"Siyon'un Kalesi" İsrail’i koruyabilecek mi?

img
"Siyon'un Kalesi" İsrail’i koruyabilecek mi? YDH

Yıllardır direnişle yaşadıkları çatışma ve savaşlar sonrası korku ve endişelerinin daha da arttığı bildirilen İsrailli yetkililerin, "Siyon'un Kalesi" olarak adlandırdığı bir “yeraltı yüksek komuta merkezi” kurduğu ortaya çıktı.




YDH- El-Kanadek haber sitesi okurlarıyla, İsraillilerin "Siyon'un Kalesi" olarak adlandırdığı bir “yeraltı yüksek komuta merkezi” hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı.

El-Kanadek, İsrail rejimindeki askeri ve siyasi liderlerin, 1948'den bu yana geçen yıllar boyunca, özellikle savaşlar, çatışmalar ve operasyonlar sırasında "düşmanlar" tarafından hedef alınmaktan veya Savaş Bakanlığı ile işgal ordusunun Genelkurmay Başkanlığı binasının hedef alınmasından korktuklarından bahsetti.

İsrailli yetkililerin bu korku ve endişelerinin, direniş hareketleriyle onlarca yıl süren çatışmalardan sonra daha da arttığını ifade eden el-Kanadek, bu durumun onları iki kez, “yeraltı sığınağı” anlamına gelen "Mitzvah" adını verdikleri ve bazılarının yeni sığınağı "Siyon'un Kalesi" olarak adlandırdığı bir “yeraltı yüksek komuta merkezi” kurmaya sevk ettiğini belirtti.

“Yeraltı sığınağı”nın merkezi hakkında önemli bilgiler

-İsrail'in başkenti Tel Aviv'in Kirya bölgesindeki Rabin Kampı'nda bulunan İsrail İşgal Ordusu'nun yeraltı komuta merkezidir.

-“Eski sığınak” 1950'ler-2018 tarihleri arasında kullanılmıştır. Kullanımı 2018’de başlayan “yeni sığınak”sa günümüzde de hâlâ kullanılmaktadır.

-“Yeni sığınağın” büyüklüğü 10 bin metrekareden fazladır ki, bu, bir futbol sahasından daha büyüktür.

İsrail genelkurmay başkanı bu merkezi acil durumlarda ordunun komuta ve kontrolü için kullanıyor. “Vinograd Komisyonu” raporu bu merkezin amacını şöyle tanımlamıştır: "Savaş (ya da karmaşık bir acil durum) sırasında danışma, emir oluşturma, bilgi aktarımı, güncelleme, durum değerlendirmesi ve icra kontrolünün en iyi şekilde entegre edilmesini sağlayan odak noktasıdır."

Merkez 1967 Naksa Savaşı, 1973 Tişrin Savaşı, 1982 Lübnan işgali savaşı ve 2008 ve 2014 Gazze Şeridi savaşları da dahil olmak üzere çeşitli operasyonlarda kullanılmıştır.

1950'lerin başında, bu merkezin Genelkurmay Karargahı’ndan ayrı, güvenli ve gizli bir gözetleme tesisi olarak hizmet vermesi kararlaştırılmıştır. 26 Haziran 1950'de Varlık Planlama Dairesi, acil bir durumda savaşı yönetmek için ihtiyaç duyulan tüm yetkilileri barındırmak üzere Genelkurmay Karargahı'ndan uzakta bir yeraltı merkezi kurulması gerektiğini duyurdu.

Ekim 73 Savaşı’nda ilk kez fiilen kullanıldı ve cepheden gelen bilgilerin buraya ulaşması uzun zaman aldı. Bu nedenle savaştan sonra genişletildi ve Kiria'daki Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri yeni sığınağa bağlandı ve iletişim altyapısı modernize edildi.

Yerin onlarca metre altında inşa edilen Kirya'nın merkezine tek katlı bir binadan merdivenle ulaşılıyor. İçinden iletişim ve elektrik kablolarının geçtiği ve cep telefonlarının yasak olduğu birkaç geçit inşa edildi. O dönemde söz konusu yeraltı sığınağında İsrail ordusunun merkez karargahı, genelkurmay başkanı, üst düzey ordu yetkilileri, başbakan ve savunma bakanı için acil durum ofisleri ve Siyaset-Güvenlik Kabinesi için bir görüşme odası bulunuyordu.

Yeni "Siyon'un Kalesi" adlı sığınak 2018 yılında, Lübnan'ın güneyindeki tünel karşıtı operasyondan önce, Hizbullah'ın o dönemde isabetli ve yıkıcı füzelere sahip olduğunu bilerek vereceği tepkilerden korkarak açıldı.

"Siyon Kalesi"nin, yerin onlarca metre altında (bazıları nükleer saldırılara karşı korunduğunu iddia etmektedir), asansörlerle birbirine bağlanan birkaç kata ve 10 bin metrekareden fazla bir alana sahip olduğu aktarıldı.

Bu sığınağın girişinin Kiria'da bulunan ve her zaman güvenlik altında tutulan bir yeraltı otoparkından sağlandığı belirtildi.

Yeni sığınakta cep telefonları ve elektronik cihazlara da izin verilmiyor ve acil durumlarda 1.000'den fazla asker ve subay tarafından güvende tutuluyor.

“Yeni sığınağın” bir önceki modele göre daha teknolojik ve modern olduğu kaydedildi. İletişim sistemlerinin, herhangi bir kamera veya uydu iletişim raporuna erişerek sahadaki canlı durumsal farkındalığı takip etmeyi mümkün kıldığı bildirildi.

“Yeni sığınak”ta ordunun merkezi karargahı, genelkurmay başkanı için bir görüşme odası, bir istihbarat karargahı ve hava kuvvetleri, donanma, özel birimler, Mossad ve Şin Bet için ortak bir karargah bulunuyor. Karargâhın içinde üst düzey askeri ve siyasi yetkililer için ofis ve odalar da bulunuyor. Sığınakta çalışan askerlerin duşları ve uyku alanları var, ayrıca bir spor salonu, merkezi bir yemek odası ve bir kafe de yer alıyor.

Savaş ve acil durumlarda otonom olarak çalışabilecek kapasitede olduğu belirtilen sığınakta, bir müddet daha çalışmasını sağlayacak yeterli gıda malzemesi, jeneratör ve ekipman da bulunuyor.



Makaleler

Güncel