Barzani ABD askerlerinin kuşatılması emrini verdi

img
Barzani ABD askerlerinin kuşatılması emrini verdi YDH

SAAF-ABD askerlerinin İran’ın Erbil’deki konsolosluğuna saldırısını sert bir şekilde eleştiren




SAAF-ABD askerlerinin İran’ın Erbil’deki konsolosluğuna saldırısını sert bir şekilde eleştiren Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Erbil Havalananın kapatılması ve ABD askerlerinin kuşatılması yönünde emir verdi.

 

İran’dan yayın yapan baztab adlı internet sitesinin haberine göre İran konsolosluğuna yapılan saldırı üzerine Barzani’nin emriyle Kürdistan Bölge Yönetimi güvenlik güçleri Erbil Havaalanı ve Ayn Kave bölgesindeki ABD askerlerini muhasara altına aldı.

 

Erbil’deki konsolosluk görevlilerinin Kürt halkının misafiri olduğunu belirten Barzani, bu görevlilerin Erbil’de yasalar çerçevesinde bulunduğunu söyleyerek konsolosluk görevlilerinin serbest bırakılmaması halinde ABD askerlerine uygulanan muhasaranın da devam edeceğini belirtti.

 

Irak’taki bazı kaynaklar İranlı diplomatların Kerkük veya Musul’a götürüldüğünü belirtirken, el-Alem televizyonu, görevlilerin Bağdat’a götürüldüğünü bildirdi.

 

Baztab’ın kuzey Irak muhabiri, ABD askerlerinin konsolosluğa yaptığı operasyonun, İsrail’in Lübnan savaşı sırasında Baalbek kentindeki bir hastaneye helikopterlerle yaptığı operasyona benzediğini, bu operasyonda da helikopterlerin kullanıldığını belirtti.

 

Son gelen haberlere göre ise İranlı diplomatlar, Bağdat yakınlarındaki Beled havaalanında bulunan ABD üssüne götürüldü.

 

Bu operasyonda üç taarruz helikopteri desteğindeki iki nakliye helikopterinin konsolosluğun çatısına deniz piyadelerinden askerler indirdiği, askeri araçların da İran konsolosluğuna giden sokakları kapattığı ifade ediliyor.

 

Bahçe kapısını kırıp içeri giren ABD askerlerinin megafonlarla Kürtçe, Arapça ve Farsça olarak “teslim olun yoksa hepinizi öldürürüz” diye bağırdıkları ardından da 5 konsolosluk görevlisini tutuklayarak bilgisayarları ve bazı belgeleri beraberlerinde götürdükleri bildiriliyor.

 

İrna haber ajansı da Kürdistan Bölge yönetimi güçlerinin ABD askerlerini muhasara altına aldığına ilişkin haberi doğrulayarak isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağın İrna muhabirini telefonla arayarak Peşmergeye bağlı Zirfan tugaylarının Erbil’in kuzey doğusundaki ABD askerlerini kuşattığı bilgisini verdiğini bildiriyor.

 

KDP'nin yayın organı Peyamner ise İran konsolosluğuna düzenlenen haberi verdikten sonra dün İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Muhammed Caferi başkanlığındaki bir İran heyetinin Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüştüğünü belirtiyor.