Olmert: Smotrich ve Ben Gvir halüsinasyon görüyor

img
Olmert: Smotrich ve Ben Gvir halüsinasyon görüyor YDH

Smotrich ve Ben Gvir’in, İsrail'in Gazze Şeridi ve Güney Lübnan'a yerleşimini desteklediğini söyleyen İsrail rejimi eski başbakanı Ehud Olmert, “bu ulaşılamayacak halüsinasyon bir hedef” dedi.




YDH- Haaretz gazetesinde bir makale kaleme alan İsrail rejimi eski başbakanı Ehud Olmert, İsrail Maliye ve Güvenlik bakanlarına sert eleştirilerde bulundu.

Ehud Olmert Haaretz’de yayımlanan makalesinde şunları söyledi: “Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, İsrail'in Gazze Şeridi ve Güney Lübnan'daki yerleşimini destekliyor. Yakında, eski kutsal kitaplarda güney Lübnan'ın her zaman ve sonsuza kadar kutsal ve tarihi vatanımızın bir parçası olduğunu kanıtlayan bir veya iki ayeti tespit eden bir din alimi bulurlar."

Olmert, "Bu halüsinasyon hedefi çerçevesinde kuzeyde topyekün bir savaş için baskı yapıyorlar ki bu da gereksiz ve haksız" ifadelerini kullandı.

Olmert, “Bunun yerine Lübnan hükümetiyle bir anlaşmaya varılmalı. Bu, İsrail için gerçek bir güvenlik tehdidi oluşturmayan küçük sınır düzenlemelerinin kabul edilmesine yol açsa bile” diye devam etti.

Olmert, Gazze’de olanlar dışında, İsrail'in iyi bir “savunmaya” sahip olmadan Batı Şeria'da yaptıklarından dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin çıkaracağı tutuklama emirleri konusunda uyarıda bulundu.

Ehud Olmert bu bağlamda, üyelerinin çoğu Batı Şeria'daki yerleşimlerde yaşayan Siyonist yerleşim grubu Hilltop Youth’a atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Gazze'de ve kuzeyde çatışmaların devam etmesi, yerleşimcilerin ilhak hayalini gerçekleştirmeye hazırlık olarak Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerini yakıp yıkmaya devam etmelerine olanak sağladı.”

Olmert, İsrail ordusunun eski merkezi bölge komutanı Yehuda Fuchs'un, yerleşimcilerin Batı Şeria'da Filistinlileri yağmalamak, yok etmek, yıkmak, yakmak ve öldürmek konusunda ne yaptığını açıkça söylediğine dikkat çekti.

TikTok Bakanı olarak tanımladığı Ben Gvir'in yanı sıra Smotrich’in vahşi bir haydut gibi hükümeti kontrol ettiğini düşündüğünü belirten Olmert, üst düzey yetkililerin ilhamı ve desteği olmadan tüm bunların gerçekleşemeyeceğini vurguladı.

Olmert yazısını, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu, İsrail’in Batı Şeria'da yaptıkları nedeniyle hakkında tutuklama emri çıkarılacağı gün konusunda uyararak tamamladı.

Olmert, Netanyahu’yu, "Gazze'deki savaşta kullanılan argümanların Batı Şeria'da olup bitenlerle örtüşmediği" konusunda uyararak, "Sayın Başbakan, bu suçlamalar size yöneltildiğinde ne burada ne de uluslararası alanda bize sempati duyacak, sizi koruyacak tek bir kişi olmayacaktır” dedi.

Başbakan, liderler ve bakanlar hakkında tutuklama kararı çıkarılsa da sonunda yargılanacak olanın İsrail olduğuna dikkat çeken Olmert, “uygulanacak yaptırımların İsrail açısından sert ve acı verici” olacağı, İsrail’in “iyi bir savunmaya” sahip olmayacağı uyarısında bulunuldu.