olmak üzere 2,1 milyon Filistinli sivilin yaşadığı Gazze şu anda harabeye dönmüş durumda. Savaş trajik bir şekilde, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan en az 37 bin sivilin hayatına mal olmuş, 80 binden fazlası da yaralandı.

İsrail'in Gazze'deki eylemleri dünya çapında hükümetlerin uluslararası kınamalarına yol açtı.

Güney Afrika önemli bir adım atarak Aralık ayında İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayarak Uluslararası Adalet Divanı'na götürdü:

‘’Güney Afrikalılar olarak bizler, İsrail rejiminin insanlık dışı ayrımcı politika ve uygulamalarının, tesadüfen 1948'den 1994'e kadar ülkemdeki siyahlara karşı kurumsallaştırılan apartheidın daha da aşırı bir biçimi olduğunu hissediyor, görüyor, duyuyor ve iliklerimize kadar hissediyoruz.’’

-Güney Afrika Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela

Gallup'un son kamuoyu yoklamaları Amerikan kamuoyunda kayda değer bir değişim olduğunu ortaya koyuyor: %55 gibi büyük bir çoğunluk İsrail'in Gazze'deki tutumunu onaylamıyor ve sadece %36'sı savaşın gidişatını onaylıyor. CBS News-YouGov ortak anketine göre Amerikalıların sadece %33'ü Başkan Joe Biden'ın çatışmaya yaklaşımını onaylıyor.

Bu istatistikler, geleneksel olarak dünyanın en güçlü ikili ilişkilerinden biri olarak kabul edilen Amerikan-İsrail ilişkilerinde tarihi bir sapmaya işaret ediyor.

Aynı şekilde, Pew Araştırma Merkezi de Amerikalıların görüşlerindeki kuşak farkına dikkat çekerek 18-29 yaş arası yetişkinlerin Filistin davasına İsrail'den daha fazla sempati duyduğunu, 65 yaş ve üzeri yetişkinlerin %76'sının İsrail'i desteklerken genç yetişkinlerin %60'ının Filistinlilere daha fazla destek verdiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca, genç yetişkinlerin %34'ü Hamas'ın İsrail'le savaşmak için geçerli nedenleri olduğuna inanırken, %30'u buna katılmıyor.

İsrail'e karşı son dönemde ortaya çıkan muhalefet, kamuoyunun ötesine geçerek önde gelen isimleri de kapsıyor.

Connecticut Senatörü Chris Murphy bile 29 Şubat'ta "bugün Gazze'den gelen dehşet verici manzaraların ve sivil ölümlerinin şaşırtıcı boyutlara ulaşmasının ne İsrail'in ne de ABD'nin çıkarına olduğunu ve acil bir rota değişikliği gerektirdiğini" vurgulayarak askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulundu.

İsrail'in önemli müttefikleri Nisan ayında World Central Kitchen'da çalışan sivil yardım görevlilerine yönelik İsrail saldırısı karşısında şok olduklarını ifade ettiler.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "görmemiz gereken değişiklikleri görmezsek politikamızda bir değişiklik olacaktır" dedi.

Şu anda öğrenci protestoları Amerika Birleşik Devletleri'ni kasıp kavuruyor.

Columbia'da öğrenciler, üniversitenin Tel Aviv'deki rejimle 1.2 milyar dolarlık bulut bilişim sözleşmesi olan teknoloji devi Amazon ve Google'a yaptığı yatırımları durdurmasını talep ediyor.

Yale'de ise öğrenciler üniversitenin İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına katkıda bulunan tüm silah üreticisi şirketlerden el çekmesini talep ediyor.

Yale'in yedi İsrail üniversitesiyle öğrenci değişimi yaptığını belirtmek gerekir.

Gençlerin Amerika'nın İsrail ile ittifakına karşı protestoları Biden'ın Kasım ayında yeniden seçilme şansını etkileyebilir.  Amerika'nın içeride zarar veren bir ittifaka verdiği koşulsuz desteği yeniden gözden geçirmesinin zamanı geldi.

‘’Bugün Gazze'deki Filistinliler için soykırımın 203. günü, İsrail apartheid devletinin yaklaşık 75 yıllık sömürgeci şiddeti ve her yerdeki Filistinliler için büyük bir ıstırap.

Şu anda Gazze'de yaşanan acımasız soykırıma ve Filistinlilerin işgal altındaki tüm Filistin'de yaşadıkları apartheid sistemine odaklanmıyorsanız, sizden bunu yapmanızı rica ediyoruz.

Neden burada olduğumuzu hatırlamak önemlidir, Columbia'daki kampımız ve ülkenin dört bir yanındaki kamplar Filistin'in Kurtuluşu için daha büyük bir hareketin parçasıdır.’’

-Columbia Üniversitesi öğrencisi

Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki insan hakları ihlallerine ilişkin farkındalığın artması, diğer Batı ülkelerinde de kamuoyunun öfkesinin artmasına yol açtı.

Örneğin Birleşik Krallık'ta, bir sonraki hükümete liderlik etmesi beklenen İşçi Partisi, İsrail'e silah satışının durdurulması yönünde kamuoyunda artan çağrılara yanıt verilmesinde etkili oldu.

Partinin tutumu, siyasi söylemde uluslararası ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi ve dış politika kararlarında insan hakları kaygılarına öncelik verilmesi yönündeki daha geniş bir değişimi yansıtıyor.

‘’Bence Filistin halkı için insanların onları desteklediğini, sadece kendi başlarına olmadıklarını bilmeleri ve ayrıca hükümetlerin gerçekten dinlemesi için ses çıkarabilmeleri önemli çünkü bence hükümetimiz yavaş yavaş dinliyor ama insanların farkına varması ve bunu ön planda tutması için bu tür gösterilerin oldukça fazla olması gerekiyor.’’

-Bir protestocu

Siyonizm karşıtlığının ön saflarında, bu protestolarda giderek daha görünür hale gelen yeni nesil Yahudiler yer alıyor.

‘’Bugün burada, 18 Nisan Perşembe günü Filistinlilerin özgürlüğünü desteklemek amacıyla barışçıl bir protesto düzenledikleri için tutuklanan ve uzaklaştırma cezası alan Columbia ve Barnard'lı Yahudi öğrenciler olarak bulunuyoruz.

Yüzlercemiz 17 Nisan'dan bu yana çimenlik alanda barışçıl bir protesto düzenliyoruz.

Columbia'daki öğrenciler olarak üç talebimiz var: bir, İsrail Apartheid soykırımından ve Filistin'deki işgalden kâr sağlayan şirketlerden bağışlar da dâhil olmak üzere tüm mali kaynakların ayrılması, iki, tüm yatırımların mali şeffaflığının sağlanması ve üç, Filistin Kurtuluş Hareketi ile bağlantılı olarak tutuklanan, disipline verilen veya işten çıkarılan tüm öğrenci ve öğretim üyeleri için af sağlanması.’’

-Filistin yanlısı Yahudi öğrenci

Gazze'deki çatışma Yahudi toplumu içinde de derin bir iç tartışmaya yol açtı; Kanadalı gazeteci Naomi Klein gibi önde gelen isimler "Siyonizm'in vaat edilmiş topraklar fikrini alıp onu militarist bir etnik" rejim için bir satış senedine dönüştüren sahte bir put olduğunu" ileri sürdü.

Klein, başından beri, Filistinli çocukları insan olarak değil, demografik tehdit olarak gören çirkin bir özgürlük türü üretti. " diye yazıyordu.

Bu enerji, kendi adlarına gerçekleştirilen eylemlerden ve etnik temizliği haklı göstermek için dinlerinin çarpıtılmasından dehşete düşen pek çok Yahudi'de yankı buluyor.

Nakba gününün 76. yıldönümü yaklaşırken, Siyonist rejim kendisini tam tersi bir gerçeklikle karşı karşıya buldu.

Kabine çöküşleri ve iç darbelerle sınırlı kalmayan bir krizler ağı rejimin temel varlığını da kuşattı bile. Hayatta kalması pamuk ipliğine bağlı.

Nakba, acısını çekenlere değil, sebep olanlara musallat olmaz mı?

 



Makaleler

Güncel