İsrailli eski komutan: Hamas savaşı kazandı

img
İsrailli eski komutan: Hamas savaşı kazandı YDH

İsrail ordusundaki Gazze Tümeni'nin eski komutanı, İsrail'in çekilmesinden 15 dakika sonra bölgeleri yeniden ele geçiren Hamas'ın savaşı kazandığını kabul etti.




YDH- Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, İsrail işgal ordusundaki Gazze Tümeni'nin eski komutanı Tümgeneral Gadi Şamni, Hamas'ın bu savaşı kazandığını, İsrail'inse büyük ölçüde kaybettiğini kabul etti.

El-Meyadin'e göre, görevde olan mevcut askeri yetkililer de aynı değerlendirmeyi paylaşıyor ve İsrail'in savaşı, caydırıcılığı ve tutuklularını kaybettiğini söylüyor.

İsrail'den yükselen yenilgi değerlendirmeleri, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in durmuş olan ateşkes görüşmelerini yeniden başlatmak üzere Mısır'a gitmeye hazırlandığı sırada geldi. 

İsrail'in çekilmesinden 15 dakika sonra Hamas'ın Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerini yeniden ele geçirdiğini doğrulayan Şamni, “İsrail güçlerinin çekilmesinden sonra hiç kimsenin Hamas'a meydan okuyamayacağını” vurguladı.

Şamni ayrıca İsrail'in çekilmesinin ardından “en büyük başarısızlığın” “Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nde gerçekçi bir alternatif yönetim organı sunamaması” olduğunu belirtti.

NYT'ye göre, Şamni'nin yenilgi itirafı ve Hamas'ın yenilgisini mümkün görmeyen değerlendirmeler, bazı mevcut ve eski İsrailli güvenlik yetkilileri tarafından da paylaşılıyor. 

''İsrail'in Lübnan savaşını başlatması kolay, bitirmesi zor''

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir işgal yetkilisi Salı günü ABC News'e verdiği bir demeçte şunu söyledi: 

“Savaşı kaybediyoruz, caydırıcılığımızı kaybediyoruz, İsrailli tutukluları kaybediyoruz.”

Yetkili ayrıca Lübnan'a yönelik bir saldırı başlatılmaması konusunda uyarıda bulunarak orada savaşın “başlatılmasının kolay ama bitirilmesinin çok zor” olduğunu söyledi. 

İsmi açıklanmayan diğer askeri yetkililer de Amerikan yayın kuruluşuna İsrail'in Gazze'de “sıkıştığını” ve savaş hedeflerine ulaşamadığını söyledi. 

İsmi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili “Madem Philadelphi bu kadar önemliydi, neden orayı almak için savaşın sekiz ayını bekledik?” dedi. 

Daha önceleri, İsrail Parlamentosu Knesset'in Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi üyesi Amit Halevy, “ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta tek bir Hamas taburunu, hatta tek bir bölüğünü bile yenemediğini” belirtmişti.

''Fedakarlıklar karşılığında kazanımlar elde edildi''

Yaklaşık bir yıl süren savaşın ardından İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşamamasıyla birlikte Hamas lideri Usame Hamdan Agence France-Presse'e verdiği bir demeçte direnişin işgale karşı koymaya devam etmek için “hala yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu” doğruladı.

Hamdan, “deneyimlerin biriktiğine ve yeni nesillerin direnişe katıldığına” dikkat çekerek, “fedakarlıklar ve kayıplar karşılığında kazanım ve gelişme elde edildiğini” açıkladı.

İsrail'in Hamas'ı ve diğer direniş gruplarını yenemediği ve Hamas'ın sahada işgal güçleriyle çatışmaya devam ettiği iddiaları ve operasyonların belgelenmesi, direnişin kabiliyetlerinin yok edildiğini iddia eden askeri yetkililerin iddialarını çürütüyor. 



Makaleler

Güncel