İsrail medyası: Bir kez daha oyunun kurallarını Nasrallah belirledi

img
İsrail medyası: Bir kez daha oyunun kurallarını Nasrallah belirledi YDH

İsrailli yetkililer ve medya, Başbakan Netanyahu'nun Hizbullah ile yaşanan son çatışmayı ele alış biçiminden duydukları hoşnutsuzluğu dile getirerek, hükümetin tepkisinin kuzeyde yerleşimcileri savunmasız bıraktığını savundu.




YDH - Yedioth Ahronoth muhabiri Yair Kraus'a göre, İsrail vatandaşları son gerginliklerin ardından Hizbullah'a karşı kararlı bir askeri karşılık verilmesini bekliyordu.

Bunun yerine, Kraus'un 'teatral' olarak tanımladığı bir önleyici saldırıyla karşılaştılar.

Kraus, kendi memleketi Akka da dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde yaşayanların aylardır korku içinde yaşadıklarını belirterek, durumlarını 'atış poligonundaki ördeklere' benzetti.

"Hükümet ve ordu bizi Hizbullah'a karşı piyon olarak kullandı," diyen Kraus, elektrik kesintileri ve yakınlardaki füze saldırıları sırasında kapalı bir sığınağa nasıl sığındığını anlattı.

Kraus, saldırgan bir askeri hamle beklentilerine rağmen, Netanyahu'nun İsrail hava saldırılarının başlamasından birkaç saat sonra durdurulması emrini verdiğini bildirdi.

"Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah bir kez daha oyunun kurallarını belirledi," ifadelerini kullanan Kraus, İsrail'in eylemlerine karşılık olarak Hizbullah tarafından fırlatılan 340 roket ve insansız hava aracına atıfta bulundu.

Hizbullah son operasyonunun üst düzey komutan Fuad Şukur'ın şehit edilmesine 'ilk tepki' olduğunu bildirdi.

Direniş, operasyonun İsrail askeri istihbaratının merkezi Glilot üssü ve Ein Shemer hava üssü de dahil olmak üzere önemli İsrail askeri tesislerini hedef aldığını belirtti.

Genel Sekreter Hasan Nasrallah, saldırının iki aşamada gerçekleştiğini açıkladı; ilk olarak İsrail'in Demir Kubbe'sini yormak için kuzey bölgeleri hedef alındı, ardından daha derin hedeflere insansız hava aracı (İHA) saldırıları yapıldı.

Nasrallah, "Kayda değer sayıda insansız hava aracı amaçlanan hedefleri vurdu, ancak düşman ilgili tüm ayrıntıları gizli tutuyor," değerlendirmesini yaptı.

İsrail hükümetinin durumu ele alış biçimi iç eleştirilere yol açtı. İsrailli yetkililer ve medya kuruluşları, kuzey sakinlerini korumada ve Hizbullah'a etkili bir şekilde karşı koymada başarısız olunduğunu düşündükleri için memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

Kanal 12, Likud partisi içindeki anlaşmazlıkları ve Netanyahu'nun bakanlara kamuoyu önünde yorum yapmaktan kaçınmaları talimatını verdiğini bildirdi.

Knesset'in Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi üyesi Hanokh Milbitzky, “İsrail başarısız oldu; kuzey sakinleri korumasız,” diyerek hükümeti eleştirdi. Benzer görüşler Yeni Umut partisinden Gideon Sa'ar ve Yesh Atid'den Moshe Tur-Paz tarafından da dile getirildi ve hükümetin stratejisi sorgulandı.

Metulla yerleşiminin yerel konsey başkanı David Azulai ise hükümeti kuzeydeki yerleşimcileri yüzüstü bırakmakla suçlayarak çatışmayı 'Tel Aviv'i koruma savaşı' olarak nitelendirdi.