Netanyahu, Amerika'ya zafer vaat etti

img
Netanyahu, Amerika'ya zafer vaat etti YDH

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Amerikan Kongresinde Gazze'deki soykırımı savunarak Amerikalılara zafer vaadinde bulundu.




YDH- Bloomberg'e göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Çarşamba günü Amerika'nın yasama organı olan Kongre'de bir konuşma yaptı. 

Haftalardır planlanan konuşma, Joe Biden'ın yeniden aday olmayacağını açıklamasından ve yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklemesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail rejimini Gazze'de soykırım yapmakla suçlayarak tedbir kararı almış, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı da 20 Mayıs'ta rejimin başbakanı Netanyahu için yakalama kararı çıkarılması için başvuruda bulunmuştu.

Netanyahu Kongre'deki konuşmasına “Orta Doğu'da İran'ın terör ekseni Amerika, İsrail ve Arap dostlarımızla karşı karşıya... Bu barbarlık ve medeniyet arasında, ölümü yüceltenler ve yaşamı kutsayanlar arasında bir çatışma.” diye başladı. 

Reuters, Netanyahu'nun konuşma yaparken Amerikan Kongre üyeleri tarafından dakikalarca ayakta alkışlandığını bildirdi. Netanyahu, İsrailli esir aileleri tarafından ise protesto ediliyor. 

Reuters'a göre, Netanyahu içeri girer girmez “Amerika ve İsrail birlikte durmalı” dedi ve Cumhuriyetçilerden alkışlar ve tezahüratlar yükseldi ancak Demokratlar Netanyahu'yu daha sakin karşıladı. 

Gazze Şeridi'nde 40 bine yaklaşan ölü sayısı konusunda hiçbir eleştiriyi kabul etmeyen Netanyahu “dostlarım, bugün sizi bir konuda temin etmeye geldim, biz kazanacağız.” dedi. Bu vaat Amerikan Kongresinden büyük alkış aldı. 

ABD'yi İsrail'in mücadelesinde yanında olmaya çağıran Netanyahu, konuşmasına karşı gösteri yapan protestocuların “kötülüğün yanında durmayı” seçtiklerini söyledi.

39 bin insanın ölümünden sorumlu tutulan Netanyahu, ABD'yi, silahlı kuvvetlerine daha fazla silah sağlamaya çağırdı.

Netanyahu, Kongre'de “Yahudi devletinin elleri asla zincire vurulmayacaktır. İsrail her zaman kendini savunacaktır.” dedi.

Netanyahu, İsrail ile bazı Körfez ülkeleri arasında diplomatik bağlar kuran “İbrahim Anlaşmaları” için Trump'a teşekkür etti ve Cumhuriyetçilerden büyük alkış aldı. 

Netanyahu daha sonra  7 Ekim saldırılarını Amerikan rejiminin Japonya'ya atom bombası atmak için gerekçe olarak kullandığı 1941'deki Pearl Harbor saldırısıyla ve Afganistan ve Irak'ı işgal etmek için gerekçe olarak kullandığı 11 Eylül saldırısıyla ilişkilendirdi. 

Hamas'ın 7 Ekim'de yaptığı Aksa Tufanı operasyounun bir günde yirmi dokuz 11 Eylül yaşanmış gibi olduğunu öne süren rejim lideri, tamamı çürütülmüş 7 Ekim propagandalarını tekrarladı. 

Bloomberg, Netanyahu'nun konuşmasında Biden'a “gururlu bir Siyonist” olarak teşekkür ettiğini ancak Trump'ı tercih ettiğini gizleyemediğini belirtti. 

Habere göre, Netanyahu Cuma günü Trump'ın evine ziyarete gidecek. 

Amerikan kamuoyunda Gazze soykırımına yönelik tepkiler artarken Netanyahu'nun konuşması sırasında Kongre'de ayakta alkışlanması, tepki çekti. 

Amerikan polisi, Kongre Binası dışındaki protestocuları kontrol etmek için biber gazı kullandıklarını söyledi.

Netanyahu, Amerika'ya ayak bastıktan sonra pek çok sosyal medya kullanıcısı, X hesaplarında ''Bunu derhal tutuklayın'' diye protesto kampanyası başlatmıştı.

Michigan'dan Demokrat Temsilci Raşide Talip, Netanyahu konuşurken bir tarafında “savaş suçlusu” diğer tarafında ise “soykırım suçlusu” yazan bir pankart açtı.

Kongre'de de savaş suçlusu olduğu yüzüne karşı söylenen Netanyahu İsrail güçlerinin “Gazze'deki savaşı yürütme biçimlerinden dolayı kınanmaması, aksine takdir edilmesi gerektiğini” söyledi. 

İsrail rejimine Gazze soykırımından dolayı uluslararası kamuoyunda tepkiler artarken Amerikan Kongresinde büyük bir destek atmosferi yaratıldı.