Hizbullah, Hayfa'ya saldırırsa İsrail şiddetli gıda sıkıntısı çekecek

img
Hizbullah, Hayfa'ya saldırırsa İsrail şiddetli gıda sıkıntısı çekecek YDH

İsrail basını, Hizbullah ile 'topyekun bir savaşa' girilmesi halinde yaşanacak kıtlığa dikkat çekti.




YDH - İsrail rejiminin Hizbullah'la topyekûn bir savaşın ekonomik sonuçlarından ciddi endişe duyduğu belirtilirken, direnişin rejimin kontrolündeki kilit limanlara yönelik muhtemel saldırılarının işgal altındaki topraklarda ciddi gıda ve diğer temel mal sıkıntısına yol açabileceğinden korkuluyor.

İsrailli ekonomi gazetesi TheMarker'ın haberine göre, Hayfa limanı ve yakınlardaki ticaret kapısı, direniş ile İsrail rejimi arasında topyekûn bir savaşın patlak vermesi halinde Hizbullah'ın ana hedefleri arasında yer alacak.

Haberde, Tel Aviv makamlarının ticareti işgal altındaki toprakların güneyinde bulunan ve devlet tarafından işletilen Aşdod limanına nasıl yönlendirebileceklerine dair acil durum planları geliştirmeye çalıştıkları kaydedildi.

Ancak gazete gıda, tahıl ve hayvan yemi ithalatçılarının Aşdod'u kullanmak konusunda isteksiz olduklarına, zira limanın altyapı ve tesislerinin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Gazete, Aşdod'a bel bağlamanın İsrail işgali altındaki topraklarda büyük bir gıda sıkıntısı yaşanması ihtimalini arttıracağını ve buğday, soya fasulyesi ve hayvan yemi gibi temel ürünlerde kıtlığa yol açacağını kaydetti.

Hayfa'nın geçen yıl İsrail'e yapılan gıda ithalatının yüzde 75'inden sorumlu olduğu anımsatılan haberde, Hizbullah ile savaşın başlaması limana fiilen blokaj uygulanmasının, Yemen'in İsrail'in Eylat limanına dönük saldırılarının yol açtığı ticari sorunları daha da karmaşık hale getireceği ifade edildi.  

Haberde, Hizbullah'la savaşın İsrailli yerleşimcilerin panik satın alma ve istifleme ihtimalini artırabileceği için rejimin gıda tedarikinin sadece kısa bir süre dayanacağı değerlendirmesi yapıldı.

Öte yandan gazete, İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter'in rejimin gıda güvenliğini tesis etmek adına orta ve uzun vadeli planları olmadığını söylediğini aktardı.

Diğer kaynaklar 7 bin tonluk bir geminin Aşdod'da boşaltılmasının iki hafta, Hayfa'da ise sadece bir buçuk gün süreceğini söyledi.



Makaleler

Güncel