İsrail, Kuzeyli yerleşimciler için 1 milyar dolar ayırdı

img
İsrail, Kuzeyli yerleşimciler için 1 milyar dolar ayırdı YDH

İsrail rejimi, Hizbullah'ın gerçekleştirdiği operasyonlar sonrasında tahliye edilen kuzeydeki yerleşimcileri desteklemek için yaklaşık 1 milyar dolarlık acil durum fonu tahsis etti.




YDH- El-Meyadin'e göre, Pazar günü İsrail Maliye Bakanlığı, kabinenin 2024 yılı sonuna kadar tahliye edilenlere yardım amacıyla bu yılın bütçesine 3,4 milyar şekel (yaklaşık 923 milyon dolar) artış yapılmasına onay verdiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı, yasal kısıtlamaları gerekçe göstererek kuzey yerleşimleri için bütçeden tartışmalı bir şekilde yaklaşık 200 milyon şekeli ödünç almıştı ve revize edilmiş bir bütçe onaylandıktan sonra fonları iade etme sözü vermişti ancak yerel liderlerse geri ödeme konusunda rejime inanmayarak Gazze çatışmasından etkilenen güney yerleşimcilerini desteklemeyi amaçlayan bütçe kesintileri konusundaki öfkelerini artırmıştı.

Bu karar, Komutan Fuad Şukur'un öldürülmesinin ardından başlatılan ve İsrail askeri istihbaratının merkezi olan Glilot üssünün yanı sıra Birim 8200 ve Tel Aviv yakınlarındaki Ein Shemer hava üssü de dahil olmak üzere önemli askeri tesisleri hedef alan Erbain Operasyonu'nun ardından alındı. 

Bakanlık bu bütçe değişikliğinin hızlı bir şekilde onaylanması için Knesset'e sunulacağını belirtti.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, tahliye edilen yerleşimciler için ayrılan ek fonların mevcut bütçe açığını daha da arttırmayacağını ileri sürdü.

İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün (INSS) yakın tarihli bir analizi, İsrail'in Gazze çatışmasında ve Direniş Ekseni ile daha geniş çaplı mücadelesinde kritik bir noktada olduğunu gösteriyor.

Rapor, 2024 yılı için öngörülen bütçe açığının mevcut limitleri aşması beklendiğinden, alınacak kararların önemli ekonomik sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor.

INSS 2024 yılı için %1'lik mütevazı bir GSYH büyümesi öngörürken, risk primi %1,75 seviyesinde bulunuyor. Devam eden çatışma güvenlik maliyetlerini artırabilir, bütçe açığını ve borcun GSYH'ye oranını kötüleştirebilir ve ekonomiyi potansiyel olarak istikrarsızlaştırabilir.

Koşulların devam etmesi halinde risk primi yükselebilir ve GSYH büyümesi 2025 yılı için sadece %1 olarak öngörülüyor.

Güvenliği desteklemek için yüksek bütçe açıkları, borcun GSYH'ye oranını %75'e çıkararak İsrail'in kredi notunu etkileyebilir. Ciddi altyapı hasarı 2024 yılında ekonomiyi %10'a kadar küçültebilir, savaş finansmanı ve temel ihtiyaçlar için açık potansiyel olarak %15'e ulaşabilir. Bu da borcun GSYH'ye oranını %80-85'e yükseltebilir.

Çatışmaların tırmanmasından sonraki bir ay içinde risk primi %2,5'e yükselebilir ve bu da kaynak yaratmayı zorlaştırabilir.

Rapor, olası bir kuzey savaşının sonuçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor ve uzun süreli çok cepheli bir çatışmanın tehlikeleri konusunda rejimi uyarıyor.