İsrail Hizbullah'la savaştan çekiniyor

img
İsrail Hizbullah'la savaştan çekiniyor YDH

İsrail Kanal 14, siyasi yetkililerin açıklamalarında görünenin aksine, İsrail'in Hizbullah ile savaşa girme konusunda isteksiz olduğunu ortaya koyarak yerleşimcilere kuzeye dönmeleri için baskı yapılacağını belirtti.




YDH- İsrail ile Hizbullah arasında yakın gelecekte bir savaşın çıkmayacağını söyleyen İsrail Kanal 14 ayrıca, savaşın "büyük olasılıkla da hiç çıkmayacağını" ileri sürdü.

Kanalın siyasi muhabiri Tamir Morag, siyasi yetkililerin kamuoyuna yaptığı açıklamalar ile kapalı odalardaki tartışmalar arasındaki uçurumu eleştirdi.

Morag, İsrail'in Hizbullah'a karşı bir savaşa girme konusunda ABD'nin baskısından daha fazla, bedelleri ağır olacağı için isteksiz olduğunu vurguladı.

Morag’a göre, siyasi yetkililer kuzeydeki yerleşimcilere "Hizbullah'ın ağır bir darbe aldığını, sınırdaki durumun kökten değiştiğini ve 7 Ekim 2023 senaryosunun tekrarlanamayacağını" söyleyecek.

Morag, geri dönmeyi reddetmeleri halinde kesilecek büyük mali yardımlar yoluyla yerleşimcilere kuzeye dönmeleri için ağır baskı uygulanacağını ve aynı durumun Gazze Şeridi sınırları için de geçerli olduğuna dikkat çekileceğini iddia etti.

Morag, "Kuzeydeki İsrailliler Hizbullah'a karşı gerçek bir savaş kararının kendi ellerinde olduğunu bilmelidir: Geri dönerlerse savaş olmayacak, dönmezlerse hükümetin ve İsrail ordusunun savaşmaktan başka çaresi kalmayacak." dedi.

Lübnan ile cephe hattındaki mevcut durumda Hizbullah'ın savaş boyunca tüm bir şeridi temizlemeyi başardığını kabul eden Morag, "Eğer Hizbullah kendini muzaffer hissederse, bir sonraki savaş çok yakında gelecek ve bizim hazırlandığımızdan çok farklı olacak." diye ekledi.

Bu bağlamda CNN, Lübnan'da İsrail ve Hizbullah arasında topyekun bir savaşın riskleri üzerine uzun bir haber yayımladı ve bunun, neden geçmişe kıyasla şimdi “daha tehlikeli” olduğunu ele aldı.

Haberde, "İsrail 2006'daki sonuçsuz savaştan bu yana bir rövanş planlıyor, Hizbullah ise uzun süredir savaşa hazırlanıyor" denildi.



Makaleler

Güncel