CNN: Hizbullah, İsrail’in aksine savaşa hazır

img
CNN: Hizbullah, İsrail’in aksine savaşa hazır YDH

CNN, İsrail ile Hizbullah arasında kapsamlı bir savaşın patlak vermesinin “tehlikelerinden” bahsetti.




YDH- ABD’li yayın kuruluşu CNN, İsrail ile Hizbullah arasında kapsamlı bir savaşın yol açacağı tehlikeleri ele alan bir haber yayımladı.

CNN söz konusu haberinde, bu savaşı geçmişte meydana gelen diğer savaşlardan daha tehlikeli kılan nedenleri inceledi.

CNN’in Kudüs muhabiri Ben Weidman tarafından hazırlanan haberde, İsrail'in 2006'daki sonuçsuz savaşından bu yana aynı projeleri planladığı, Hizbullah'ın ise uzun süredir savaşa hazırlandığı belirtildi.

Habere göre, Hizbullah gelişmiş silahlarına ek olarak, çoğu Suriye'deki savaş sırasında deneyim kazanmış 40-50 bin savaşçıyı konuşlandırabilir. Ayrıca, Hizbullah savaşçılarının gerilla taktikleri ile savaşan diğer birçok örgütün aksine, son derece eğitimli ve disiplinli olduğu vurgulandı.

Ben Weidman analizinin başka bir kısmında, İsrail'in son yıllarda Suriye'de Hizbullah'la bağlantılı hedeflere yönelik saldırılar düzenlediğini ancak belirlediği hedeflere ulaşamadığını kaydetti.

CNN ilgili incelemesinde, İsrail Reichman Üniversitesi'nin bu yılın başlarında yayımladığı “Hizbullah'la savaşta İsrail'in karşı karşıya olduğu korkunç gerçek” başlıklı bir rapora atıfta bulundu.

Söz konusu rapor, Hizbullah'ın haftalarca sürdüreceği ve günde 2 bin 500 ila 3 bin roket ve mermi fırlatıp, İsraillilerle dolu askeri bölgeleri ve yerleşimleri hedef alacağı kasvetli bir senaryoya dikkat çekiyor.

İsrail savaş uçaklarının 13 Temmuz 2006'da, savaşın başlamasından kısa bir süre sonra Beyrut Uluslararası Havalimanı'nı bombaladığı hatırlatılan haberde, büyük çaplı bir savaşın patlak vermesi durumunda havalimanının bir kez daha İsrail'in hedeflerinden biri olacağı iddia edildi.

CNN, bu sefer diğer savaştan farklı olarak, Hizbullah'ın da Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nı vurabileceğini kaydetti.

Ayrıca 2006'da, Hizbullah'ın füze menzili içinde olan bölgenin işgal altındaki Hayfa olduğuna işaret eden CNN, “Ancak gelecekteki bir savaşta Lübnan’dan fırlatılacak füzelerin, İsrail’in çok daha derinlerine ulaşması bekleniyor” yorumunu yaptı.

İsrail’in daima üstün kılındığı stratejik dengelerin değiştiğini de kaydeden CNN, olası bir Lübnan savaşında Irak’taki İslami Direniş’in ve Yemen Ensarullah’ının bölgedeki saldırılarını artırabileceğini vurguladı.

Haberde, İran’ın da savaşa müdahale edebileceğini belirtildi.

ABD medyası, Tahran'ın Körfez bölgesine giriş noktasını temsil eden Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceğine ve bu adımın küresel petrol fiyatlarında artışa yol açabileceğine dikkat çekti.