Gazze'deki yıpratma savaşı İsrail'in askeri gücünü öylesine aşındırdı ki son günlerde ordu daha önce görülmemiş bir şekilde ekipman sıkıntısı çektiğini ve bunun da eğitim programlarını ayakta tutma kabiliyetini etkilediğini itiraf etti.
YDH- İran merkezli el-Vakt gazetesine göre, Pazartesi günü İsrail ordusu, Hamas direniş hareketine karşı yürütülen savaş sırasında çok sayıda tank kaybettiğini ve bunun da tank operatörlerinin eğitimine yönelik ön planları ertelemesine neden olduğunu itiraf etti.
Times of Israel'in haberine göre ordu, “savaş sırasında çok sayıda tankın hasar gördüğünü, bu tankların şu aşamada devre dışı bırakıldığını ve savaş ya da eğitim için kullanılmadığını ve yeni tankların yakın zamanda Kolordu'ya katılmasının beklenmediğini” söyledi.
El-Vakt, bu itirafın, son 9 aylık savaşta benzeri görülmemiş bir önemi olduğunu belirtiyor.
Zırhlı birlikler İsrail ordusunun Gazze'deki kara operasyonlarının belkemiğini oluştururken, bu rejime ait tank ve zırhlı araçların tahribatı ya da hasarına ilişkin kesin istatistikler henüz yayınlanmadı.
Kıyı bölgesinin karadan işgalinden bu yana İsrailliler savaştaki kayıplar konusunda o kadar sıkı bir sansür politikası izledi ki İsrail medyası bile tanklarla ilgili bu haber karşısında şok oldu.
Times of Israel bu çelişkiyi yansıtarak şunları yazdı:
“İsrail ordusunun, birçoğu hasarlı olduğu için pilotun kullanacağı tanklardan yoksun olduğu iddiası, ordudaki üst düzey subayların daha önceki açıklamalarıyla çelişiyor gibi göründü... Gazze Şeridi'nde savaşan zırhlı birliklerdeki bazı üst düzey subaylar The Times of Israel'e çatışmalar sırasında çok az sayıda tankın tamir edilemeyecek şekilde devre dışı kaldığını ve hasar gören araçların normalde hızla tamir edilerek, bazen sadece birkaç saat içinde, savaş alanına geri gönderildiğini söyledi.”
Hamas'ın askeri kanadı el-Kassam Tugayları, savaşçılarının Gazze Şeridi'ndeki çeşitli operasyonlarda çok saygın Merkava tanklarını hedef almak için El Yasin 105 tanksavar roketlerini kullandığını gösteren çok sayıda video yayınladı.
El Kassam Tugayları'nın son verilerine göre bin 500'den fazla İsrail askeri aracı ya kısmen ya da tamamen imha edildi.
Grup ayrıca bu rakamın Refah savaşında imha edilen tank ve zırhlı araçların sayısını içermediğini kabul ederek ordunun son 9 ayda verdiği önemli kayıp ve zayiatın altını çizdi.
Çatışma sırasında tank eğitmenlerinin öldürülmesi ya da yaralanması da kadın askerlerin yedeklere entegrasyonunda gecikmeye yol açtı.
İsrail kaynaklarına göre zırhlı taburlar, iki tank birimi düzenli birliklerden oluşan tugaylardan, üçüncü birim ise tank eğitim programlarından geçmiş yedek kuvvetlerden oluşuyor.
Bazıları, eğitim programlarının askıya alındığının duyurulmasının, yedek kuvvetlerin savaş alanında kullanılması ve amortismana tabi tutulan ordu kuvvetleriyle değiştirilmesi için bir zemin olduğuna inanıyor.
İsrail, Hamas'ın 7 Ekim saldırısından sonra 300 bin yedek askeri hizmete soktu, ancak artan kayıplarla birlikte savaştaki insan gücü eksikliği artık oldukça belirgin hale geldi, geçtiğimiz günlerde Kanal 12 bu rejimin ordusundaki insan gücü durumunun kötüleştiğini bildirdi ve bunu Tel Aviv için bir “kriz” olarak nitelendirdi.
Öte yandan sahadan elde edilen veriler, savaşın 9. ayını geride bırakması ve Gazze Şeridi'ne insani yardımın girişini zorlaştıran ağır kuşatmaya rağmen Filistin direniş güçlerinin askeri teçhizat inşa etme kabiliyetlerini tam anlamıyla kazandıklarını ve önümüzdeki aylarda işgal ordusuna karşı tamamen profesyonel bir şekilde ortak operasyonlar yürütebileceklerini gösteriyor.
Buna ek olarak, Filistinliler yerel olarak roket geliştirip ürettikçe, askeri uzmanlar İsrail güçlerinin tekrar tekrar karmaşık pusulara düştüğünü ve bunun direniş güçlerinin patlayıcı tuzaklara ve sürpriz operasyonlara dayalı özel savaş yöntemleri kullandığı gerçeğine tanıklık ettiğini öne sürüyor.
Analistler, savaş alanındaki durumla ilgili bilgi ve hakimiyet eksikliği, İsrail askerlerinin savaş deneyiminin olmaması ve hataların tekrarlanmasına yol açan düşük moralleri gibi faktörlerin yanı sıra direnişin sürpriz ilkesini kullanmasının Gazze'deki işgalcilere yüksek kayıplar verdirdiğini belirtiyor.
Örneğin 19 Haziran'daki bir olayda Hamas savaşçıları Refah'ın güneyinde ve Gazze şehrinin kuzeyinde İsrail ordusunun komuta ve kontrol merkezini yol kenarına yerleştirdikleri güçlü bir bomba, gelişmiş bir Merkava tankı ve bir havan topuyla imha etmeyi başardı.
İsrail'in savaşı sürdürme ya da yeni cepheler açma konusundaki acizliği
Gazze savaşından bu yana zırhlı taburlar operasyonlarda kilit rol oynadı ve Mısır sınırındaki Philadelphi Hattı'ndan kıyı hattına kadar Gazze'ye yayıldı ve Gazze'nin güneyini kuzeyine bağlayan otoyolu kesti.
Askeri analistlere göre tanklar hala İsrail kara kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturuyor. Gazze'deki savaş başlamadan önce İsrailliler, Merkava, Barak ve Magach'ın modern ve geliştirilmiş versiyonları da dahil olmak üzere sayıları 2 bin 200'ü aştığı tahmin edilen büyük bir tank filosuna sahip olmakla övünüyorlardı.
Yine de bu zırhlı kabiliyetlerin önemli bir kısmının imha edilmesi ve bunun sonucunda ordunun operasyonel gücünün geri dönülemez bir şekilde etkilenmesi, ekipman ve silah sıkıntısı çekerken İsrail ordusunun Lübnan ile kuzeyde yeni bir cephe açma ve Lübnan'ı karadan işgal etme planlarından nasıl bahsettiği sorusunu gündeme getirdi.
Aslında ordunun Gazze bataklığına saplandığı bir dönemde tank sıkıntısıyla ilgili açıklama yapması ve bu sıkıntıyı itiraf etmesi, Netanyahu hükümetine savaş alanındaki gerçekleri ve Sözcü Daniel Hagari'den Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye kadar ordu komutanlarının hissettiği büyük tehlikeleri göz önünde bulundurması için baskı yapmak anlamına geliyor.