Hizbullah'ın operasyonuna İsrail'den sıkı sansür

img
Hizbullah'ın operasyonuna İsrail'den sıkı sansür YDH

İsrail'in engellediğini iddia ettiği operasyonun ana hedefi açıklanmayan 'hayati bir askeri hedefti'




YDH- The Cradle'a göre, Hizbullah, üst düzey askeri komutan Fuad Şukur'un 30 Temmuz'da Beyrut'un güney banliyösünde öldürülmesine verdiği yanıtın “ilk aşaması” olarak adlandırdığı 25 Ağustos günü erken saatlerde 10'dan fazla İsrail hedefine büyük bir insansız hava aracı ve roket saldırısı düzenledi. 

Lübnan direnişine göre açıklanmayan “hayati bir askeri hedef” bu operasyonun ana hedefiydi.

Lübnan direniş hareketi tarafından yapılan açıklamada, “Tüm saldırı dronları kendileri için belirlenen zamanlarda ve [önceden belirlenmiş] tüm konumlarından fırlatıldı ve Lübnan-Filistin sınırlarını istenen hedefe doğru ve birden fazla yoldan geçti ve böylece bugünkü askeri operasyonumuz tamamlandı ve başarılı oldu, Yüce Allah'a hamdolsun” denildi.

Hareket, Celile'deki bölgelere 320'den fazla roket fırlattığını ve bunun İsrail'in Demir Kubbe sisteminin saldırı dronlarını vurmasını engellemek için bir şaşırtmaca görevi gördüğünü söyledi.

Bu arada İsrail ordusu, Hizbullah'ın gece boyunca büyük bir saldırı için hazırlık yaptığını tespit ettikten sonra, Hizbullah'ın büyük bir saldırısını başarıyla engelleyen önleyici saldırılar gerçekleştirdiğini iddia etti.

İddiada “Yaklaşık 100 İsrail Hava Kuvvetleri savaş uçağı, kuzey ve orta İsrail'e ateş açmayı hedefleyen binlerce Hizbullah roketatar namlusunu vurdu ve imha etti.” denildi.

Lübnan direniş hareketi yaptığı bir açıklamada İsrail'in açıklamalarını “sahadaki gerçeklerle çelişen ve Genel Sekreter Seyyid Hasan Nasrullah tarafından yapılacak bir konuşmayla yalanlanacak olan” “boş iddialar” olarak nitelendirdi.

Operasyonun ardından İsrail medyası Başbakan Benyamin Netanyahu'nun bir sonraki emre kadar Likud bakanlarının basınla röportaj yapmasını yasaklayan bir emir yayınladığını bildirdi.

İsrail ordusu Hizbullah'ın bu sabahki saldırısında Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 210 kadar roket ve 20 kadar insansız hava aracı fırlatıldığını açıkladı.

Roketlerin bir kısmı engellenirken bir kısmı da isabet ederek hasara ve yaralanmalara yol açtı. Ordu, birçok roketin açık alanlara da isabet ettiğini söyledi.

Filistinli gazeteci Kasım Kasım, “İbrani medyası şu anda düşman ordusunun ‘önleyici’ saldırısının boyutunu abartıyor ve Tel Aviv'e yöneltilen bin füzenin imha edildiğinden bahsedilmesi gülünç” dedi.

El-Meyadin'e göre “Hizbullah, işgalin önemli ölçüde Amerikan istihbarat ve operasyonel desteğine dayanmasına rağmen hedeflerini vurdu. 

Direnişin şehit Fuat Şukur suikastına verdiği yanıt, İsrail'in bir aydan uzun süredir alarmda olmasına rağmen başarılı oldu.”

İsrail'in müttefikleri İran ve Hizbullah'ın İsrail'in geçen ay başkentlerine düzenlediği saldırılara misilleme yapmasını engellemek için çabalıyor.

Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükr'ün 30 Temmuz'da Beyrut'ta öldürülmesi aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin ölümüne yol açmıştı.

Washington, Gazze'deki savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varılmasının, gelecek bir yanıtı engelleyebileceği ve daha büyük ölçekli bir bölgesel savaşı önleyebileceği umudunu dile getirdi. Ancak ateşkes görüşmeleri sonuç vermemeye devam ediyor. 

Hizbullah defalarca Gazze'deki savaş sona erene kadar operasyonlarını durdurmayacağını söyledi ve Şükr'ün Lübnan'ın başkentinde öldürülmesine sert bir misilleme sözü verdi.

Ayrıca savaş sona erene kadar Lübnan'ın sınır durumuyla ilgili herhangi bir tartışmayı da reddetti. 

İsrailli bir askeri kaynak 21 Ağustos'ta Sky News Arabia'ya verdiği demeçte “Lübnan ile sınırlarımız değişecek ve savaştan önceki haline dönmeyecek” diyerek İsrail'in aylardır Lübnan'a yönelik genişletilmiş bir savaş başlatma tehditlerini yineledi. 
 



Makaleler

Güncel