ABD ve İsrailli üst düzey yetkililer İran’ı görüştü

img
ABD ve İsrailli üst düzey yetkililer İran’ı görüştü YDH




YDH- Beyaz Saray'da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer bir araya geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD-İsrail Stratejik Danışma Grubu toplantısına İsrailli başka bazı üst düzey isimler de katıldı.

Dış politika, savunma ve istihbarat birimlerinden yetkililerin katıldığı toplantıda, tartışma İran'ın İsrail’e ve bir bütün olarak bölgeye yönelik “tehditlerine” karşı koymaya odaklandı.

Habere göre, toplantıda, Sullivan, “Başkan Biden, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik devam eden pervasız saldırıları da dahil olmak üzere İsrail'in güvenliğine sıkı bağlı” vurgusunda bulundu.

İsrail'in bu saldırılara karşı kendisini “savunma” hakkına sahip olduğunu iddia eden Sullivan, aynı zamanda, ABD'nin İsrail ve Lübnanlı ailelerin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine olanak tanıyan “diplomatik bir çözüme ulaşılması yönündeki desteğini” vurguladı.

İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerin de konuşulduğu toplantıda, “İran'ın hiçbir zaman nükleer silah elde edememesini sağlayacak bir dizi önlem konusunda karşılıklı koordinasyon” ele alındı.

Sullivan, Blinken, Dermer ve Hanegbi ayrıca Gazze'deki gelişmeleri, ateşkes anlaşması ve esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin gelişmeleri tartıştı.

Habere göre, İsrail tarafı, ABD Başkanı Joe Biden'ın ana hatlarını çizdiği, BM Güvenlik Konseyi, G7 ve dünya ülkeleri tarafından onaylanan anlaşmaya “tam desteğini” teyit etti.