İsrail, suçunu örtbas etmek için Avrupalıları kullandı

img
İsrail, suçunu örtbas etmek için Avrupalıları kullandı YDH

Lübnan’da yaşanan salı ve çarşamba katliamlarının ardından Hizbullah, yaşananlara dair detaylı bir soruşturma yürüttü.




YDH - Çağrı cihazlarının patlatılmasından sadece birkaç saat sonra Hizbullah’ın teknik soruşturma komiteleri, cihazların içine yerleştirilen patlayıcıların türünü ve bu patlayıcıların cihaz ve bataryalardaki teknik unsurlarla nasıl entegre edildiğini tespit etti.

Komiteler ayrıca, düşmanın bu cihazlara mesaj gönderme merkezine sızarak aynı anda patlayıcıyı harekete geçirecek bir sinyal gönderme yöntemini de inceledi.

Verilen bilgilere göre, Lübnan’daki diğer güvenlik birimleri de bu çağrı cihazlarına yerleştirilen küçük düzeneklerin nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyor.

El-Ahbar gazetesinde yer alan habere göre soruşturma, Hizbullah’a gönderilen bu çağrı cihazları ve yeni telsiz sevkiyatının tedarikinde rol oynayan tüm insani ve lojistik unsurların yanı sıra yerli veya yabancı yetkililerin kimliklerinin belirlenmesini de içeriyor.

Soruşturma, İsrail istihbaratının izlediği eylem yöntemine odaklanıyor; bu yöntem, sahte belgelerle süreci yönlendirmeyi, düşmanın sevkiyat sürecinde cihazları değiştirmiş olma ihtimalini ve tedarikçi şirketin merkezinde sahtecilik yapılıp yapılmadığını inceliyor.

Hizbullah’ın özel birimleri ve Lübnan ordusu, bir dizi patlamamış cihazı imha ederken, Hizbullah son 24 saat içinde tüm cihazları depolardan, bürolardan ve şahıslardan toplayarak etkisiz hale getirdi.

New York Times gazetesinin dün Amerikalı askeri ve güvenlik kaynaklarından aktardığına göre, süreç yıllar önce başladı ve İsrailli yetkililer, Hizbullah’ın cihazları kullanma girişimi karşısında “fırsat yakaladılar.”

İsrailli istihbarat yetkilileri, uluslararası çağrı cihazları üretmek amacıyla paravan bir şirket kurdu. Merkezi Macaristan’da bulunan BAC Consulting isimli bu şirket, üretici Gold Apollo ile anlaşma sağladı.

Soruşturmaya göre, “paravan şirketin arkasındaki asıl kişiyi gizlemek için en az iki şirket daha kuruldu ve bu süreç için milyonlarca dolar yatırım yapıldı. Merkezi şirket, çağrı cihazı sağlamak için düzenli müşterilerle iletişime geçti, fakat en önemli müşterisi elbette Hizbullah’tı.”

Gazete, “üç istihbarat görevlisinin” şu sözlerini aktarıyor: “Hizbullah’a tedarik edilen cihazlar özel olarak üretildi ve patlayıcılarla donatılmış bataryalar içeriyordu. 2022 yazında bu cihazların küçük bir miktarı Lübnan’a gönderildi ve geçen yaz bunlardan binlercesi Lübnan’a ulaştı.”

Bulgaristan’da soruşturma

Macaristan’daki üretici şirketin rolünün ortaya çıkmasının ardından, Bulgaristan yetkilileri de bu cihazların satışının arkasında olduğundan şüphelenilen Sofya merkezli bir şirket hakkında soruşturma başlatacaklarını duyurdu.

Basında çıkan haberlere göre, Norta Global Ltd isimli şirket, Macaristan merkezli BAC Consulting ile iş birliği içinde cihazların satışını gerçekleştiren bir aracı olarak faaliyet gösterdi.

Macar haber ajansı Telex, önceki gün BAC Consulting’in “sadece basit bir aracı olduğunu, fiilen herhangi bir faaliyeti bulunmadığını ve ofisinin dahi olmadığını” bildirdi.

Norveç vatandaşı Renson Jose’nin sahibi olduğu Norta Global, 2022'nin nisan ayında Bulgaristan’ın başkentinde bir evde kuruldu. Şirket, 196 başka şirkete de ev sahipliği yapan merkezi kurumsal hizmet sağlayıcısına kayıtlı.

Bulgaristan Güvenlik Teşkilatı dün yaptığı açıklamada, ülkede kayıtlı kimliği belirsiz bir şirketin bu saldırılardaki rolünü araştırdığını duyururken, Bulgaristan topraklarında bu cihazların “herhangi bir sevkiyatının tespit edilmediğini” belirtti.

Bu terör operasyonu, cihazların üreticilerini öfkelendirdi. Gold Apollo, bu cihazların üretiminde hiçbir rolü olmadığını ve markasını yalnızca belirli bölgelerde pazarlamak için BAC Consulting’e lisansladığını açıkladı. Şirket, cihazların tasarım ve üretiminden BAC’ın sorumlu olduğunu bildirdi.

Macar ve İtalyan vatandaşlığı bulunan 49 yaşındaki Christiana Arcidiacono-Barsony’nin sahibi olduğu BAC Consulting de bu olaylarla herhangi bir ilgisi olmadığını söyledi.

Şirket, Mayıs 2022’de bir limited şirket olarak Budapeşte’deki Szőnyi út 33/A adresinde tescil edildi. Soruşturma şimdi, Sofya merkezli bir paravan şirket olan ve kayıtlı ofisi Triaditsa mahallesindeki Vitosha Caddesi 48 numara, zemin katta bulunan Norta Global Ltd’ye odaklanıyor.

Bulgar şirketi de merkezi kurumsal hizmet sağlayıcısına kayıtlı ve Macar muadilinden pek farkı yok. 2022'nin nisan ayında kurulan bu şirket, resmi olarak bir proje yönetim şirketi olup, muhtemelen herhangi bir ürün üretmiyor.