WSJ: Hizbullah’a verilen destek büyüyor

img
WSJ: Hizbullah’a verilen destek büyüyor YDH

ABD medyası tarafından yayımlanan haberlerde, Hizbullah’ın Filistin’e destek konusunda sergilemiş olduğu sağlam duruştan dolayı Lübnan’da giderek daha fazla destek topladığı belirtildi.




YDH- ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre, Hizbullah, geniş kapsamlı savaş olasılığına rağmen Lübnan’da giderek daha fazla destek topluyor.

Gazete, Hizbullah’ın İsrail’e karşı sağlam duruşu nedeniyle Lübnan’da giderek daha fazla siyasi ve askeri güç topladığını vurguladı.

WSJ, Lübnan'da bazı muhalif seslerin bile, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik eylemlerini desteklediğini kaydetti.

Savaşın başlarında Lübnan'da muharebe komutanı ve askeri sözcü olarak görev yapmış eski İsrail işgal askeri Jonathan Conricus'a göre, İsrail ile Hizbullah arasında çıkacak bir çatışma her iki tarafta da önemli hasara ve sivil kayıplara yol açacak.

Conricus, Hizbullah'ın savaşta, kara saldırısının yanı sıra İsrail hava savunmasını aşarak limanlar ve enerji santralleri gibi önemli altyapıları vuracağını söyledi.

Ayrıca, İsrail’in her gün binlerce roketle vurulacağını ve yüzlerce kişinin öleceğini öngördü.

Bir diğer önde gelen ABD gazetesi New York Times ise “Hizbullah ile daha geniş kapsamlı bir savaş, İsrail hükümetine son aylarda Lübnan sınırından kaçan on binlerce yerleşimciyi geri göndermek için çok ihtiyaç duyduğu bahaneyi sağlayabilir” yorumunu yaptı.

ABD: Vatandaşlarımızı tahliye etme planı yok

Öte yandan Washington ve Beyrut’tan, Lübnan’da savaş çıkma olasılığı ve vatandaşların bölgeyi tahliye etmesi yönündeki raporlar hakkında önemli açıklamalar yapıldı.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bouhabib, CNN'e yaptığı açıklamada, Beyrut'un ismini açıklamadığı uluslararası aktörlerden, İsrail'in planladığı saldırının daha büyük bir savaşı önleyecek şekilde “sınırlı” olacağına dair güvence aldığını söyledi.

“Sınırlı yanıt” ifadesinin ne anlama geldiği ile ilgili detaylı bir açıklama yapmaktan kaçınan Bouhabib şöyle dedi: “Bizim için bu, Beyrut'un güney banliyölerine veya havaalanına saldırmayacakları anlamına geliyor; aksi takdirde kesinlikle savaşa yol açar.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise hava yollarının Beyrut uçuşlarını iptal etmelerine rağmen, ABD'nin Lübnan'dan vatandaşlarını tahliye etme planının olmadığını söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan Vedant Patel şunları söyledi: “Lübnan'dan ABD vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili bir planımız veya duyurumuz yok. Ticari uçuşların bazıları hala mevcut durumda ve bu nedenle Amerikalı vatandaşları bu seçenekleri incelemeye teşvik ediyoruz.”

Patel daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tüm Lübnan için 3. seviye seyahat uyarısı yayınladığını açıkladı.

Yetkili ayrıca, ABD vatandaşlarının seyahatlerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini ve özellikle Güney Lübnan için seyahat etmeyin uyarısı olan 4. seviye uyarısı yapıldığını vurguladı.

Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Rena Bitter, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin dün Lübnan'daki ABD vatandaşları için bir “acil eylem planı” yayınladığını belirtti.

Öte yandan ABD'li yetkililer Axios haber sitesine yaptıkları açıklamada, Beyaz Saray'ın krizi mümkün olan en geniş kapsamda sınırlamaya çalıştığını söylediler.

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, ABD'nin, işgal altındaki Golan Tepeleri'ne düzenlenen son saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutmasına rağmen, İsrail işgali ile Hizbullah arasında daha büyük bir savaşı önleyeceğinden emin olduğunu belirtti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD ve İsrailli yetkililerin saldırı konusunda üst düzey görüşmeler yaptığını belirterek, tam teşekküllü bir çatışma ihtimalinin “abartılı” olduğunu vurguladı.