Brezilya: İsrail, Heniye'yi Gazze çözümünü sabote etmek için öldürdü

img
Brezilya: İsrail, Heniye'yi Gazze çözümünü sabote etmek için öldürdü YDH

Brezilya, İsmail Haniye suikastını kınadı ve bunun yansımalarının Gazze'de siyasi bir çözüm bulunmasını etkileyebileceği uyarısında bulundu.




YDH- El-Meyadin'e göre, Brezilya Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü bir açıklama yayınlayarak Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye'nin öldürülmesini kınadı.

Açıklamada,  "Bu tür eylemler Gazze'deki çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması şansını daha da azaltmakta, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için devam eden müzakereleri olumsuz etkilemektedir" denildi. 

Brezilya, İsrail'in işlediği bu suçun, Gazze Şeridi'nde siyasi çözüm potansiyelini baltaladığını belirtti.

Bakanlık ayrıca İsrail'in İran topraklarına yönelik saldırısını da eleştirerek bunu uluslararası sözleşmelerin ihlali ve bölgede barışın sağlanmasının önünde bir engel olarak nitelendirdi.

Brezilya ayrıca Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulundu ve uluslararası toplumu gerilimin daha da tırmanmasını önlemek üzere diyalog kurmaya davet etti.

İran Heniye'nin intikamını almaya yemin etti

Bu bağlamda İran Lideri Seyyid Ali Hamenei, ulusa saldırısı ve İsmail Heniye'yi öldürmesi nedeniyle İsrail'e en ağır cezayı verme sözü verdi. 

Seyyid Hamenei'ye göre Haniye'nin kanının intikamını almak için İsrail'e karşılık vermek İran'ın görevi çünkü Heniye İran topraklarında öldürüldü.

İslam Devrim Muhafızları Ordusu da Çarşamba günü yaptığı açıklamada Direniş Ekseni'nin Hamas'ın siyasi büro şefi şehit İsmail Heniye'ye yönelik "canice ve korkakça" suikastının bedelini İsrail'e ağır bir şekilde ödeteceği sözünü verdi.

Devrim Muhafızları, "Siyonist rejimin İsmail Haniye'yi öldürerek işlediği iğrenç suç... şüphesiz güçlü Direniş Cephesi tarafından sert ve acı verici bir yanıtla karşılanacaktır" dedi.

Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in uluslararası hukuku hiçe sayan bu suçlarının, Gazze'de dokuz ay süren ve on binlerce masum Filistinli kadın ve çocuğun katledilmesiyle sonuçlanan savaşın ardından başarısızlıklarını gizleme çabası olduğunu da sözlerine ekledi.