Hizbullah’ın operasyonları İsrail’e “pahalıya mal oldu”

img
Hizbullah’ın operasyonları İsrail’e “pahalıya mal oldu” YDH

İsrail haber sitesi Globes, Hizbullah'ın 8 Ekim'den bu yana işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yerleşim yerlerine verdiği büyük hasara ilişkin verileri yayımladı.




YDH- İsrail medyası, Hizbullah'ın geçen seneden bu yana işgal ordusuna ait askeri noktalara ve Filistin'in kuzeyindeki yerleşim yerlerine düzenlediği askeri operasyonların pahalıya mal olduğunu ortaya çıkardı. Verilere göre operasyonlar, yaklaşık bir milyar şekele, yani 264 milyon dolardan fazla bir maliyete yol açtı.

İsrail internet sitesi Globes, savaşın başladığı günden bu yana kuzeyde gayrimenkuller ve arabalar da dahil yaklaşık 1400 varlığın zarar gördüğünü kaydetti. Bu varlıkların çoğunun, boşaltılan veya henüz boşaltılmamış yerleşim birimlerindeki konutlar olduğu belirtildi.

Kuzeydeki hasarın henüz tam olarak tespit edilmediğini vurgulayan Globes, “vergi dairesine, kuzeydeki mülklere verilen doğrudan hasar nedeniyle Eylül ayına kadar yaklaşık 5.000 tazminat talebinde bulunulduğunu” ortaya çıkardı.

Mülkiyet hasarını haritalandırmakla görevli birimin verilerine göre, verilen hasarlarının yaklaşık yüzde 79'u Hizbullah ateşiyle oluştu, bunun da yaklaşık 1.093 mülke denk geldiği belirtildi.

Bunların çoğu, aldıkları hasarın incelenmesi mümkün olmadığı için ‘hasarı bilinmeyen’ varlıklar olarak sınıflandırılan Metula ve el-Menara yerleşim yerlerinde bulunuyor.

Globes sitesi bu verilere ilişkin yorumda bulunarak, Lübnan'dan bölgeye atılan roket atışlarının zamanla azalacağı yönündeki tahminlere tepki gösterdi.

Söz konusu internet sitesi, Lübnan'dan kuzeye ağustos ayında 1.307, temmuz ayında 1.091 ve Haziran ayında 855 roket fırlatıldığını belirterek, bu tahminlerin yanlış olduğunun kanıtlandığını vurguladı.

Ayrıca saldırıların yeni okul yılının başlamasıyla durmadığı, öğrencilerin okula giderken veya okuldan dönerken sığınak bulmak zorunda kaldığı ve buna dair birçok vakanın kaydedildiği belirtildi.

Globes'a göre, kuzeydeki yerleşimciler ve yetkililer, uzun zamandır bölgede yaşananları yanlış değerlendiren Siyonist rejime tepki gösteriyor.

İsrail medyası, durumu çözmesi beklenen önlemlerin kâğıt üzerinde kaldığını ve pratik adımların atılmadığını kaydetti.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth internet sitesi de Hizbullah'ın son aylarda saldırılarını arttırması ile birlikte kuzeydeki yerleşim yerlerinin giderek daha fazla ateş hattına girdiğini belirtti.

Yukarı Celile Bölge Konseyi Başkanı Giora Zilts, İsrail Ordu Radyosu’na verdiği röportajda, kuzeyin iki büyük zorlukla karşı karşıya olduğunu belirtti. Zilts bunları, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın tehditleri ve hükümetin başarısızlıkları olarak gösterdi.  

Ayrıca, İsrail işgal ordusunun kuzeyde yaptıklarının yeterli olmadığını savunan Giora Zilts, Hizbullah'ın faaliyetlerini artırdığını ve daha uzun menzilli, daha gelişmiş füzeler fırlattığını vurguladı.