Blinken: İsrail kuzeydeki egemenliğini fiilen kaybetti

img
Blinken: İsrail kuzeydeki egemenliğini fiilen kaybetti YDH

Blinken, Hizbullah ile İsrail arasında çatışmaların artmasına rağmen, kimsenin daha büyük bir savaşın patlak vermesini gerçekten istemediğini ileri sürdü.




YDH- Jerusalem Post gazetesinin bildirdiğine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın ekim ayından bu yana İsrail'e karşı sürdürdüğü sınır ötesi saldırılar nedeniyle İsrail'in ülkenin kuzey kesiminde "egemenliğini kaybettiğini" söyledi.

Blinken, Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde halka açık bir söyleşi sırasında "İnsanlar evlerine gitmek için kendilerini güvende hissetmiyorlar" dedi ve "Güvensizlik konusunda bir şeyler yapılmazsa, insanlar geri dönmek için güven duymayacaklar" diye ekledi.

Jerusalem Post, ABD Dışişleri bakanının bu konuşmasının, kuzey sınırındaki insanlardan 60 bine yakın İsraillinin evlerine dönemediği ve bölgelerin büyük ölçüde terk edildiği bir dönemde yapılmış olmasına dikkat çekti.

Haberde, uluslararası toplumun, yaklaşık dokuz aydır devam eden sınır ötesi çatışmaların üçüncü bir Lübnan savaşına dönüşmesinden endişe duyduğu iddia edildi.

Lufthansa Group'un şirket sözcüsü bugün bir açıklama yaparak, Orta Doğu'daki durum nedeniyle 31 Temmuz'a kadar Beyrut'a ve Beyrut'tan gece uçuşlarını durdurduğunu söyledi.

Lufthansa Group'a bağlı Swiss International Air Lines da "Lübnan ve İsrail sınırındaki siyasi gelişmeler nedeniyle" Beyrut gece uçuşlarını temmuz sonuna kadar gündüze alacağını açıkladı.

Blinken, Hizbullah ile İsrail ordusu arasında daha büyük bir savaşa doğru giden bir "ivme" olduğunu, ancak paradoksal olarak kimsenin daha büyük bir savaşın patlak vermesini istemediğini söyledi.

"Ana aktörlerin hiçbiri aslında bir savaş istemiyor. İsrail de savaş istemiyor, ancak gerekirse savaşa girmeye hazır olabilirler" dedi.

Blinken ayrıca, "Hizbullah'ın gerçekten bir savaş istediğine inanmıyorum. Lübnan kesinlikle bir savaş istemiyor, çünkü böyle bir savaşta en büyük kurban kendisi olacaktır" iddiasında bulundu.

Blinken ''Ben İran'ın bir savaş arayışında olmadığı kanaatindeyim, çünkü öncelikle Hizbullah'ı korumak ve İsrail ile olası bir çatışma durumunda stratejik bir güç olarak muhafaza etmek istediğini düşünüyorum.'' dedi.

“En iyi seçeneğin Hizbullah'ın İsrail yakınlarındaki sınır bölgesinden geri çekileceği diplomatik bir anlaşma” olduğunu söyleyen ABD Dışişleri bakanı, "Amerika Birleşik Devletleri bu diplomasiyi ilerletmek için yoğun çaba sarf etmektedir" dedi.

İsrail Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise Lübnan ordusunu “Hizbullah'a karşı harekete geçmeye” ve “İran'ın vekil grubunun İsrail sınırından uzaklaştırılmasını” sağlamaya çağırdı.



Makaleler

Güncel