Siyonist varlığı yok olmanın eşiğine getiren Hamas lideri

img
Siyonist varlığı yok olmanın eşiğine getiren Hamas lideri YDH

Filistinli direniş hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Çarşamba sabahı erken saatlerde Tahran'da İsrail rejimi tarafından düzenlenen alçakça bir saldırıda öldürüldü.




YDH- İran televizyonu Press TV'ye göre, İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) yaptığı açıklamada Heniye ve bir korumasının İran'ın başkentindeki konutlarını hedef alan bir saldırıda öldürüldüğünü duyurdu.

Devrim Muhafızları saldırının soruşturulduğunu ve ayrıntıların daha sonra açıklanacağını söyledi.

Çarşamba günü yayınlanan bildiride “İslami Direniş Hareketi Hamas, büyük Filistin halkının, Arap ve İslam milletinin ve dünyanın tüm özgür insanlarının evlatlarının yasını tutmaktadır” denildi.

Heniye, İran'ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan'ın Salı günü parlamentodaki yemin törenine katılmak üzere Tahran'daydı.

Hamas yaptığı açıklamada, İran'ın başkentinde “hain bir Siyonist baskın sonucu hayatını kaybettiğini” belirttiği liderinin korkakça öldürülmesinin intikamını almaya yemin etti.

Geçen yıl Nisan ayında Press TV'ye verdiği bir röportajda Heniye, İsrail'in şimdiye kadarki “en kötü durumunu yaşadığını” teyit ederek Siyonist varlığın düşüşünün ve ölümünün nedenlerini sıralamıştı.

Bugün ise, Aksa Tufanı Operasyonu'ndan on ay sonra İsrail rejimi, yaklaşık 40 bin Filistinliyi katletmesine rağmen askeri hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığı için hiçliğe bakıyor.

Direniş yolunda bir yaşam

Heniye'nin hayatı ve mirası, zaten yok olmanın eşiğinde olan ABD destekli İsrail işgaline karşı direniş güçleri için bir ilham kaynağı olmaya devam edecek.

Heniye, Salih el-Aruri'nin 2 Ocak'ta Beyrut'un güneyinde öldürülmesinin ardından, 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu'ndan bu yana İsrail rejimi tarafından suikasta uğrayan ikinci üst düzey Hamas lideri oldu.

Heniye 1962 yılında Gazze Şeridi'ndeki eş-Şati mülteci kampında doğdu ve Gazze İslam Üniversitesi'nde okudu. 1987 yılında Arap edebiyatı bölümünden mezun oldu.

İsrail işgaline karşı yıllarca süren siyasi faaliyetlerinin ardından 1997 yılında Hamas'ın üst düzey liderlerinden biri olarak atandı ve ardından kademeli olarak yükselerek en üst düzey lider oldu.

Aynı zamanda Hamas'ın kurucusu Ahmed Yasin'in 1997'de İsrail hapishanesinden salıverilmesinden sonra onun ofisini de yönetti.

İkisi arasında çok yakın bir ilişki vardı.

Heniye hem Birinci hem de İkinci İntifada'da aktif rol oynadı ve birçok kez hapis yattı.

Ayrıca 2003'teki bir intihar saldırısı da dahil olmak üzere birçok suikast girişiminden kurtuldu.

Onun liderliğinde Hamas 2006 yılında Filistin yasama seçimlerini kazandı ve Filistin Devletinin Başbakanı oldu, ancak Filistin Yönetimi Başkanı 2007 yılında onu görevden aldı.

Heniye ayrıca 2006-2017 yılları arasında kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas lideri olarak görev yaptı ve ardından yerini Hamas'ın üst düzey askeri komutanlarından Yahya Sinvar'a bıraktı.

Heniye, 6 Mayıs 2017'de Halid Meşal'in yerine direniş hareketinin siyasi bürosunun başkanlığına seçildi ve ardından Filistin'den Katar'a taşındı.

Heniye, 7 Ekim 2002'deki olaylardan sonra, siyasi makamını yasadışı İsrail işgaline karşı Filistin direniş operasyonunu savunmak için kullandı ve halk hareketine takdire şayan bir şekilde liderlik etti.

Filistin direnişinin eşi benzeri görülmemiş askeri operasyonu başlatmasının ardından “Filistin halkının 75 yıldır mülteci kamplarında yaşadığı konusunda sizi kaç kez uyardık ve siz halkımızın haklarını tanımayı reddediyorsunuz” dediği aktarıldı.

Bir konuşmasında Gazze'deki Filistin halkının “özgürlükleri ve onurları uğruna değerli olan her şeyi feda etmeye hazır olduğunu” ileri sürmüş ve rejimin Filistinlilere karşı işlediği “suçlar ve terörizm için ağır bir bedel ödeyeceği” uyarısında bulunmuştur.

1 Kasım 2023'te Heniye, Cibaliye mülteci kampına yönelik alçakça bir saldırının ardından İsrail rejimini “silahsız sivillere karşı barbarca katliamlar” yapmakla suçladı.

Aralık ayında yapılan bir kamuoyu yoklaması Heniye'nin Filistin Devlet Başkanlığı için Mahmud Abbas'ı büyük bir farkla yeneceğini gösterdi - Heniye için yüzde 78 ve Abbas için yüzde 16 - bu da Hamas direniş liderinin artan popülaritesine işaret ediyor.

Heniye, Filistin'deki en popüler direniş grubunun lideri olarak kişisel fedakarlıklarda da bulunmuş, Ekim ayında Gazze'deki evine düzenlenen İsrail hava saldırısında yakın ailesinden en az 14 kişi hayatını kaybetmiştir.

Kasım 2023'te torunu ve torununun torunu da öldürüldü.

Nisan 2024'te Heniye büyük bir trajediyle üç oğlunu ve üç torununu İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında kaybetti.

Haziran 2024'te, 80 yaşındaki kız kardeşi de dâhil olmak üzere yakın ailesinden on kişi daha İsrail'in Gazze'deki eş-Şati mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

31 Temmuz 2024'te Heniye de aynı düşman tarafından öldürüldü ve bir dönem sona erdi.

 



Makaleler

Güncel