İran: İsrail Lübnan'a saldırısını genişletirse 'yok edici bir savaşla' karşı karşıya kalır

img
İran: İsrail Lübnan'a saldırısını genişletirse 'yok edici bir savaşla' karşı karşıya kalır YDH

İranlı ve Lübnanlı yetkililer İsrail'in Lübnan'a yönelik artan tehditlerinin 'psikolojik savaş' olduğunu vurguladı




YDH- The Cradle'ın aktardığına göre, İran İslam Cumhuriyeti'nin BM Daimi Temsilciliği 28 Haziran'da İsrail'in Lübnan'a karşı savaşı genişletmeye karar vermesi halinde Direniş Ekseni'nin "tam katılımını" görebilecek "yok edici bir savaşla" karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

İran temsilcisi sosyal medya aracılığıyla şu açıklamayı yaptı: 

"İran, Siyonist rejimin Lübnan'a saldırma niyetinde olduğu yönündeki propagandasını psikolojik savaş olarak görse de, tam ölçekli bir askeri saldırıya girişmesi halinde yok edici bir savaş başlatacaktır. Tüm Direniş Cephelerinin tam katılımı da dahil olmak üzere tüm seçenekler masadadır."

İslam Cumhuriyeti'nin açıklaması, İsrail'in ülkesine yönelik tehditlerini "bir tür psikolojik savaş" olarak nitelendiren Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati'nin yorumlarından birkaç saat önce geldi.

Mikati Cumartesi günü Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin (LAF) Güney Litani Sektörü karargahını ziyareti sırasında şöyle söyledi:

"Savaş halindeyiz ve İsrail'in saldırganlığı nedeniyle çok sayıda şehit ve yıkılmış köy var... Psikolojik savaşın yoğunluğu artıyor. Yine de sınırlarda bir tür kalıcı istikrara ulaşmak için bu aşamanın üstesinden geleceğiz," 

İsrail 7 Ekim'den bu yana Lübnan'ı 6 binden fazla kez bombalayarak yaklaşık 600 kişinin ölümüne ve 95 bin kişinin de yerinden edilmesine neden oldu.

Buna karşılık Hizbullah ve diğer direniş grupları da kuzeydeki hassas İsrail askeri hedeflerine 2 binden fazla saldırı düzenleyerek 40'tan fazla yerleşim birimini boşalttı.

Tel Aviv'deki yetkililer son zamanlarda Hizbullah'ın durmak bilmeyen operasyonları nedeniyle Lübnan'a yönelik tehditlerini arttırmış olsa da, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta İsrail'in "savaş peşinde olmadığını" ve diplomatik bir çözümün "tercih edilebilir" olduğunu söyledi.

"Biz askeri güç hazırlıyoruz ve bu hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Öte yandan siyasi alternatif de hazırlanıyor; bu her zaman daha iyidir," diyen Gallant Cuma günü askerlere yaptığı açıklamada bir gün önce güvenlik kabinesi toplantısında yaptığı açıklamaları tekrarladı.

Retorikteki bu küçük değişiklik, İsrail ordusunun Gazze'de verdiği kayıpların ordunun kabiliyetlerini önemli ölçüde azalttığını ve kuvvetlerin "şu anda Lübnan'da geniş bir harekata hazır olmadığını" ortaya koyan İbrani medyasındaki haberlerin hemen ardından geldi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah geçen hafta yaptığı bir konuşmada, "Düşman, bizlerin kendimizi en zor günler için hazırladığımızı çok iyi biliyor. Düşman kendisini neyin beklediğini de iyi biliyor, bu yüzden şimdiye kadar caydırıldı. Ülkesinde roketlerimizden ve insansız hava araçlarımızdan kurtulacak hiçbir yeri olmayacağını da biliyor. Öyle gelişigüzel bir bombardıman olmayacak bu: her roket bir hedef demek olacak" demişti. 

Nasrullah "Düşman, direnişin kuzey İsrail'i işgal edeceğinden çok korkuyor ve bu, Lübnan'a dayatılan herhangi bir savaş bağlamında varlığını sürdüren bir olasılık" diye eklemişti.

POLITICO'nun Perşembe günkü haberine göre ABD istihbarat kurumları Tel Aviv ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına varılamaması halinde "önümüzdeki birkaç hafta içinde İsrail ile Hizbullah arasında büyük çaplı bir çatışmanın patlak verebileceğine" inanıyor.

 



Makaleler

Güncel