İsrail kuzeyde yeni bir gerçekle karşı karşıya

img
İsrail kuzeyde yeni bir gerçekle karşı karşıya YDH

İsrail basını, ''Salı ve Çarşamba Katliamları''ndan sonra Hizbullah'ın önceki eylemlerinden farklı bir şekilde karşılık vereceğini bildirdi; herhangi bir tırmanmanın, daha geniş bir savaşa dönüşen bir saldırı değişimini tetikleyebileceğini öngördü.




YDH- İsrail haber sitesi Ynet', ''Salı ve Çarşamba Katliamları''nın daha geniş bir savaşa yol açabilecek bir dizi operasyonun parçası olduğunu öne sürdü.

Ynet, ''Hizbullah uzun süreli bir yıpratma savaşına girmişken İsrail neden oradaki kaostan yararlanıp yeni bir darbe vurmuyor?'' sorusunu soruyor

Ynet'in ''2 binden fazla olduğunun bildirildiğini'' iddia ettiği terör patlamaları, Beyrut'taki Dahiye mahallesi, Lübnan Dağı, Sayda, Merceyun ve Baalbek gibi bölgelerde kaosa yol açtı.

Lübnan'dan gelen haberler patlamaların sivil hayatın kalbinde yani evlerde, araçlarda ve depolarda meydana geldiğini gösteriyor. 

Hafta boyunca uzmanlar, İsrail rejiminin bu terörist saldırısını ''Textbook Terrorism'' (Terörizmin El Kitabı) olarak andı.

Yeni gerçeklik: Yerleşimciler mi yıpratma savaşını sonlandırmak mı?

Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun odağını kuzeye kaydırdığını söylemesinden daha önce de Gazze'de görev yapan seçkin 98. Tümen Kuzey Komutanlığı'na kaydırılmıştı.

Gazze'den yenilgi ile ayrılan işgal güçlerinin ardından Hamas yeniden kontrolü ele geçirdi ve New York Times savaşı Hamas'ın kazandığını duyurdu.

Ynet, Lübnan'a saldırı için yeşil ışık yakılmasının halen tartışıldığını belirtti; Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah, 19 Eylül'de yaptığı konuşmasında ''İsrail işgal güçlerini hoş karşılayacaklarını ve bu saldırının kendileri için 'tarihi bir fırsat' olduğunu vurgulamıştı.

Ynet'in dış basına dayandırdığı haberlere göre, İsrail'in asıl planı çağrı cihazı katliamının bir savaşın açılış salvosu olmasıydı; Axios erken gerçekleştirilen katliamın Hizbullah tarafından tespit edilme endişesinden kaynaklanmasıyla uyumlu olduğunu öne sürmüştü.

Ynet, bir kez daha İran'ın çıkarının İsrail'i birden fazla cephede uzun bir savaşa sürüklemek olduğunu teyit etti.

Öngörülebileceği üzere İsrail'in çıkarı ise yıpratma savaşını kısaltmak ve bunun için de gayrinizami harbin en strateji yoksunu pratiklerine başvuruyor.

Ynet, bu noktada İsrail'in mevcut durumdan istifade etmediği bir senaryonun, çatışmayı kısaltma arzusunun hiç olmadığı sinyalini verebileceğinin altını çiziyor. 

İsrailli yetkililer, “Yerleşimcileri güvenli bir şekilde evlerine döndürecek güvenlik koşullarını yaratmaya kararlıyız ve bunu başarmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.

''Gazze'deki savaş durana kadar Lübnan Cephesi'nin durmayacağının'' altını çizen Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, ''Netanyahu'ya söylüyorum: Yerleşimcilerini Kuzey'e geri getiremezsin.'' demişti.

Nasrullah, ''Güney'de hayalini kurduğunuz güvenlik bölgesi siz ve askerleriniz için cehenneme dönecek.'' diye eklemişti.

Ynet'in bu haberi, İsrailli otoritelerin İsrail'in ''varoluşsal bir kriz içinde olduğunu'' ve ''sonunun geldiğini'' öne sürdüğü bir zamanda geldi; İsrailli uzmanlar ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun çatışmayı Kasım'a kadar uzatabileceğini öngörüyor.