ABD-İsrail rivayeti: Lübnan'daki saldırı 15 yıl önce planlandı

img
ABD-İsrail rivayeti: Lübnan'daki saldırı 15 yıl önce planlandı YDH

Amerikan istihbarat kaynakları, saldırının paravan şirketler, çok katmanlı istihbarat görevlileri ve yasal şirketlerin paravan varlıklarını içeren karmaşık bir plan dahilinde yürütüldüğünü belirtiyor.




YDH - ABC News televizyonunun göre Amerikalı istihbarat yetkilileri, Lübnan'da Hizbullah tarafından kullanılan binlerce iletişim cihazının patlatılması operasyonunun en az 15 yıldır planlandığını açıkladı.

ABC kanalı, Irak'ta, Afganistan'da ve Suriye'de yüz binlerce sivili öldüren Amerikan rejiminin "masum sivillerin zarar görmesi riskinden dolayı" benzer tarzdaki operasyonları, reddettiğini iddia etti.

Kanal, "Saldırının planlanmasında paravan şirketler kullanıldı; çok katmanlı İsrailli istihbarat görevlileri ve onların varlıkları, çağrı cihazlarını üreten meşru bir şirketin arkasına gizlendi," şeklinde bilgi verdi. 

Ayrıca, operasyona katılanların en azından bazılarının gerçekte kimin için çalıştıklarının farkında olmadıkları da belirtildi.

Kanalın kaynaklarına göre, çağrı cihazlarına elektronik bir tetikleyici ile birlikte 30 ila 60 gram patlayıcı yerleştirildi.

Bir kaynak, benzer saldırıların CIA tarafından da düşünüldüğünü, ancak masum sivillere yönelik yüksek risk nedeniyle reddedildiğini ifade etti.

Basında haberlere göre, çağrı cihazlarının patlaması sonucu 3 binden fazla direnişçi yaralandı. Bir gün sonra gerçekleşen ve el telsizlerinin hedef alındığı ikinci dalga saldırıda ise 450 kişi daha yaralandı.