İsrail nükleer silahlar mı kullanıyor?

img
İsrail nükleer silahlar mı kullanıyor? YDH

İsrail'in Gazze ve Güney Lübnan'da küçük nükleer silahlar kullandığına ilişkin yürütülen soruşturma, bu tür silahların halk sağlığı ve uluslararası güvenlik üzerindeki etkilerine ilişkin önemli endişeleri ortaya koyuyor.




YDH- Radyasyon Riski Komitesi'nin Bilimsel Sekreteri Christopher Busby ile  Amerikan Barış Bilgi Konseyi kurucusu ve başkanı Robert Daly'nin, El-Meyadin'de yer bulan makaleleleri, mini nötron bombasının başta Gazze ve Lübnan olmak üzere çatışma bölgelerinde kullanılma ihtimalinin yarattığı rahatsız edici sonuçları vurgularken İsrail gibi soykırımcı rejimlerin kullandığı bu tür gelişmiş silahların insan sağlığı ve çevre üzerindeki olası sonuçlarına ilişkin bağımsız doğrulama ve kamu farkındalığına duyulan acil ihtiyacın altını çizmektedir.

Amerikan Barış Bilgi Konseyi (APIC) ve Green Audit (İngiltere), İsrail tarafından Gazze ve Güney Lübnan'da küçük nükleer silahların konuşlandırılması olasılığına ilişkin bir soruşturma yürütmektedir. Avrupa Radyasyon Riski Komitesi Bilimsel Sekreteri olarak görev yapan ve daha önce hem Birleşik Krallık İç Yayıcılardan Kaynaklanan Radyasyon Riskini İnceleme Komitesi hem de Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı Tüketilmiş Uranyum Gözetim Kurulu üyesi olan Dr. Christopher Busby, aşağıda bu konuya ilişkin bilimsel ve sosyal bağlamı sunmaktadır.

APIC ve Green Audit, Güney'de ambulans kullanan veya orada yaşayan kişilerden, bombalanan bölgelerde kullanılan ambulansların motor hava filtrelerini, bombalanan bölgelerde yaşıyorlarsa uzun saç örneklerini (en az 10 cm uzunluğunda) ve Geiger sayacı okumalarını ve bomba kraterlerinden toprak örneklerini getirmelerini istemektedir. Bu örnekleri ve kanıtları bize iletecek olan el-Meyadin'e gönderin. Ambulans hava filtrelerini elde etmenin en kolay yolunun Lübnan Kızıl Haçı olduğu düşünülebilir, ancak Genel Sekreter Bay Georges Kitanneh bu soruşturmaya yardımcı olmayı reddediyor. —Dr. Robert Daly

 

İsrail Gazze'de:  Kızıl Merkür

— Dr. Christopher Busby

2021 yılında prestijli Nature dergisinde yayınlanan bilimsel bir rapor 2006 yılından beri söylediklerimi doğruladı. İsrail 2006‘da Lübnan'a, 2008 ve 2014’te Gazze'ye yaptığı saldırılardan bu yana, yüksek sıcaklıkta radyasyon parlaması ve nötronlarla öldüren yeni bir nükleer silah kullanmaktadır. Sezyum-137 gibi fisyon ürünleri bırakmayan ancak kimlik izi bırakan bu silahın ABD tarafından 2003 yılında Irak'ın Felluce kentinde ve daha önce de Kosova'da kullanıldığını artık biliyoruz.

Kalıntılar, solunabilir Uranyum aerosol tozu, dokulardaki nötron hasarı ile birlikte, doktorları şaşırtan ve tedaviye meydan okuyan bir dizi ciddi ve genellikle ölümcül sağlık etkisine neden olmaktadır. Genellikle başka hastalıkları taklit eden ya da öldürücü mantar enfeksiyonlarına yol açan bu etkilere neyin yol açtığını bilmeyen doktorlar yardım etmekte güçsüz kalmakta ve maruz kalanların ölümünü izlemekle yetinmektedir.

Doğrudan parlamaya maruz kalma durumlarında, vücudun önemli bir kalkanın arkasında olmayan kısımları, kollar, bacaklar, yerler yanarak kararmış çubuklara dönüşür. Aerosol halindeki Uranyum tozu solunur, fibrozis yoluyla akciğerleri tahrip eder, lenfatik sisteme taşınır ve daha sonra sadece lenfomalar ve lösemiler değil, Uranyum partikülünün organda, örneğin geniş lenfatik damarlara sahip olan memede lokalize olmasının bir sonucu olarak hemen hemen her türlü kansere neden olur. Parçacık öksürülür ve yutulursa, kolonda hareketsiz hale gelebilir ve orada kansere neden olabilir. 

Maruz kalan popülasyonlardaki aşağı yönlü sonuçlar arasında genetik etkiler, açıklanamayan bebek ölümleri, konjenital malformasyonlar, düşükler, doğumda cinsiyet oranı bozuklukları ve doğurganlık kaybı yer almaktadır; bunların hepsi 2010-2011 yılları arasında Felluce'de yürütülmesine yardımcı olduğum epidemiyolojik çalışmalarda tespit edilmiştir.

Bu bilim kurgu ya da palavra değil.

Biri İngiltere'de diğeri Avustralya'da olmak üzere, yargıç ve adli tıp mahkemesinin partiküllerin kolon kanserine neden olduğu sonucuna vardığı iki başarılı davada bilirkişi olarak görev yaptım. Şu anda bir ABD DU gazisine orduya karşı açtığı davada yardımcı oluyorum. Kendisinde hipofiz tümörü var (küçük bez, partiküllerin yerleştiği burnun arkasında yer alıyor).

Bu araştırmaya 2006 yılında bir Lübnan gazetesinde İsrail'in Khiam'daki bir bomba kraterinin radyoaktif olduğunu bildiren bir makale çıktığında başladım. Dr. Ali Kobeysi kratere bir Geiger sayacı götürmüş ve kraterde civardaki radyasyon seviyesinin 20 katı radyasyon tespit etmişti. 2006 yılına gelindiğinde, Kurşunsuz Uranyum silahları (DU) konusunda alternatif bir otorite haline gelmiştim. ABD Kongresi Gazi İşleri Komitesi'ne DU ve Körfez Savaşı sendromunun etkileri konusunda kanıtlar sunmuştum, Irak'ı ve Kosova'yı ziyaret etmiştim ve Birleşik Krallık hükümetinin Tüketilmiş Uranyum Gözetim Kurulu'nun (DUOB) bir üyesiydim; Birleşmiş Milletler için de olmak üzere makaleler yazmıştım, Kraliyet Cemiyeti'ne kanıtlar sunmuştum. 

Bir meslektaşımdan Lübnan'a gidip kraterden ve ayrıca bir ambulans hava filtresinden örnekler almasını istedim. İki ayrı yöntem kullanılarak analiz edildiklerinde, bu örneklerde Tüketilmiş Uranyum değil, Zenginleştirilmiş Uranyum (EU) bulunduğunu gösterdiler. Silah EU'dan yapılmadığı ya da U-234 ve U-238'in nötron ışınlamasıyla EU oluşturulmadığı sürece bu imkansızdır.

Sorunun açıklamasını takip etmek için biraz bilime ihtiyacınız var. Çıkarıldığı haliyle doğal Uranyumun üç izotopu vardır: U-238 U-234 ve U-235. Kütle olarak bu Uranyumun çoğu U-238'dir (%99,7). U-235'in %0,3'ü nükleer bombalar ve nükleer enerji için önemlidir ve AB yapmak için çeşitli şekillerde çıkarılır. Geride kalan daha az radyoaktif U-238'dir ve bu da Tüketilmiş Uranyum (DU) olarak adlandırılır.

U-238 bozunduğunda Toryum-234'e dönüşür, bu da hızla Protoaktinyum-234'e, o da Uranyum-234'e dönüşür. Daha sonra uzun bir döl listesi elde edersiniz, ancak bunlar bizi ilgilendirmiyor. Tüm bunlar oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir ve süreç DU'yu bir gama radyasyonu tehlikesi haline getiren bazı gama ışınlarını serbest bırakır, DU'nun bir kullanım tehlikesi olmadığı yönündeki askeri açıklamaların aksine. Öyle. Ancak bu hikayede bu önemli değildir.

Buradaki asıl mesele şudur. Lübnan bombasındaki zenginleştirilmiş Uranyum gerçek bir bulgu muydu? Bir laboratuvar hatası olabilir mi? İki farklı laboratuar ve iki farklı Uranyum analiz yöntemi kullandık: ICPMS ve alfa spektrometresi. 

Bulduğumuz şey muhabir Robert Fisk tarafından fark edildi ve Ekim 2006'da The Independent gazetesinde yayınlandı: İsrail'in Gizli Uranyum Bombasının Gizemi.

EU'yu bulana kadar DU'nun sağlık üzerindeki etkilerine odaklanmıştım. Herkes öyle yaptı. Ancak 2006 yılında seçkin bir İtalyan nükleer fizikçi olan Emilio Del Guidice benimle temasa geçti. Kendisiyle Londra'da buluştum ve bana EU'nun kaynağının Hidrojen ya da ağır hidrojen, Uranyum içinde çözünmüş Döteryum kullanan yeni bir silah olduğunu ve bir beyzbol topu kadar küçük olan bu savaş başlığı katı bir cisme ateşlendiğinde, hidrojenin Soğuk Füzyona uğrayarak Helyum oluşturduğunu ve güçlü bir gama ışını yayarak U238'in U-235 ve bir nötrona bozunan kararsız U-239'a dönüşmesine neden olduğunu söyledi.

Ben bir nükleer fizikçi değilim, ancak bu açıklama hakkında kendi fikirlerim var ama o zaman ne hakkında konuştuğunu bildiğini kabul ettim. En azından zenginleşmenin kaynağını açıklıyordu.

2008 yılında Mısır'da İsraillilerin Gazze'yi DU ile bombalayıp bombalamadığını merak eden bazı doktorlar bana başvurdu. Biraz zorlukla Gazze'den toprak örnekleri ve bir hava filtresi elde ettim ve analizler AB'nin varlığını gösterdi. 2010 yılında Felluce'deki konjenital malformasyonlarla ilgili çalışmamızın bir parçası olarak, doğum kusurlarının nedenini belirlemeye çalışmak için annelerin saçlarını 52 element açısından analiz ettik. Annelerin saçlarında EU bulduk.

EU içeren ya da EU üreten bir silahın varlığına daha fazla destek, gizemli hastalıkları Liverpool ve Manchester'daki bazı doktorlar tarafından derinlemesine araştırılan bir Kosova savaş gazisi üzerinde yapılan bir çalışmadan geldi. Adamın böbreklerinde Zenginleştirilmiş Uranyum bulundu.

Emilio del Guidice bu Sherlock Holmes soruşturmasında da durmamıştı. İtalyan televizyonundan (Rai News) muhabirlerle birlikte, daha önce 1980 yılında Kent Üniversitesi'ndeyken birlikte çalıştığım Soğuk Füzyon'un babası Prof Martin Fleischmann'ı ziyaret etmişti. Fleishmann bu ilgi çekici bilimsel bulmacaya katkıda bulunmuş, ancak olaya dahil olmak istememişti. Görünüşe göre soğuk füzyonu araştıran bilim insanları şüpheli koşullar altında ölüyorlardı. Fleischmann'ın kendisi de görünüşe göre çok bölgeli kansere neden olan bir şeyle zehirlenmiş ve 3 Ağustos 2012'de vefat etmişti. Bir soğuk füzyon meslektaşı da aynı çok bölgeli kansere yakalandı ve kurtulamadı.

Del Guidice ve Rai News yapımcısı hikayeyi takip ederek bir kitap yazdı: Üç Kurşunun Sırrı, 2014 yılında yayınlandı. Kitap hala baskıda ve hikayenin onların tarafından anlatılan kısmını içeriyor. Kitapta çeşitli isimler altında yer alıyorum. Ancak kitabın yayınlanmasından birkaç ay önce del Guidice evinde yalnızken beklenmedik bir şekilde öldü. Bana kitabın Rai News ortak yazar editörü Maurizio Torrealta'nın bir zarf içinde üç gerçek mermi gönderildikten sonra saklandığı söylendi.

2021'e hızlıca ilerleyelim. Nature makalesi, Gazze'den alınan 65 toprak, kum, çimento ve inşaat malzemesi örneğinin analiz sonuçlarını verdi. Yazarlar, gama spektrometresi (tüm numuneyi kullandığınız ve U-235 ve Th-234 = U238'den tanımlanabilir piklere baktığınız yer) kullanarak, tüm numunelerde, ancak çoğunlukla toprak numunelerinde önemli ölçüde yüksek seviyelerde Zenginleştirilmiş Uranyum tespit ettiler. Zenginleşme seviyeleri daha önceki çalışmalarımızda bulduğumuz seviyelerden daha yüksek olmuştur.

Doğadaki doğal izotop kütle oranı (U238/U235) 138'dir. Lübnan'da 116 bulduk. Gazze'de 108.

2021 makalesinde yaklaşık 85 bulundu. Bu son bombalamadan önce olduğu için, bu kirlenme 2014 İsrail bombalamasına dayanıyor olmalı.

Şimdi ne bulmayı beklemeliyiz?

Bu yılın Mart ayında, nükleer silahların kullanımı konusunda BM'nin resmi gözlemcisi olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) bir mektup yazdım. Felluceli meslektaşım Dr. Muhammed el-Derraci de mektubumu kendi adıyla gönderdi. Hiçbir şey olmadı. Cevap gelmedi. Felluce'de bu silahın kullanılmasına ve Irak Bilim Bakanlığı tarafından kalan yüksek radyasyon seviyelerinin örtbas edilmesine dikkat çekmek için Viyana'da bir Basın Toplantısı düzenleyecekti. Bu konferansta sunulmak üzere bir video hazırladım (çevrimiçi). Ancak bir yer bulamadı.

Mektubun ardından Temmuz ayında UAEA'nın yanıt vermesini talep eden ikinci bir versiyon yazdım. Konuyla ilgili bir makale yazdım ve ön baskısını internete koyarak iki dergiye gönderdim. Makale, hakemlerin Nature analiz sonuçlarına inanmadıkları gerekçesiyle reddedildi. Sonunda el-Derraci UAEA'dan bir yanıt aldı (doğal olarak ben alamadım). UAEK Nature sonuçlarına inanmamıştı. Araştırılacak bir şey yok. Sorun yok.

İngiltere Yeşiller Partisi Lordlar Kamarası üyesi Barones Jenny Jones (tanıdığım bir isim) İngiltere Parlamentosu'nda bir soru sordu. Hükümet bu konuda söyleyecek bir şeyleri olmadığını söyledi. Gazze'deki yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum hakkında.

Yani böyle işte. Ne yapabiliriz ki?

İsrail ve ABD en azından neredeyse kesin olan bir mini nötron bombası geliştirdi. İsrail bunu Gazze'de kullanıyor. Ve Lübnan'da da (tekrar) kullanıyor olabilir.

Aslında böyle bir bombanın geliştirildiğine dair kanıtlar Ekim 1962'de ABD'nin Pasifik'teki Dominik serisinin son atmosferik testinde denenmiştir. Bu test “Housatonic” olarak adlandırılmış ve 9.96Mt'luk bir verim elde edilmiş ancak serpintinin sıfır olduğu bildirilmiştir. Bu da ilk aşamada fisyon primeri olmadığı anlamına geliyordu ki bu da kendisinden önceki tüm hidrojen bombaları için gerekli bir şarttı.

Bunun önemi göz ardı edilmiş gibi görünmektedir, ancak şaşırtıcı bir şekilde ayrıntıları Wikipedia'da bulabilirsiniz.

Birleşik Krallık hükümeti tüm bunları Resmi Sırlar Yasası kapsamına soktu ve 2010-2016 yılları arasında Kraliyet Adalet Mahkemelerinde Test Gazilerini temsil ettiğimde bu ayrıntılara erişimim reddedildi. Yeni bomba, Kennedy Kruschev'in test yasağından hemen önce ve Kennedy suikaste kurban gitmeden hemen önce başarıyla patlatıldı. Bir bağlantı olabilir mi?

Bu muammanın çözümünü aramak üzere Lübnan'dan araştırmacı muhabir ve yorumcular ile bazı film yapımcılarından oluşan karma bir ekibe katıldım. Amacımız savaş alanında ortaya çıkan garip hastalıkları takip etmek. Zenginleştirilmiş Uranyum ve ayrıca Kobalt-60, Trityum ve Karbon-14 gibi nötron aktivasyon ürünlerini aramayı hedefliyoruz. Yeni bir gelişme olarak, daha önceki örnekleri incelemek için kullandığım laboratuarların hepsi aniden kapılarını kapattı. Bunlardan biri ilk Gazze analizinden sonra tamamen kapatıldı. Bir tanesi tehdit edildi. Ancak elimizdekilerle çok şey yapabiliriz.

İstediğimiz şey, insanların patlamadan hemen sonra çarpma alanlarını kontrol etmek için Geiger Sayaçları edinmeleri ve eğer radyoaktif ise bize toz ve toprak örnekleri getirmeleri. Bombalanan bölgelere yakın olan ya da buralarda yaşayan kadınlardan saç örnekleri, özellikle de enseden kesilmiş uzun saçlar istiyoruz. Basit bir Geiger Sayacını şu anda yaklaşık 60 Euro'ya satın alabilirsiniz. Hatta yaklaşık 350 Euro'ya düşük çözünürlüklü taşınabilir bir gama spektrometresi de alabilirsiniz.

Yorum veya bilgi sahibi olan herkesin bizimle irtibata geçmesini istiyoruz. Bu büyük bir mesele.

Bu silah kesinlikle gelecekteki değiş tokuşlarda kullanılacak ve serpinti ile ilgili korkutucu senaryolar gerçekleşmeyebileceğinden yerel nükleer savaşı mümkün kılacaktır. Cihaza Kızıl Merkür adını verdim çünkü muhtemelen öyle (kızıl merkür hikayesini hatırlayın: bilim tarafından resmi olarak (haha) bir sahtekarlık, bir düzmece olarak yazıldı). Kızıl Merkür Stalin'in Zenginleştirilmiş Uranyum için kullandığı koddu.

Dominic Housatonic testinden açıkça anlaşıldığı üzere, ABD de bu silahı geliştirmiştir. Fisyon ürünleri bırakmadan öldürdüğü için, küresel nükleer patlama tespit sistemleri ve IAEA gözlemcileri tarafından görülmez. 

Ancak UAEA'nın bunu bildiğine şüphe yok. Çevredeki Uranyum hakkındaki son raporları Zenginleştirilmiş Uranyumu tamamen göz ardı etmektedir. Raporun yazarlarından birine bunun nedenini sorduğumda bana paralarının yetersiz olduğunu söylediler. Sadece Tüketilmiş Uranyuma bakacak kadar paraları varmış. Buna inanabiliyor musunuz?

Çeviri: YDH