Arnavutluk ve Kosova hahambaşı Gazze’de soykırıma katılmış

img
Arnavutluk ve Kosova hahambaşı Gazze’de soykırıma katılmış YDH

Soykırımcı İsrail ordusuna Gazze'de dua ettiren Arnavutluk ve Kosova hahambaşı görevden alınma çağrılarıyla karşı karşıya.




YDH- Middle East Eye’nın bildirdiğine göre, Arnavutluk ve Kosova Hahambaşı Yoel Kaplan'ın Gazze'deki yıkımı kutlarken ve İsrail askerlerine dua ettirirken gösteren videoda görülmesi Filistinli grupların tepkisine yol açtı

Aynı zamanda İsrailli bir subay olan Kaplan’ın, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından İsrail'e gittiği bildirildi.

O tarihten bu yana 40 binden fazla Filistinli İsrail tarafından öldürüldü ve 94 binden fazlası da yaralandı.

Kaplan'ın Gazze'de yer aldığı videonun Pazartesi günü bir Yahudi cemaati web sitesi tarafından yayınlandığı, ancak ne zaman çekildiğininse tam olarak belli olmadığı belirtildi.

Kaplan’ın, ülkedeki Yahudi cemaatinin karşı çıkmasına rağmen, 2010 yılında Arnavutluk hükümeti tarafından hahambaşı olarak atandığı kaydedildi.

Middle East Eye, Arnavutluk Yahudi cemaati üyelerinin 2011 yılında The Jerusalem Post'a gönderdikleri bir mektupta Kaplan'ın otoritesini tanımayı reddettiklerini hatırlattı.

Mektupta, “Ulusumuzun tarihi ve dini gelenek ve ilkelerine tamamen aykırı olarak gerçekleştirilen bu yasadışı ve yanlış eylemden kendimizi tamamen soyutluyoruz” deniliyordu.

Arnavutluk'un sadece 150 kişilik küçük Yahudi nüfusundan 34'ünün Kaplan'a karşı bu bildiriyi imzaladığı belirtildi.

Görevden alınması için çağrılar

Kaplan'ı eleştirenler arasında Palestina e Lirë (Özgür Filistin) örgütü de dahil olmak üzere Filistin yanlısı kampanyacılar da bulunuyor.

Middle East Eye'a konuşan grubun bir sözcüsü “Arnavutluk baş hahamının İsrail ordusunun üniformasını giymesi ve Filistin halkına yönelik soykırıma aktif olarak katılmasından duyduğu derin öfkeyi” dile getirdi.

Hareket içindeki kampanyacılar, ülkenin başbakanı Edi Rama'ya “Kaplan'ı Arnavutluk'taki Yahudi toplumuna karşı her türlü dini görevden derhal uzaklaştırması ve istenmeyen kişi ilan etmesi” çağrısında bulundu.

Palestina e Lirë ayrıca, Arnavutluk'taki Yahudi toplumunu da Kaplan'a yönelik kınamaya katılmaya çağırdı.

Sözcü, “Bu tür eylemler sadece bir dini liderin konumunu zedelemekle kalmıyor, aynı zamanda tarihsel olarak baskıya karşı ve insan haklarından yana bir ülke olan Arnavutluk'un imajını da zedeliyor” dedi.

“Hahambaşının eylemleri, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında devam eden varlığının hukuka aykırı olduğuna ve sona ermesi gerektiğine hükmettiği bir dönemde gerçekleşiyor.” denildi.

New York merkezli bir Yahudi hareketi olan Chabad Lubavitch Dünya Genel Merkezi'ne göre Kaplan'a 2020 yılında Kosova Cumhuriyeti tarafından fahri büyükelçi unvanı verildi.

Kendisi aynı zamanda hareketin Yunanistan'daki Selanik Yahudi cemaatindeki temsilcisi olarak da görev yapmakta.

Chabad Lubavitch, dünya çapında Ortodoks Yahudi uygulamalarını ve eğitimini teşvik etmesiyle bilinen Hasidik bir Yahudi sosyal yardım kuruluşu.

Kaplan’ın Gazze savaşından önce, Şubat 2023'te Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen ölümcül depremin ardından İsrail tarafından Türkiye'ye gönderilen “arama kurtarma ekibinin” bir elemanı olduğu da ifade edildi.