Kassam Tugayları ''Kızıl Ok''u kullandı

img
Kassam Tugayları ''Kızıl Ok''u kullandı YDH

Filistin direnişinin pazar günü Refah'ta gerçekleştirdiği operasyonlar bir dönüm noktası niteliği taşıyor ve Kassam Tugayları'nın yıpratma savaşındaki kapasitesini kanıtlıyor.




YDH- El-Meyadin televizyonunun bildirdiğine göre, Hamas'a bağlı el-Kassam Tugayları pazar günü Refah'ta operasyonlar gerçekleştirdi.

Kassam direnişçileri pazar günü Filistin-Mısır sınırında konuşlanan İsrail işgal güçlerini izledikten sonra ateşledikleri füzeyle ağır zırhlı bir personel taşıyıcıyı imha etti. 

Kassam'ın zırhlı personel taşıyıcıyı (ZPT) vurarak imha ettiği bu dönüm noktası niteliğindeki operasyonun görüntüleri Filisitn direnişi tarafından yayımladı. 

El-Meyadin'e göre, bu operasyonlar, Filistin direnişinin İsrail'in Refah'ı işgaliyle mücadelesinde bir dönüm noktası oldu.

Direniş bölgede ilk kez güdümlü tanksavar füzesi (ATGM) kullandı.

Görüntüler Kassam savaşçılarının, Askeri Medya Birimi'nin "Kızıl Ok" olarak adlandırdığı, Çin tarafından geliştirilen HJ-8 ATGM'nin bir varyantını kullandığını gösteriyor. 

Saldırıda görüldüğü üzere, Kassam savaşçıları, genellikle komuta ve kontrol amaçlı kullanılan Ofek ZPT'nin de içinde bulunduğu zırhlı bir İsrail gücünün konumunu izliyordu. 

ZPT, Merkava ana muharebe tankının eski versiyonlarına dayanıyor ve tankın 105 mm'lik ana silahının ve diğer saldırı sistemlerinin yerini alan bir köprüye yerleştirilmiş çeşitli iletişim ekipmanlarıyla donatılmış durumda. 

HJ-8 füzesinin bir versiyonunu kullanan bir Kassam savaşçısı, mühimmatı Ofek aracına doğru ateşleyip yönlendirdi ve tam isabet sağlayarak aracı alevler içinde bıraktı. 

Videoda kullanılan HJ-8 füzesinin HJ-8L olarak adlandırılan daha hafif bir versiyon olduğu ve daha kolay taşınması için tasarlandığı, ancak görüntülerde de görüldüğü gibi zırh delme kabiliyetini koruduğu bildiriliyor. 

İsrail askerlerinin saldırı bölgesinden kaçtığı görülürken, kurtarma güçleri daha sonra yaralıları ve tahrip edilen aracı almak üzere bölgeye gönderildi. 

Kassam savaşçıları daha sonra kurtarma güçlerine doğru 114 mm'lik Recum roket top mermileri ateşledi. 

Gazze'nin arazisi ve yoğun bina kümeleri, el yapımı patlayıcıların kullanımına ve yerel olarak üretilen ve ithal edilen roket güdümlü el bombalarının yaygın olarak kullanıldığı yakın mesafeli çatışmalara dayanan Filistinli direniş grupları için ATGM kullanımını elverişsiz hale getiriyordu. 

Ancak Refah'ın güney ucu, özellikle de Tel Zarub bölgesi, buranın büyük ölçüde çorak olması ve operatörün görüşünü engelleyebilecek yerleşim kümelerine ev sahipliği yapmaması nedeniyle ATGM'lerin kullanımı için daha elverişli koşullar barındırıyor. 

Kassam, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gibi isimlerin bu operasyon üzerinden yaymaya çalıştığı çöküş iddialarına bir kez daha meydan okuyor. 

Saldırı ve Kassam'ın kameralarından elde edilen ayrıntılı görüntüler, kuşatma altındaki topraklarda 260 günü aşkın süredir devam eden savaşa rağmen Filisitn direnişinin Gazze Şeridi'ndeki kasaba ve şehirleri savunma kabiliyetinin devam ettiğinin bir kanıtı kabul ediliyor. 

El-Meyadin kanalı, Direniş'in 9M14 Malyutka, Kornet ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Bulsae-2'si gibi ATGM sistemlerine sahip olduğunu ve bunları abluka altındaki Gazze Şeridi'ne girmeyi başaran diğer sistemler arasında konuşlandırdığını belirtti.

Direniş tarafından 24 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilen operasyonlar

Filistin Direnişi'nin bu Pazar günü gerçekleştirdiği operasyonlara gelince, çok sayıda silahlı grup Gazze Şeridi'nin dört bir yanında işgal güçlerine doğrudan ve dolaylı saldırılar düzenledi. 

Filistin İslami Cihad'ın Kudüs Tugayları işgal güçlerine havan topu mermileri fırlattı. 

Kudüs Tugayları ilk operasyonda, savaşçılarının Refah'ın güneyindeki Mısır Kulesi yakınlarındaki İsrail işgal birliklerine ve araçlarına ağır kalibreli havan mermileri, muhtemelen 120 mm havan mermileri attığını söyledi. 

Havan topu birlikleri ayrıca Tel el-Sultan mahallesindeki işgal güçlerine de saldırdı. 

Daha kuzeyde Kudüs Tugayları savaşçıları, Gazze Şeridi'nin kuzeyini kuşatma altındaki bölgenin geri kalanından ayıran stratejik Netsarim Ekseni'nde konuşlanan İsrail işgal güçlerini hedef aldı. 

Aksa Şehitleri Tugayları da Netsarim'deki İsrail güçlerine 107 mm'lik roketler fırlattı. 

Kudüs Tugayları'nın Roket Gücü de Avşalom, Holit, işgal altındaki Askalan, Siderot ve Meflasim dahil olmak üzere birçok İsrail yerleşimine roket topları fırlattı.

Mücahid Tugayları savaşçıları Refah'ın doğusundaki Sufa askeri bölgesine bir roket salvosu gerçekleştirdi. 

Ayrıca, Filistin'in Kurtuluşu için Demokratik Cephe (DLFP) Ulusal Direniş Tugayları Refah'taki Brezilya mahallesinde işgal güçlerine havan mermileri attı. 



Makaleler

Güncel