Pentagon'dan Hizbullah operasyonunda İsrail'e istihbarat desteği

img
Pentagon'dan Hizbullah operasyonunda İsrail'e istihbarat desteği YDH

Pentagon, Hizbullah'ın operasyonu sırasında Siyonist rejime istihbarat desteği sunduklarını teyit etti.




YDH - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Washington'un, Hizbullah'ın pazar günü gerçekleştirdiği misilleme operasyonu sırasında İsrail'e' istihbarat desteği sağladığını belirtti.

Operasyon, Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şukur'un İsrail tarafından şehit edilmesine bir cevap niteliğindeydi.

Ryder, "Lübnan Hizbullahı'nın yaklaşan saldırılarının izlenmesine yardımcı olmak için bazı istihbarat, gözetleme ve keşif desteği sağladık. Ancak, o sırada gereksiz görüldüğü için herhangi bir kinetik operasyona girişmedik," dedi.

Sözcü, ABD'nin Orta Doğu'da artan askeri varlığının bölgede son dönemde tırmanan gerilimin daha da büyümesini engellemede önemli bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Pazar sabahı Hizbullah, Tel Aviv'e yaklaşık 1,5 kilometre mesafede bulunan Glilot üssü de dâhil olmak üzere çok sayıda rejimin askeri ve kritik noktalarını hedef alarak ilk misillemesini başlattı.

Buna karşılık rejim, 'önleyici bir saldırı' gerçekleştirdiğini iddia etmiş ve binlerce Hizbullah roketatarının 100 kadar İsrail Hava Kuvvetleri savaş uçağı tarafından eş zamanlı olarak hedef alındığını bildirmişti.

Ancak operasyonun ardından bir konuşma yapan Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, bu iddiaları yalanlayarak operasyon için tasarlanan tüm roket ve insansız hava araçlarının başarıyla fırlatıldığını ve planlandığı gibi hedeflerini vurduğunu ifade etti.