Hamas perşembe günkü görüşmelere katılmayacak

img
Hamas perşembe günkü görüşmelere katılmayacak YDH

Hamas içinden bir kaynak, hareketin 2 Temmuz önerisinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarını sürdürdüğünü ve perşembe günü yapılacak müzakereleri boykot etme kararından geri adım atmayacağını açıkladı.




YDH- Reuters haber ajansı, Hamas’tan üst düzey bir kaynağın açıklamalarına dayanarak, hareketin perşembe günü yapılacak yeni müzakere turuna katılmayacağını doğruladı.

Reuters’ın haberine göre kaynak, direniş hareketinin 2 Temmuz'da onayladığı ateşkes anlaşmasının uygulanmasını ve yeni müzakere turlarını başlatmak yerine İsrail’e anlaşmayı dayatma talebini sürdürdüğünü söyledi.

Kaynak ayrıca, Hamas’ın perşembe günü yapılacak müzakerelere katılmayı planlandığını iddia eden Batılı medya kuruluşlarını yalanladı. Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten kaynak, “İhtiyacımız olan şey daha fazla görüşme değil, icraattır” dedi.

New York Times gazetesi de Hamas’ın Lübnan'daki yetkilisi Ahmed Abdülhadi'nin dün yaptığı açıklamada, hareketin perşembe günü yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmayacağını açıkça dile getirdiğini söylediğini belirtti.

Gazete bu mesajın, müzakerelerde herhangi bir ilerlemenin henüz sağlanamadığına dair güçlü bir sinyal olduğunu vurguladı.

NYT ayrıca, müzakereler hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağın verdiği bilgilere dayanarak, Hamas'ın toplantıdan sonra arabulucularla görüşmeye devam edeceğini belirtti. Ancak bunun, eğer İsrail, hareketin Temmuz başında kabul ettiği son karara ciddi bir yanıt vermesi halinde gerçekleşeceğini kaydetti.

İki yetkilinin verdiği bilgilere göre Hamas, İsrail'in arabulucular tarafından talep edilen çözüm formüllerinin de yer adlığı teklifine, böyle bir yanıt vermediğini doğruladı.

Bloomberg ise İsrailli bir yetkiliden aldığı bilgilere dayanarak, müzakerelerin Doha’da yapılacağını ve özellikle Hamas’ın ateşkes taleplerini azaltıp azaltmayacağı konusuna odaklanacağını açıkladı.

Gazeteye konuşan başka bir İsrailli yetkili, Hamas’ın perşembe günkü görüşmeleri boykot etmesi halinde, Arap müzakerecilerin toplantının ardından Hamas heyeti ile görüşmeler yapacağını iddia etti.

Bu arada CNN’de yer alan bir habere göre, ABD İsrail’e ilettiği bir uyarı mesajında “bölgesel bir savaşı önlemek için bir anlaşmaya varılmasının zamanını geldi” ifadesini kullandı.

İsrailli yayın kuruluşu Kanal 12 ise İsrail müzakere heyetinden bir üyenin, “Başbakan Benyamin Netanyahu müzakere heyetinin yetki alanını genişletmezse, perşembe günü tutuklularla ilgili görüşmelere gitmenin bir anlamı yok” şeklindeki sözlerini aktardı.

Öte yandan ABD’li yayın kuruluşu Axios, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın belirsizlikler nedeniyle Ortadoğu’ya planladığı ziyareti ertelediğini aktardı.

 



Makaleler

Güncel