ABD 7 Ekim'den bu yana İsrail'e binlerce 2 bin kiloluk bomba gönderdi

img
ABD 7 Ekim'den bu yana İsrail'e binlerce 2 bin kiloluk bomba gönderdi YDH

ABD rejimi, Ekim ayından bu yana Gazze'de yaşanan feci ölü sayısına ve yaygın yıkıma rağmen İsrail'e ağır mühimmat göndermeyi durdurmadı.




YDH- New Arab'a göre, silah sevkiyatlarının güncellenmiş listesi hakkında bilgi veren iki ABD'li yetkili, Biden yönetiminin Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana İsrail'e 10 binden fazla tahrip gücü yüksek 2 bin kiloluk bomba ve binlerce Hellfire füzesi de dahil olmak üzere çok sayıda mühimmat gönderdiğini söyledi.

Kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmayan yetkililere göre, savaşın başladığı geçen Ekim ayından son günlere kadar ABD en az 14 bin adet MK-84 2 bin kiloluk bomba, 6 bin 500 adet 500 kiloluk bomba, 3 bin adet Hellfire hassas güdümlü havadan karaya füze, bin adet sığınak delici bomba, 2 bin 600 adet havadan atılan küçük çaplı bomba ve diğer mühimmatları gönderdi.

Yetkililer sevkiyatlar için bir zaman çizelgesi vermese de toplam rakamlar, silah tedarikinin sınırlandırılmasına yönelik uluslararası çağrılara ve yönetimin yakın zamanda güçlü bombaların sevkiyatını durdurma kararına rağmen ABD'nin müttefikine verdiği askeri destekte önemli bir azalma olmadığını gösteriyor.

Uzmanlar sevkiyatların içeriğinin, İsrail'in 7 Ekim'de Filistinli grup Hamas tarafından düzenlenen saldırının ardından Gazze'ye yönelik sekiz aydır sürdürdüğü eşi benzeri görülmemiş askeri harekâtta kullandığı malzemeleri yenilemek için ihtiyaç duyacağı miktarla uyumlu olduğunu belirtiyor.

Hamas'ın İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ve Filistinlilere yönelik saldırganlığına yanıt olarak gerçekleştirdiğini söylediği bu saldırıda İsrail rakamlarına göre yaklaşık  bin 200 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi de rehin alınmıştı.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde silah uzmanı olan Tom Karako, "Bu rakamlar büyük bir çatışmada nispeten hızlı bir şekilde harcanabilecek olsa da, bu liste açıkça ABD'nin İsrailli müttefiklerimize verdiği önemli bir desteği yansıtıyor" dedi ve listelenen mühimmatların İsrail'in Hamas'a karşı mücadelesinde veya Hizbullah ile olası bir çatışmada kullanacağı türden olduğunu ekledi.

Daha önce rapor edilmemiş olan teslimat rakamları, Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail'e sevk edilen mühimmatın en güncel ve kapsamlı çetelesini oluşturuyor.

İsrail ve İran destekli Hizbullah, Gazze savaşının başlamasından bu yana karşılıklı ateş açıyor ve iki taraf arasında topyekûn bir savaşın patlak verebileceğine dair endişeler artıyor.

Beyaz Saray yorum yapmayı reddetti. İsrail'in Washington Büyükelçiliği ise yorum talebine hemen yanıt vermedi.

ABD'li yetkililerden biri, sevkiyatların Gazze çatışmasının başlamasından bu yana İsrail'e gönderilen daha büyük bir silah listesinin parçası olduğunu söyledi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada Washington'un 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 6,5 milyar dolar değerinde güvenlik yardımı gönderdiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu geçtiğimiz haftalarda Washington'un silahları alıkoyduğunu iddia etmiş, ABD'li yetkililer ise bazı "darboğazları" kabul etmelerine rağmen bu iddiayı defalarca yalanlamıştı.

Biden yönetimi, Gazze'de nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yaratabileceği etkiye ilişkin endişelerini gerekçe göstererek 2 bin kiloluk bombanın bir sevkiyatını durdurdu, ancak ABD'li yetkililer diğer tüm silah teslimatlarının normal şekilde devam ettiğinde ısrar ediyor. 2 bin kiloluk bir bomba kalın beton ve metali parçalayarak geniş bir patlama yarıçapı yaratabiliyor.

Reuters'in Perşembe günkü haberine göre ABD, Refah kentinin işgaline ilişkin endişeler nedeniyle Mayıs ayında askıya alınan büyük bomba sevkiyatının serbest bırakılmasını İsrail ile görüşüyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre savaşta ölen Filistinlilerin sayısı çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37 bini aşarken ve kıyı bölgesi harabeye dönerken İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yönelik uluslararası inceleme de yoğunlaştı.

Washington uzun süredir müttefiki olan Gazze'ye yıllık 3.8 milyar dolar askeri yardım yapıyor. Biden, İsrail'in sivilleri koruyamaması ve Gazze'ye daha fazla insani yardım girmesine izin vermemesi halinde askeri yardıma koşul koyacağı uyarısında bulunmuş olsa da Mayıs ayındaki sevkiyatı ertelemenin ötesinde bir adım atmadı.

Biden'ın Gazze'ye yönelik savaşında İsrail'e verdiği destek, bu yıl yeniden seçilmek için yarışan özellikle genç Demokratlar arasında siyasi bir sorumluluk olarak ortaya çıktı. Bu durum ön seçimlerde "bağlılık göstermeyen" protesto oyları dalgasını körükledi ve ABD üniversitelerinde Filistin yanlısı protestolara yol açtı.

ABD, Rusya'nın geniş çaplı işgaline karşı savaşan Ukrayna'ya gönderilen askeri yardımların ayrıntılı açıklamalarını ve miktarlarını verirken, yönetim İsrail'e gönderilen ABD silah ve mühimmatının tam kapsamı hakkında çok az ayrıntı açıkladı.

Sevkiyatların takibi de zor çünkü silahların bir kısmı yıllar önce Kongre tarafından onaylanan ancak ancak şimdi yerine getirilen silah satışlarının bir parçası olarak gönderiliyor.

ABD'li yetkililerden biri Pentagon'un kendi stoklarında yeterli miktarda silah bulunduğunu ve Boeing Co ve General Dynamics gibi silah üreten ABD'li endüstri ortaklarıyla irtibat halinde olduklarını, şirketlerin daha fazla üretim yapmak için çalıştıklarını söyledi.
 



Makaleler

Güncel