Haaretz: İsrail tecavüz aklayıcıları ile doludur

img
Haaretz: İsrail tecavüz aklayıcıları ile doludur YDH

İsrail medyası, işgalin çeşitli sektörlerindeki hükümlü vakalardan örneklerle İsrail'de süregelen ve yerleşmiş tecavüz kültürü ve tecavüz aklayıcıları sorununu kınıyor.




YDH- El-Meyadin'in Haaretz'e dayandırdığı haberde, İsrail'deki yerleşmiş tecavüz kültürüne ve tecavüz aklayıcılarının yükselmekte olan sesine dikkat çekildi.

İsrail gazetesi Haaretz Çarşamba günü, işgalin ''hem eğlence sektöründe hem de orduda var olan yaygın tecavüz kültürünü'' tartışan bir haber yayınladı.

İsrail Kanal 12, “Mizrahi müziğinin kralı” olarak bilinen ölmüş İsrailli şarkıcı Zohar Argov'un bir hologramının yaklaşan Revivo şovunda sergileneceğini duyurdu. 

Haaretz'deki haberin yazarı Rachel Fink, İsraillilerin ünlü şarkıcısı ve hologram gösterisinde gösterilmek üzere tercih ettiği isim olan Argov'un 1978 yılında, kendisiyle eve gitmeyi reddeden bir kadına tecavüz etmekten yargılanmış ve suçlu bulunarak bir yıl hapis yatan bir tecavüzcü olduğunu belirtti.

Haaretz, Zohar Argov'un tecavüz suçundan hüküm giymiş olduğunu vurgulayarak, hologram gösterisi sırasında ''kimliği belirsiz bir sesin kamera dışında rahatsız edici bir sesle inlediğini'' söyledi.

Fink söz konusu haberde şunun altını çizdi:

''[...] Ancak ana akım İsrail toplumunda geçiştirilenler sadece tecavüzcü ölü şarkıcılar değil.''

Fink'e göre, ''İsrail'in tecavüzü inkâr ve aklayıcılık konusundaki en son ve tartışmasız en bariz örneği olan'' ve dokuz yedek askerin Filistinli bir tutukluya ''ciddi şekilde cinsel istismarda'' bulunmakla suçlandığı Sde Teiman cezaevi tesisinin yanında ''sönük kalıyor.''

İsraillilerin, tecavüzcü askerleri ''herhangi bir yanlıştan tamamen masum ulusal kahramanlar'' olarak nitelendirdiği haberde öne çıkartıldı.

7 Ekim'de, Hamas'a isnat edilen suçlamaların asılsız olduğunun ortaya çıkması ve Knesset üyeleriyle beraber tecavüzcü askerlerin mahkemesinin görüldüğü askeri mahkemeyi basan İsrailliler bir arada değerlendirildiğinde, İsrail'de tecavüz vakalarının kınanmadığı, aksine hologram gösterileri ile tecavüz suçu ve tevacüzcünün aklandığı bir İsrail kültürü olduğu gözlemleniyor.

Bununla birlikte, Haaretz, dokuz işgal askerinin Filistinli bir tutukluya cinsel tacizde bulunmakla suçlandığı son Sde Teiman skandalını tecavüzü inkâr ve aklayıcılığın bir örneği olarak tanımladı.

İsrail'in tahliye ettiği otellerde cinsel şiddet ve istismar yaygın

13 Şubat'ta bir sosyal yardım uzmanı Knesset paneline, yerleşim yerlerinden tahliye edilenler için tahsis edilen bir otelde kalan İsrailli bir kızın, yine aynı otelde kalan İsrailli bir erkek tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığını bildirdi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre olay, Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında otellere tahliye edilen kadın ve çocukların maruz kaldığı yüksek orandaki cinsel ve fiziksel istismar vakalarının ele alındığı özel bir oturum sırasında ortaya çıktı.

Times of Israel'in aktardığına göre, İsrail Tecavüz Kriz Merkezleri Birliği'nden Maya Oberbaum komiteye, “Tahliye edilen bir yerleşimci otelin girişinde çocukların önünde kendini teşhir etti ve idrarını yaptı” dedi.

Tahliye edilen bir yerleşimci de kendisiyle birlikte aynı otele tahliye edilen bir erkek tarafından cinsel saldırıya uğradığını bildirdi.

Oberbaum sözlerine otellerde kadın ve çocukların maruz kaldığı cinsel ve fiziksel şiddete ilişkin başka örnekler de vererek devam etti.

Ayrıca, tahliye edilen yerleşimciler için kurulan eğitim tesislerinde cinsel istismar olaylarının yaşandığını kaydeden Oberbaum, bir güvenlik görevlisinin genç bir kıza saldırdığının bildirildiğini de sözlerine ekledi.

Bir İsrail polis temsilcisi 13 Şubat'ta panele, otellerde ikamet eden tahliye edilenlerle ilgili 116 dava açıldığını ve bunların 40'ının aile içi şiddetle ilgili olduğunu bildirdi.

Otellerin bir “saatli bombaya” dönüşmesinden duyduğu endişeyi dile getiren Kahan, habere göre otellerde kalan kadınların sık sık erkek gruplarının tacizine maruz kaldığını belirtti. 
 
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle geçtiğimiz aylarda tahliye edilen İsrailliler için tahsis edilen oteller, suç, şiddet ve cinsel saldırılarda artışla boğuşuyor. 

El-Meyadin'e göre, İsrail'de gözlemlenen endişe verici durum, İsrailli yerleşimciler arasındaki tecavüz ve şiddet kültürünün altını çiziyor.