İran'dan Hizbullah'a yeni ikmal

img
İran'dan Hizbullah'a yeni ikmal YDH

Direniş Ekseni'nin ortak operasyon odası, savaşın patlak vermesi halinde Irak ve Yemen de dahil olmak üzere çok sayıda güç ve grubun Hizbullah'a yardım etmek için Lübnan'a nasıl gelebileceğini de tartıştı.




YDH- Washington merkezli Memri TV'nin Lübnanlı bağımsız gazete el-Mudun'a dayandırdığı haberine göre, İran'ın Hizbullah'a insansız su üstü araçları (drone botları) ve insansız su altı araçları (su altı drone'ları) gibi gelişmiş silah sistemleri sağladığını bildirdi.

Hizbullah ve İsrail arasında tehditlerin arttığı bir dönemde, İran'ın  İsrail'in tespit sistemlerinden kaçabilen ve İsrail kıyılarına ulaşabilen sayısız gelişmiş silah ikmali gündeme geldi.

Memri TV'ye göre İran ayrıca Hizbullah'a İsrail kıyılarındaki doğalgaz kulelerine saldırmak için torpidolar ve yüzer platformlar ile İsrail'in hava savunma sistemlerine saldırmak için füzeler de sağladı. 

El-Mudun gazetesine göre Hizbullah, İsrail'in olası bir askeri operasyonuna hazırlık olarak birliklerini daha yüksek alarm seviyesine geçirdi. 

Hizbullah sınıra yakın kasabalardaki mevzilerini korumaları talimatını verdi ve füze dizilimini güçlendirdi.

Direniş ekseninin ortak operasyon odası, İsrail'le savaşta Hizbullah'a yardımcı olmak üzere Irak ve Yemen'den Şii milislerin Lübnan'a getirilmesi seçeneğini tartışıyor.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah'ın 19 Haziran 2024'te yaptığı konuşmada, direniş örgütünün İsrail'in tüm sahil ve limanlarının yanı sıra Akdeniz'deki İsrail gemilerine de saldırabileceği tehdidinde bulundu. 

Nasrallah tarihi konuşmasında "Düşman bizi karada, havada ve denizde beklemeli.'' demişti. 

Birkaç gün sonra, Hizbullah yanlısı Lübnan gazetesi El-Ahbar'ın genel yayın yönetmeni İbrahim el-Emin, Hizbullah'ın İsrail'in herhangi bir "yüksek kaliteli" askeri operasyonunu topyekûn savaş ilanı olarak değerlendireceğini yazdı.

Yayın yönetmeni el-Emin, olası bir savaşta Hizbullah'ın Celile'yi işgal edebileceğini, İsrail'deki askeri ve sivil tesislere saldırabileceğini hatırlattı.

El-Emin, Hizbullah'ın ayrıca, Akdeniz kıyısı boyunca ve Akdeniz limanlarının yakınında konuşlandırılmış savunma sistemlerini hedef alabileceğini de vurguladı. 

İbrahim el-Emin "Lübnan'ın diplomatik uyarıları ve İsrail tehditleri savaşının ötesine geçti.Hizbullah ile İsrail işgal ordusu arasındaki açık çatışmaları takip eden yeni bir aşamaya girdik. Bu, Hizbullah'ın hızlandırmaya karar verdiği bir psikolojik savaş aşamasıdır.'' dedi.

El-Emin ''Siyasi düzeyde Hizbullah hala savaşın olası olmadığını ve tırmanan sözlü tehditlere rağmen İsrail ve Batı'nın yendisine karşı yeni bir savaş başlatmaya istekli olmayacağını düşünüyor... Ancak askeri düzeyde Hizbullah savaşın olası olduğu varsayımıyla hareket ediyor ve gerekli tüm önlemleri alıyor.'' diye sürdürdü. 

Askeri ve güvenlik kaynaklarına göre, İsrail ordusunun Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için Lübnan'da sınırlı bir askeri operasyon başlatma niyetinde olduğuna dair istihbarat var.  

Bu istihbarata göre, böyle bir saldırı gerçekleşirse, sınırdaki kasabalardan biri ya da aynı anda birkaç kasaba üzerinden karadan sızma ya da işgalle başlayabilir. 

El-Emin'e göre, Hizbullah, sınırdaki kasabalarda, batı, doğu ve orta sektörlerde konuşlanmış olan savaşçılarından mevzilerinde kalmalarını istedi ve füze birimine onları takviye etme talimatı verdi.   

Yayın yönetmenine göre, olası bir İsrail saldırısına hazırlık olarak Hizbullah, seçkin kuvvetleri Rıdvan Tugayı'nı ve roket ve füze gücü Nasır Birimi'ni, İsrail'in Lübnan'a sızarken kullanabileceği güzergâhlar boyunca daha yüksek bir alarm ve hazırlık seviyesine yerleştirdi.

Bu güzergahların Ayta'ş Şaab, Rumeyş, Yarun, Marun er-Ras, Ayterun, Blida, Muheybib, Meys el-Cebel, Hula, Merkaba, Udeysa, Kefer Kila, Tayyibe, el-Vezzani olduğunu el-Emin belirtiyor. 

Hizbullah açısından bu çatışma doğrudan çatışmaları ve kuzey Filistin'in derinliklerindeki İsrail hedeflerine füze ve saldırı uçakları fırlatılmasını içerecek.

Hizbullah ayrıca İsrail'in el-Beyda ve Nakura sahillerine asker çıkarma ihtimaline karşı da hazırlık yapıyor. 

Lübnanlı direniş örgütü, aynı zamanda Gazze'de aylardır süren çatışmaların ardından İsrail planının tutarlı olmadığını ve İsrail ordusunun bu planı uygulamaya hazır olmadığını düşünüyor.   

İbrahim el-Emin ''İstihbarata göre Tahran Hizbullah'ı elindeki tüm silahlarla destekleyecek.'' diyor.

İran, Lübnan gazetesine göre, İsrail kıyılarına yaklaşabilen ve oradaki hedeflere saldırabilen uzun menzilli insansız hava araçları ve su altı dronları zaten tedarik etmiş durumda. 

Bu insansız hava araçları, İran'ın elde etmeyi başardığı en ileri teknoloji kullanılarak üretilen yoğun karbon fiberler gibi radara yakalanmayan malzemelerden yapıldı.

İran ayrıca Hizbullah'a alçak irtifadan karadan denize füzeler, savaş gemileri ve savaş denizaltıları gibi deniz hedeflerine karşı kullanılabilecek torpidolar ve Hizbullah'ın ihtiyaçlarına göre geliştirilen ve Akdeniz'deki gemilerin yanı sıra doğalgaz kuleleri gibi İsrail açıklarındaki tesislere de saldırabileceği yüzer platformlar tedarik etti. 

Buna dayanarak Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah İsraillileri tehdit ederek 'bizi karada, havada ve denizde bekleyin' dedi.

İbrahim el-Emin yazısını şöyle sürdürüyor:

''Sağlanan istihbarata göre İran'ın askeri endüstrisi, Hizbullah'ın geçtiğimiz haftalarda tam bir başarıyla test ettiği Demir Kubbe sistemi de dahil olmak üzere İsrail'in hava savunma sistemlerini vurabilecek yeni bir tür füze geliştirdi. Savaş hazırlıklarının bir parçası olarak, Direniş Ekseni'nin ortak operasyon odası, savaşın patlak vermesi halinde Irak ve Yemen de dahil olmak üzere çok sayıda güç ve grubun Hizbullah'a yardım etmek için Lübnan'a nasıl gelebileceğini de tartıştı."
 



Makaleler

Güncel