Hizbullah'ın saldırısı İsrail'de iç çatışma yarattı

img
Hizbullah'ın saldırısı İsrail'de iç çatışma yarattı YDH

İsrail rejiminin Hizbullah'ın son operasyonu konusunda kamuoyuna anlattığı hikaye, kuzeydeki İsraillileri kızdırdı.




YDH - İsrail rejiminin Hizbullah’ın operasyonlarını engellemek için önleyici operasyon yaptıklarına dair anlatısı, kuzeydeki yerleşimciler ile kuzeyden iç kesimlere göç etmek zorunda kalan İsraillilerin tepkisine neden oldu.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre kuzeydeki öfkeli İsrailliler, hükümetin yalnızca orta kesimler tehdit altında olduğu için harekete geçtiğini söylüyor.

Habere göre kuzeydeki yerleşimciler ile Hizbullah saldırıları sebebiyle 8 Ekim 2023’ten sonra kuzeyden iç kesimlere tahliye edilenler, rejimi Lübnan'da yalnızca Tel Aviv hedef olabileceği zaman önlem almakla suçladı. 

Kuzeydeki yerel yöneticiler rejimle ilişkiyi kesti

Rejimin kendilerini ihmal etmesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten kuzey bölgelerindeki belediyelerin meclisi başkanları, 'tam çözüm' sağlanana kadar hükümet yetkilileriyle tüm temasların kesileceğini söyledi.

Rejim, Hizbullah'ın kuzey ve orta kesimlerdeki stratejik tesisleri vurmayı planladığına dair istihbarat aldıktan sonra Pazar günü Lübnan'a önleyici bir saldırı başlattığını açıklamıştı.

Kuzeydeki üç belediye meclisinin başkanları, kuzey sınır toplulukları için 'tam ve eksiksiz bir çözüm' bulunana kadar tüm hükümet yetkilileriyle temaslarını keseceklerini söyledi. Bu çözüm, tahliye edilenlerin evlerinden dönüşü için tam güvenlik, tüm sakinlerin güvenliğinin garanti altına alınması ve kuzeyin rehabilitasyonu için bir ekonomik planın onaylanmasını içeriyor. 

Mateh Aşer Bölge Meclisi Başkanı Moşe Davidoviç, Metula Belediye Başkanı David Azoulay ve Yukarı el-Celil Bölge Meclisi Giora Zaltz yaptıkları ortak açıklamada "10 buçuk aydır siz bizimle ilgilenmiyorsunuz ve bundan sonra da siz bizi ilgilendirmiyorsunuz. Aramayın, gelmeyin, mesaj göndermeyin. Şimdiye kadar tek başımıza başardık, başaracağız" dedi.

Öte yandan İsrail'in Kanal 12 televizyonunun savaş muhabirlerinden Nir Dvori'ye göre rejimin saldırısının sınırlı olması kuzeydeki temel sorunu çözmeye yetmiyor.

Dvori, "Hizbullah İsrail'e karşı bu kadar kapsamlı bir saldırı düzenlerse, İsrail'in buna karşılık olarak saldırı dalgasını sona erdirmesi ve bir savunma ve savunmasızlık moduna girmesi mümkün değil," dedi.

Analist, daha kararlı adımlar atmadan önce Tel Aviv'e yönelik olası bir saldırıyı beklemenin ardındaki mantığı sorgulayarak, İsrail'in kuzeyine yönelik tehdidin daha geniş bir karşılık için yeterli gerekçe olması gerektiğini savundu.

Dvori, mevcut yaklaşımın İsrail'i Hizbullah ile savunulamaz bir 'denklem' durumuna geri döndürdüğünü öne sürdü.

Ayrıca Dvori, bu politikanın işgal altındaki kuzey topraklarında yaşayanlar için yeni bir gerçeklik yaratmadığını ve mevcut durumu bir esir takası anlaşmasını desteklemek için kullanamadığını belirtti.

Muhabir, "İsrail'in nereye gitmek istediğini düşünmesi gerekiyor. Bu şekilde kuzeydeki güvenlik gerçekliğini istediğimiz hale getiremeyiz," ifadelerini kullandı.

Yorumda, Hizbullah'ın olayların ivmesini belirlemesine izin vermek yerine İsrail'in daha proaktif bir duruş sergilemesi gerektiği vurgulandı.

Dvori, İsrail liderliğinin stratejik yönetim eksikliğini eleştirerek, "Tüm durumun stratejik bir şekilde yönetilmediğine dair bir hissiyat var, İsrail istediği yolda ilerlemeyi başaramıyor," diyerek sözlerini tamamladı.



Makaleler

Güncel