Hizbullah: Her şey Gazze’deki ateşkese bağlı

img
Hizbullah: Her şey Gazze’deki ateşkese bağlı YDH

Hizbullah genel sekreter yardımcısı, Associated Press’e verdiği röportajda, İsrail’in Lübnan'a karşı başlatacağı olası savaşın kapsamı ve savaşa kimlerin dahil olabileceği konusunda kontrol sahibi olmadığını vurguladı.




YDH- Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Lübnan ve Filistin sınırındaki tırmanışa işaret ederek, “Kuzey Cephesi'nde ateşkesin sağlanmasının tek yolu, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkesin sağlanmasından geçiyor” dedi.

Merkezi ABD’de bulunan Associated Press haber ajansına röportaj veren Şeyh Naim Kasım, Gazze'de ateşkes sağlanması halinde Hizbullah'ın herhangi bir müzakereye gerek kalmadan tüm operasyonlarını durduracağını söyledi.

İsrail’in ateşkes anlaşmasına varmadan ve Gazze'den tamamen çekilmeden operasyonlarının ölçeğini küçültmesine ilişkin bir soruya yanıt veren Naim Kasım şunları söyledi: “Gazze'de olanlar ateşkes ile ateşkessizlik, savaş ile savaşın olmadığı bir durumda ise buna nasıl tepki vereceğimize dair cevaplarımız yok çünkü şeklini, etkisini ve sonuçlarını bilmiyoruz.”

Ayrıca, İsrail'in şu anda yeterli kapasiteye sahip olmadığını ve Lübnan'daki Hizbullah'a karşı tam ölçekli bir savaşa henüz karar vermediğini belirten yetkili şöyle devam etti: “İşgalciler sınırlı bir saldırı olsa bile ve bunun tam bir savaşa dönüşmeyeceğine inansalar bile çatışmayı tırmandırmamalı. İsrail tam, sınırlı veya kısmi bir savaş isteyip istemediğine kendisi karar verebilir.”

Naim Kasım açıklamasının devamında, İsrail’in Lübnan'a karşı bir savaş başlatması halinde, savaşın kapsamını veya savaşa kimlerin dahil olacağını kontrol edemeyeceğini vurguladı.

Naim Kasım, “Direniş'in tepkisi, belirlediği tavana veya angajman kurallarına uymayacak.”

Naim Kasım açıklamasının başka bir yerinde, ABD'li temsilci Amos Hochstein'ın, Hizbullah'tan arabulucular aracılığıyla Hamas'a baskı yaparak ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği ateşkes ve esir takası anlaşmasını kabul etmesini istediğini ancak Hizbullah'ın bunu reddettiğini söyledi.

Hamas’tan bir şey isteyenlerin doğrudan onunla muhatap olması gerektiğini vurgulayan Kasım, “Hamas, kendi kararlarını kendisi alır” ifadesini kullandı.



Makaleler

Güncel