“Geniş katılım, halkın intikam istediğini ifade ediyor”

img
“Geniş katılım, halkın intikam istediğini ifade ediyor” YDH

Gözlemciler, Hamas lideri İsmail Heniye’nin cenaze törenine İranlıların yoğun katılımını, İran yönetiminin suikast suçuna yanıt vermesi için İranlıların verdiği bir yetki olarak değerlendirdi.




YDH- Gözlemciler, Hamas lideri İsmail Heniyye’nin Tahran’daki cenaze törenine İranlıların yoğun katılımını, İran yönetiminin suikast suçuna yanıt vermesi için İranlıların verdiği bir yetki olarak değerlendirdi.

Kudüs Siyasi Araştırmalar Merkezi Direktörü Ureyb er-Rantavi, İsmail Heniye’nin Tahran’da suikasta uğramasına İran’ın vereceği yanıtın yakında geleceğini söyledi.

Er-Rantavi, "İran devlet kurumlarında, İran dini liderinin doğrudan talimatıyla, Heniyye'nin suikastının intikamını almak için kırmızı bayrak çekilmesi konusunda bir fikir birliği var" dedi.

Kudüs Press’e verdiği röportajda Rantavi, Heniye’nin Perşembe günü Tahran’da düzenlenen cenaze törenine yüz binlerce İranlının katılmasının “suikasta yanıt verme kararına ve İran liderliği tarafından ilan edilen bu eğilime verilen sınırsız halk desteğini yansıttığını” belirtti.

Rantavi, İran’ın başkentinin sokaklarındaki büyük kalabalığın öfkeli intikam haykırışları sloganları atmalarına atıfta bulunarak, bunun sadece Hamas liderine suikastla ilgili olmadığını, aynı zamanda Tahran’ın politikalarının ve onurunun hedef alınmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Ürdünlü yazar ve siyasi analist Atıf el-Culani ise Tahran’da Heniye’nin cenazesi sırasında olanları, “İran’da direnişin ve Filistin direnişinin sembolü olan İsmail Heniye’nin popülaritesi üzerine bir referandum” olarak değerlendirdi.

Kudüs Press’e verdiği demeçte el-Culani “Cenazeye geniş katılımın İran sokağında geniş bir desteği ifade ettiğini ve İran liderliğine uygun gördüğü şekilde ve uygun yollarla yanıt verme yetkisini verdiğini” söyledi.

Culani, Heniye’nin cenaze töreninin “siyasi duruştaki farklılıkları aşan bir dayanışma ve halk desteği durumunu ifade ettiğini kaydederek, resmi düzeyde ise tüm siyasi eğilimler arasında birlik sağladığını” belirtti.

Culani, “özellikle suikastın reformistlerden sayılan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pizişkiyan’ın göreve başlamasının hemen ardından gerçekleşmesinin, tüm tarafları Heniye’nin suikastına doğrudan ve güçlü bir şekilde yanıt vermeye yönelttiğini” söyledi.

 



Makaleler

Güncel