İsrail neden onu hedef aldı, Fuad Şukur kim?

img
İsrail neden onu hedef aldı, Fuad Şukur kim? YDH

Üst düzey bir askeri komutan ve Seyyid Hasan Nasrullah'ın yakın sırdaşı olan Fuad Şukur, Salı akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyösünde İsrail tarafından hedef alındı.




YDH- Lübnan'dan yayın yapan el-Meyadin, İsrail'in, Salı akşamı, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyösünde bir konutu vurarak Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şukur'a suikast girişiminde bulundu. 

Hac Muhsin takma adıyla da bilinen Fuad Şukur, Seyyid Hasan Nasrullah'ın yakın danışmanlarından biri olarak bilinir. 

Fuad Şukur, 1983 Beyrut Kışlası Bombalamaları'nda, İç Savaş sırasında Lübnan'da konuşlanmış ABD ve Fransız askerlerini ortadan kaldıran bir bombalama operasyonunda oynadığı rol nedeniyle ABD tarafından takip ediliyor. 

Operasyonun ardından ABD Şukur'un bulunması için 5 milyon dolar ödül koymuş ancak onu bulamamıştı. 

New York Times'ın ismini vermek istemeyen bir İsrailli askeri yetkiliye ve diğer bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Seyyid Hasan'ın sırdaşı, Şehit Mustafa Bedreddin'in Suriye'deki ölümünün ardından onun bazı sorumluluklarını üstlenmişti.

Fuad Şukur, “deneyimli bir gazi” ve Hizbullah'ın hassas güdümlü füze sistemlerinin geliştirilmesinin arkasındaki beyinlerden biri olarak tanımlanıyor. 

Yoldaşlardan biri

New York Times'a göre Beyrut merkezli Carnegie Ortadoğu Merkezi'nde çalışan Muhanned Hac Ali, üst düzey komutanın Lübnan Direnişi için “önemli bir figür” olduğunu teyit etti. 

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nde Hizbullah uzmanı olan Matthew Levitt, Şukur'un 2000 yılında Lübnan'ın özgürleştirilmesinden önce Güney Lübnan'da İslami Direniş tarafından gerçekleştirilen birçok operasyonda önemli bir rol oynadığını söyledi. 

Ayrıca Fuad Şukur Hizbullah'ın Suriye'deki operasyonlarına da büyük ölçüde katıldı.

Lübnan Direnişi'ne olan bağlılığının ışığında Şukur, Direniş hareketinin askeri liderliğinin bir parçası olarak doğrudan Seyyid Hasan'a rapor veren üst düzey bir Hizbullah askeri lideri haline geldi. 

Lübnan Direnişi, Fuad Şukur'un durumuyla ilgili henüz bir gelişme olmadığını açıkladı.

Sivil savunma ekipleri, İsrail işgali tarafından hedef alınan binanın enkazı altında kalanları kurtarmak için özenle çalışmaya devam ediyor.

Sonuç olarak Hizbullah, kurtarma ekiplerinin bulacaklarına göre hareket edeceğini söyledi.

 



Makaleler

Güncel