ABD: Gerilim devam ederse İsrail'i tutamayız

img
ABD: Gerilim devam ederse İsrail'i tutamayız YDH

Biden'ın elçisi Amos Hochstein, geçen hafta Beyrut'a yaptığı ziyarette Lübnanlı yetkililere Hizbullah'ın saldırılarına devam etmesi durumunda Siyonist rejimin 'ipini tutamayacağını' bildirdi.




YDH -  Axios'a konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi Amerikalı ve İsrailli yetkililerin yanı sıra Batılı bir diplomata göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın elçisi Amos Hochstein geçen hafta Beyrut'a yaptığı ziyarette Lübnanlı yetkililere, Hizbullah'ın saldırılarına devam etmesi halinde ABD'nin İsrail'i Lübnan'ı işgal etmekten alıkoyabileceğini düşünmesinin yanlış olduğunu aktardı.

ABD'li yetkililer , Gazze'de ateşkes sağlanmadığı takdirde İsrail ile Hizbullah arasında bir savaş çıkma ihtimalinin artmasından ve bunun da bölgesel krizi daha da derinleştirerek ABD'yi çatışmanın daha da içine çekmesinden korkuyor.

Hochstein, geçen hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmelerin ardından İsrail'den Lübnan'a gitti.

Beyrut'ta Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Vekili Necip Mikati, Lübnan Ordusu Komutanı General Yosef Avn ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

"Durum ciddi. Başkan Biden'ın yapmak istediği daha büyük bir savaşın çıkmasını önlemektir," diyen Hochstein, geçtiğimiz salı günü Kudüs'te Netanyahu ile bir araya gelmek üzere Beyrut'tan ayrılmadan önce şunları söyledi:

"Bu çatışmayı şimdi sona erdirmek herkesin çıkarına olacaktır. Ve biz bunu diplomatik yollardan yapmanın bir yolu olduğuna inanıyoruz. Tabii taraflar bunu kabul ederse."

Kaynaklar, Beyrut'ta Hochsteim'in Berri'den Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a 'ABD'nin Siyonist rejimi kontrolünde tuttuğu varsayımının hatalı olduğu' mesajını iletmesini istediğini ifade etti.

Kaynaklara göre Hochstein, sınırdaki durumun tırmanmaya devam etmesi halinde ABD'nin 'İsrail'i tutamayacağını' ve Hizbullah'ın gerilimi tırmandırmak yerine İsrail ile dolaylı olarak müzakere etmesi gerektiğini savundu.

Batılı bir diplomat, Hochstein'ın ziyaretinin ardından Hizbullah'ın üçüncü taraflar aracılığıyla ABD'ye savaş istemediklerini ancak Lübnan'ı işgal etmesi halinde Siypnist rejimi ağır biçimde vurabileceklerinden emin olduklarını belirten mesajlar gönderdiğini aktardı.

Hochstein'ın bölgeye yaptığı ziyaretten iki gün sonra Netanyahu'nun başdanışmanı Ron Dermer ve ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi Beyaz Saray'da görüşmelerde bulunmak üzere Washington'a geldi ve Biden'ın üst düzey yardımcılarına İsrail Başbakanının Hizbullah'la savaşmaya niyeti olmadığını ve diplomatik bir çözümü tercih ettiğini dile getirdi.

ABD'li bir yetkili, Biden'ın danışmanlarının Dermer ve Hanegbi'ye diplomatik bir çözüm üzerinde çalıştıklarını, fakat Lübnan'da bir savaş çıkması halinde ABD'nin İsrail'e tam destek vereceğini söylediğini bildirdi.