İran, Amerikan terörüne karşı hukuki mücadeleye odaklandı

img
İran, Amerikan terörüne karşı hukuki mücadeleye odaklandı YDH

İran Dışişleri Bakan Vekili, ülkenin Kasım Süleymani suikastına karışanların adalete teslim edilmesi için mevcut tüm ulusal ve uluslararası hukuki yöntemlerin kullanılacağına işaret etti.




YDH - İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Keni, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak üzere gittiği New York'ta CNN'den Fareed Zakaria'ya mülakat vedi.

Bakıri Keni,  Tahran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'ye yönelik suikast konusunda 'adaletin yerini bulmasını' sağlamak için hiçbir yasal çabadan kaçınmayacağını söyleyerek "Bu bizim hakkımız," dedi.

Süleymani, Irak Halk Seferberlik Birlikleri'nin (Haşd eş-Şaabi) ikinci komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis ve beraberindekiler 3 Ocak 2020'de Bağdat Uluslararası Havalimanı yakınlarında eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından talimatlandırılan bir insansız hava aracı saldırısında katledilmişti.

Komutanlar, başta Irak ve komşu Suriye olmak üzere bölgede tekfirci IŞİD terör örgütüyle mücadelede oynadıkları kilit rol nedeniyle bölgede büyük saygı görüyordu.

Zakaria, Bakıri Keni'ye hafta başında CNN tarafından ortaya atılan ve Amerikalı yetkililerin geçtiğimiz haftalarda bir kaynaktan 'İran'ın Trump'a suikast düzenleyeceğine dair istihbarat' aldığı yönündeki iddiasını da sordu.

Söz konusu iddia, Trump'a karşı Pensilvanya eyaletinin Butler kentinde seçim kampanyası yürüttüğü sırada gerçekleştirilen suikast girişiminin ardından ortaya atılmıştı. Trump, bu girişimden kulağından yaralanarak kurtulmuştu.

Tahran, bu iddiayı şiddetle reddederek ve kötü niyetli siyasi amaç ve niyetlerin bir ürünü olarak değerlendirerek tepki gösterdi.

Bakıri Keni, "General Süleymani'ye suikast emrini verenler, gerçekleştirenler ve tavsiyelerde bulunanlar hakkında adaletin yerine getirilmesini sağlamak için sadece kendi iç hukuk ve yargı çerçevelerimizi ve mekanizmalarımızı ve (mevcut) uluslararası mekanizmaları kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz," diyerek bu iddiayı reddettiğini yineledi.

Savaş yanlısı İsrail, 'ciddi risklere' davetiye çıkarıyor

İranlı yetkili, İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ne karşı sürdürdüğü soykırım harekatını Lübnan'a da yayma tehdidinde bulunmasını da yorumladı.

Bakıri Keni, "Görünen o ki Siyonistler Gazze'de yaşadıkları başarısızlık ve hayal kırıklıklarını telafi etmek için gerilimleri bölgenin diğer kısımlarına yayma eğilimindeler," ifadesini kullandı.

Bakıri Keni, İsrail rejiminin Gazze'deki direniş hareketlerini ortadan kaldırmak, grupların elindeki esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak ve Gazze nüfusunun tamamını komşu Mısır'a tehcir etmek gibi hedeflerinden hiçbirini gerçekleştirememesine dikkat çekti.

Yetkili, rejimin savaş ateşini körüklemeye yönelik meydan okuyan girişimlerini Tel Aviv için 'ciddi risklere' davetiye çıkaran 'tratejik bir hata' olarak nitelendirdi.

Üst düzey diplomat, Gazze savaşının başlamasından bu yana bölgede rejime karşı pek çok yeni cephenin açıldığını da sözlerine ekledi.

Bakıri Kani, "Siyonistlerin geçtiğimiz dokuz ay boyunca işledikleri suçlar hiçbir zaman mevcut koşulları kendi lehlerine çevirmeyi başaramadı," vurgusunu yaparak, Gazze'ye yönelik savaşın durdurulmasını 'Siyonistleri daha fazla riskten kurtarabilecek tek yol' olarak nitelendirdi.