ABD'den İsrail'e yeni soykırım desteği

img
ABD'den İsrail'e yeni soykırım desteği YDH

Biden yönetimi, Refah işgaline ilişkin endişeler nedeniyle Mayıs ayından bu yana ertelenen kararını yeniden gözden geçirdi ve geri adım attı.




YDH- Amerikan gazetesi Washington Post'un İsrail televizyonu Kanal 12'den aktardığı habere göre, ABD askıya aldığı 500 kiloluk bombaları İsrail'e yeniden gönderecek. 

ABD'li yetkililer bin 800 adet 2 bin kiloluk bombanın sevkiyatının durdurulduğunu, bin 700 adet 500 kiloluk bombanın sevkiyatının ise planlandığı gibi devam edeceğini teyit etti.

Bu karar, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ABD'deki Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi gibi İsrail yanlısı lobicilerin, tahrip gücü ne olursa olsun tüm silah sevkiyatlarının yeniden başlaması için baskı yapmasının ardından geldi.

Bununla birlikte, 2 bin kiloluk bombaların gönderilmesi kararı şu anda değerlendiriliyor.

Baskı kampanyasına ve başlangıçtaki beklemeye rağmen, ABD'li yetkililer 500 kiloluk bombaların Biden yönetimi için hiçbir zaman ciddi bir endişe kaynağı olmadığını söyledi.

Bir yetkili, "Bu sevkiyatların bir araya getirilme şekli nedeniyle bazen başka mühimmatlar da karışabiliyor. Burada 500 kiloluk bombalarda olan da buydu, çünkü bizim asıl endişemiz Refah'ta ve Gazze'nin başka yerlerinde 2 bin kiloluk bombaların potansiyel kullanımıydı ve öyle olmaya da devam ediyor," dedi.

Washington Post'a göre, ABD'nin büyük bombaların sevkiyatını askıya alması, Netanyahu'nun 1 milyondan fazla Filistinlinin barındığı Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı işgalden duyduğu endişenin ciddi bir göstergesi ve "ok yaydan çıktı" anlamına geliyordu.

Başkan Biden buraya yapılacak büyük bir operasyonun "kırmızı çizgiyi" aşacağını ve ABD desteğinin askıya alınmasına yol açacağını söylemişti.

ABD'li yetkililer daha sonra, İsrail'in 26 Mayıs'ta Tal el-Sultan çadır kampını bombalaması sırasında en az 46 Filistinlinin öldüğü olay da dahil olmak üzere, İsrail'in oradaki operasyonlarının hiçbir zaman çizgiyi aşmadığını söyledi.

ABD'li yetkililer Refah'taki saldırının İsrail'in Han Yunus ve Gazze Şehri'ndeki diğer operasyonlarından çok daha hassas bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta İsrail ordusu kalabalık bir gazeteci grubunu ilk kez Refah'ın bazı bölgelerini gezmeye götürdü.

Muhabirler şehri "yıkılmış" ve büyük ölçüde boş olarak tanımladılar.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Center for International Policy'de araştırma görevlisi olan Janet Ebu-Elias, 500 kiloluk bombaların yıkıcı gücünün hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Ebu-Elias"Gazze'nin yoğun nüfuslu bölgelerinde 500 kiloluk bir bomba ile 2 bin kiloluk bir bomba arasındaki yıkıcı etki farkı önemsizdir, her ikisi de büyük yıkıma ve sivil kayıplara neden olur" dedi.