İsrail'e yönelik tehdidin bir başka bileşeni Irak direnişi

img
İsrail'e yönelik tehdidin bir başka bileşeni Irak direnişi YDH

7 Ekim 2023 tarihinde, ülkedeki İran vekillerinden çatı örgütü Irak İslami Direnişi, İsrail'in Hadera kentindeki elektrik santraline bir insansız hava aracı fırlattığını Telegram kanalında yayınladığı bir mesajda duyurmuştu.




YDH- Memri haber ajansına göre, Siyonist varlığa yönelik son saldırılar, geleneksel olarak Irak ve Suriye'deki ABD ve Siyonist çıkarları hedef alan Iraklı Şii silahlı direniş örgütlerinde bir değişime işaret ediyor. 

İsrail'e yönelik yeni saldırıları, İran'ın İsrail ve ABD'ye karşı çeşitli direniş gruplarını harekete geçiren "cephelerin birliği" stratejisiyle uyumlu.

7 Ekim Hamas saldırısı İran'ın Lübnan, Suriye, Yemen ve Irak'ta desteklediği silahlı direniş örgütlerinin saldırılarını koordine etmesini sağladı.

Hizbullah Tugayları ve el-Nüceba gibi önde gelen Iraklı direniş örgütleri İran'ın Dini Liderini tanırken aynı zamanda Irak'ın Şii ruhani lideri Ayetullah Ali el-Sistani'ye de bağlılık sözü verdi.

7 Ekim'den kısa bir süre sonra kurulan grup Hizbullah Tugayları, el-Nüceba Hareketi, Seyyid el-Şüheda Tugayları ve Ensarullah el-Avfiye Hareketi'ni içeriyor.

Memri'ye göre, Iraklı örgütlerin İsrail'e karşı bir başka saldırgan unsur olarak devreye sokulması, İran'ın "cephelerin birliği" vizyonu ve stratejisinin bir parçası ve Direniş Ekseni'nin tüm bileşenlerinin İsrail ve ABD varlıklarının bölgeden püskürtüldüğü savaşa katılması öngörülüyor. 

Memri'ye göre, bu direniş aktörleri bağımsız olarak ve 2003 yılında kurulan bir şemsiye örgüt olan Haşdi Şa'bi'nin (Halk Seferberlik Birlikleri) bir parçası olarak faaliyet gösteriyor.

Hatta Ensarullah ve gruplar yakın zamanda operasyonel düzeyde işbirliği yaptıklarını ve İsrail'e karşı ortak saldırılar düzenlediklerini açıkladılar, ancak bu işbirliğinin detayları henüz net değil.

Haşdi Şa'bi silahlı gruplar olarak meşruiyet kazandı ve 2016 yılında Irak resmi olarak onları başbakana ve silahlı kuvvetlere bağladı.

Ancak birçoğunun İran'la güçlü bağları var; el-Nüceba gibi bazıları Tahran'dan faaliyet gösteriyor ve Devrim Muhafızları da dahil olmak üzere İranlı yetkililerle sık sık bir araya geliyor.

Bu silahlı örgütler 7 Ekim olaylarının ardından İran liderliğindeki direniş eksenine bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiler ve Filistinli gruplara destek sözü vererek Hamas'ın yanında yer aldılar.

24 Mart'ta Seyyid el-Şüheda Tugayları Genel Sekreteri Ebu Ala'a el-Velayi Irak'taki İslami Direnişin önemini vurguladı.

Irak Hizbullah Tugayları'ndan Cafer el-Hüseyni 7 Ekim'den bu yana Filistinli gruplar ve Iraklı örgütler arasındaki bağların güçlendiğini ve günlük koordinasyonun arttığını belirtti.