İsrail'in kuzey yerleşimlerindeki yıkım ve kayıplar

img
İsrail'in kuzey yerleşimlerindeki yıkım ve kayıplar YDH

İsrail'in Walla portalı, Hizbullah'ın operasyonlarından sonra kuzey yerleşimlerinde yaşanan yıkım ve kayıpları ortaya koydu.




YDH - İşgal altındaki Filistin'in kuzey bölgeleri, Hizbullah'ın devam eden operasyonları 44 Siyonist yerleşimcinin öldürülmesi, yüzlercesinin yaralanması ve 60 bininin tahliye edilmesiyle kriz içinde.

Yaklaşık bir yıldır kuzey sınırı boyunca yer alan yerleşimler sürekli ateş altındaydı ve temmuz ayında Hizbullah'ın Celile bölgesine 1000'den fazla roket fırlatması sonucu Karmel felaketinden daha büyük yangınlar meydana geldi.

Hizbullah'ın Siyonist saldırganlığa karşı tepkisi, Hamas gibi Filistinli direniş hareketleriyle dayanışma içinde arttı. Bu durum Siyonist yerleşimciler arasında yaygın bir paniğe yol açarak geniş çaplı tahliyelere ve hasara neden oldu.

İbranice yayın yapan Walla portalının aktardığı, Siyonist rejimin kendi güvenlik birimlerinin sansür süzgecinden geçen verilerine göre, Hizbullah tarafından atılan füze ve roketlerin sayısı giderek arttı ve ocak ayında 344 olan roket sayısı temmuz ayında 1091'e yükseldi.

Direnişin operasyonları, aralarında Siyonist askeri personel, yerleşimciler ve bir yabancı uyruklunun da bulunduğu 44 kişinin ölümüyle sonuçlandı. 270'ten fazla kişi de yaralandı. İsrail'in kayıplarının, rejimin yayınmlanmasına izin verdiği rakamlardan çok yüksek olduğu bildiriliyor.  

Yerleşimciler ve işgalci güçler üzerindeki psikolojik etki belirsizliğini koruyor ancak uzun vadeli sonuçların derin olması bekleniyor.

Devam eden çatışma 62 bin 480 Siyonist yerleşimciyi kuzeydeki yerleşimlerden tahliye etmek zorunda bıraktı.

Yerel yetkililere halihazırda 4 bin 378 tazminat talebinde bulunuldu ve maddi hasar ciddi boyutlarda.

Direnişin roketlerinin yol açtığı yangınlar, özellikle işgal altındaki Golan ve el-Celil bölgelerinde yaklaşık 180 bin dönüm arazinin yanmasına neden oldu.

Bu, İsrail'in tarım ve yerel ekonomi ciddi şekilde etkiledi, Lübnan sınırı yakınlarındaki meyve bahçeleri, tarım arazileri ve kümes hayvanı çiftlikleri önemli ölçüde zarar gördü.

Siyonist rejimin turizm endüstrisi, direnişin artan gücünü yansıtacak şekilde, doğrudan gelirde 1150 milyar şekel tutarında kayba uğradı.

Devam eden misillemeye rağmen Siyonist rejimin Güvenlik Kabinesi'nin Hizbullah'ın haklı direnişine karşı etkili adımlar atmaması bazı Siyonist liderlerin eleştirilerine neden oldu.