Yemen ordusu Suriye'den cephe mi açacak?

img
Yemen ordusu Suriye'den cephe mi açacak? YDH

İsrail ordusuyla bir dizi taktik manevrada karşı karşıya gelmek için aylar öncesinden eğitimden geçen özel tugaylar kuran Yemen ordusu,hem Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin hem de Ensarullah’ın en yetenekli, iyi donanımlı ve tecrübeli unsurları arasında yer alıyor.




YDH- Yemen merkezli YemNews (YNP), Yemenli özel kuvvetlerin Suriye'ye küçük birlikler halinde giriş yaptığını duyurdu.

Rusya medyası da Yemenli güçlerin Suriye'ye konuşlandırıldığını doğruladı.

Cumartesi günü Rus haber ajansı Sputnik Ensarullah hareketinin hem Suriye'ye hem de Lübnan'a askeri birlikler gönderdiğini bildirdi.

Son haberler, bu güçlerin konuşlandırılmasının, direniş gruplarının İsrail ile başta Suriye olmak üzere komşu Arap ülkeleri arasında yoğunlaşacak bir çatışma evresine hazır olmalarına yanıt olarak gerçekleştiğini gösteriyor.

Yemen silahlı kuvvetleri, çeşitli taktik operasyonlarla İsrail ordusuyla çatışmaya girmek üzere aylar önce eğitimden geçirilen özel tugaylar kurdu.

Bu birlikler hem Yemen ordusunun hem de Ensarullah hareketinin en zorlu, iyi donanımlı ve tecrübeli unsurlarından oluşuyor.

Son aylarda İsrail yerleşimlerine ve askeri tesislerine temsili saldırılar düzenlediler. Geçtiğimiz günlerde Lübnan medyasında İsrail ordusunun Suriye'nin güneyinde, Suriye'yi Lübnan'a bağlayan ikmal hatlarını kesmeyi amaçlayan bir saldırı başlatmaya hazırlandığına dair çok sayıda haber yayımlandı.

Buna ek olarak, güney Lübnan'a yönelik bir tahliye emrine ilişkin iddialar da ortaya atıldı ancak bu iddialar Hizbullah'ın medya birimi tarafından yalanlandı.

Sonuç olarak, çatışmanın bu aşamasında İsrail'in güney Lübnan'a ya da güney Suriye'ye saldırması ciddi bir olasılık olmaya devam ediyor.

Uzmanlar, Netanyahu yönetimindeki İsrail rejiminin savaşın süresini uzatmak ve olası bir çöküşü engellemek için Lübnan ve Suriye'de her türlü tahrike başvurabileceğini belirtiyor.

İsrail'e yönelik artan Yemen tehdidi

ISWNews’a göre, Tel Aviv'deki İsrailli istihbarat yetkilileri, Yemen'de tırmanan kara operasyonları sırasında askeri üslerin Ensarullah tarafından ele geçirilme potansiyeline ilişkin alarm verdi.

Meir Amit İstihbarat ve Terörizm Merkezi tarafından hazırlanan bir rapor, özellikle bu operasyonlar bağlamında İsrail'e yönelik Yemen tehdidinin arttığını vurguladı.

Merkez, Ensarullah'ın son haftalarda söylemlerini yoğunlaştırdıklarını ve İsrail güçlerine karşı saldırı düzenlemekle açıkça tehdit ettiklerini kaydetti.

Bu tehditler arasında kara saldırıları için yapılan hazırlıklar da yer alıyor ve haberler direniş örgütünün, İsrail askeri tesislerine sızmayı ve askerleri esir almayı simüle etmek üzere tasarlanmış eğitim tatbikatları yaptığını gösteriyor.

Gerilim tırmanırken İsrailli yetkililer Rusya'dan gelen Yemenli savaşçıların Suriye ve Lübnan'a ulaştığına dair haberlerin ardından uyarılarda bulundu.

Bu savaşçıların İsrail güçlerine karşı kara savaşına girmeye hazırlandıkları bildiriliyor.

Kasım ayından bu yana İsrail, Kızıldeniz'deki denizcilik faaliyetlerini etkili bir şekilde sekteye uğratan ve Hint Okyanusu ile Akdeniz'e kadar uzanan Yemen askeri operasyonları nedeniyle artan zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Ensarullah lideri Abdül Melik el-Husi kısa bir süre önce yaptığı bir konuşmada İsrail güçlerine karşı yaklaşan kara saldırıları konusunda sert bir uyarıda bulunarak çatışmada olası bir tırmanmanın sinyallerini verdi.

Suriye, çatışmaların alevlendiği potansiyel parlama noktası

Haberlere göre, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Suriye’den gelebilecek bir saldırıya dair endişeleri artıyor.

Korkular sadece Suriye'nin kendisi için değil, aynı zamanda önemli müttefiki Rusya için de artıyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca Suriye, artan askeri faaliyetlerin ve yoğun diplomatik baskının odağı oldu.

İşgalci İsrail rejiminin Masyaf'a bir çıkarma operasyonu düzenlediğini iddia etmrsi ve ABD'nin Irak'tan takviye kuvvet göndermesi de Suriye'yle ilgili diğer gelişmeler oldu..

Buna ek olarak, Tahrir el-Şam adlı terör örgütünün çağrılması ve Kürt milislerin ABD gözetiminde faaliyet gösterdiği doğu ve kuzey Suriye'yi daha da bölebilecek seçimlerin yapılmasına yönelik son tehditlerle siyasi manzara değişti.

ISWNews’a göre, Suriye'deki son eylemler, Batılı güçlerin Ukrayna'da askeri işbirliği yapmakla suçlayarak yeni yaptırım tehditleri savurduğu İran ve Rusya üzerindeki baskının artmasıyla birlikte gerçekleşiyor.

Bu zamanlama, işgalci güçlerin ve müttefiklerinin bölgede, özellikle de Suriye'de meydana gelebilecek önemli bir olaydan çekindiklerini gösteriyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Körfez liderleriyle ayrıntılı görüşmelerde bulunduğu son Riyad ziyaretinde bu endişelerin altını çizdi.

Bu ziyaret Rusya'nın Körfez ülkelerini etkisiz hale getirme ya da gelecekteki çatışmaları önlemek için onları gelişmelerden haberdar etme stratejisinin bir parçası.

Ancak Lavrov'un potansiyel bir bölgesel savaş olarak nitelendirdiği olayın tam olarak ne olduğu belirsizliğini koruyor.

Uzmanlar ''Suriye'deki çok sayıda Amerikan üssüne yönelik saldırılarla mı olacak yoksa bir işgal yakın mı? İşgalci güçlere karşı kara operasyonları planlanıyor mu?'' sorularını gündeme getirdi.

Mevcut durum biraz belirsiz görünse de haberler, Yemen'in öncilik edeceği Direniş Ekseni güçlerinin İsrail'e karşı önemli bir çatışma için harekete geçtiğini gösteriyor.

Suriye'nin son aylarda İsrail güçleriyle doğrudan çatışmalarda nispeten hareketsiz kalmasına rağmen -büyük ölçüde Iraklı gruplara atfedilen Amerikan üslerine yönelik saldırılar nedeniyle- analistler Suriye'nin İsrail rejimi için hassas bir nokta olmaya devam ettiğini öne sürüyor.

Golan Tepeleri'nden yapılacak bir kara saldırısı İsrail rejimini tehlikeli bir konuma sokabilir ve benzeri görülmemiş bir yenilgiye yol açabilir.

Eksen, Amerikan ve İsrail hava saldırılarına maruz kalan bu cepheyi, sert geçmesi beklenen kararlı bir yanıt için stratejik olarak hazırlamış olabilir.

Bu gelişmeler, İsrail'in Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden geçen deniz yollarını abluka altına alan ve Eylat ve Tel Aviv gibi kilit noktaları hedef alan hava saldırılarına kadar uzanan Yemen askeri faaliyetlerinde kayda değer bir tırmanışa işaret ediyor.

İsrail Kuzey’de yeni bir birlik oluşturdu

ISWNews'a göre, İsrail Ordusu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde güvenliği arttırmak amacıyla Kuzey Komutanlığı bünyesinde yeni bir birimin kurulduğunu resmen duyurdu.

Bu özel birimin saha operasyonlarında gelişmiş becerilerle donatıldığı ve potansiyel tehditleri hızlı bir şekilde ele almakla görevlendirildiği bildirildi.

Yeni kurulan ve Golan tugayına bağlı olarak faaliyet gösteren Golan devriye birimi, elit askerler ve yer uzmanlarından oluşuyor.

Birincil görevinin istihbarat toplamak ve düşman faaliyetlerine karşı koymak, bölgede ortaya çıkan tehlikelere hızlı bir şekilde müdahale edilmesini sağlamak olduğu bildiriliyor.

Son günlerde bu birliğin güçleri pusu taktikleri ve navigasyon gibi becerilere odaklanan eğitimlere sahne oldu.

Cebel el-Şeyh bölgesinde düzenlenen törenin ardından birlik resmen faaliyetlerine başladı.