İsrail, Lübnan’da kara harekâtına mı hazırlanıyor?

img
İsrail, Lübnan’da kara harekâtına mı hazırlanıyor? YDH

İsrail Genelkurmayı savaşa hazır olduğunu söylerken, savaş kabinesi planları görüşüyor.




YDH - Siyonist rejim ordusu son günlerde Lübnan'daki saldırılarını yoğunlaştırdı. Israel Hayom'un haberine göre salı günü İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve Kuzey Komutanı Ori Gordin ordunun Lübnan'da bir kara operasyonuna hazır olduğunu teyit etti.

Çarşamba günü binlerce yedek asker kuzey sınırına çağrılmış olsa da mevcut kuvvet tam kapsamlı bir saldırı için yetersiz görünüyor. Ancak İbranice yayın yapan Makor Rishon'a konuşan rejim ordusu kaynakları çatışmaların başlamasından bu yana Kuzey Komutanlığı'ndaki asker gücünün üç kattan fazla arttığını bildirdi.

Birkaç tugay, Aksa Tufanı operasyonundan kısa bir süre sonra konuşlandırıldı ve aralarında 98. Tümen'in de bulunduğu takviye birlikler kısa süre önce Güney Komutanlığı'ndan geldi.

Rejim yetkilileri, Lübnan için kısa, hedefe yönelik eylemlerden daha derin, uzun süreli harekatlara kadar değişen çok sayıda operasyon planı hazırladı.

Hizbullah'ın son operasyonlarından sonra yeniden düzenlenen bu planlar, İsrail'in siyasi liderliği tarafından seçilen operasyonun kapsamına bağlı. Rejim ordusu, gereksiz yedek seferberlik konusunda temkinli davranıyor ve daha fazla asker çağırma hükümetin alacağı kararlara bağlı.

Zamanlama konusunda ise İsrail Genelkurmayı operasyonun ne zaman ve nasıl yapılacağına nihai olarak güvenlik kabinesinin karar vereceğini kaydetti. “Kuvvetler günlerdir hazır,” diyen Gordin, seferber edilen yedek tugaylar da dahil olmak üzere tüm birliklerin yüksek alarm durumunda olduğunu dile getirdi.

İsrail ordusu, hava harekâtını hızlı bir kara harekâtıyla takip etmenin Hizbullah'ın yeniden toparlanmasını ve silahlanmasını engelleyebileceğini savunuyor.

Bununla birlikte, saldırı için belirli bir zaman çizelgesi belirlenmedi ve askeri liderler kara kuvvetlerinin kabine ne zaman karar verirse operasyonları genişletmeye hazır olduğunu vurguladı.