İsrail kamuoyu: Lübnan'da batağa saplanıyoruz

img
İsrail kamuoyu: Lübnan'da batağa saplanıyoruz YDH

İsrailli yetkililer ve medya, geçmiş deneyimlere atıfta bulunarak Lübnan'a kara harekatının uzun ve karmaşık olabileceğini, ağır kayıplar verilebileceğini belirtiyor.




YDH - İsrail medyası, ordunun Güney Lübnan'a yönelik kara harekâtı girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, 'derin ve bataklık Lübnan çamuru' benzetmesini kullanarak söz konusu harekatın zorlukları ve muhtemel ağır kayıplar hakkındaki analizleri gözden geçiriyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı emekli General Uzi Dayan, rejimin resmi televizyon kanalı Kan'ın sunduğu analizinde, Siyonist rejimin 'Lübnan'da neler yapması ve yapmaması gerektiğini hatırlaması için yeterli deneyime sahip olduğunu' belirtti.

Rejimin geçmiş Lübnan savaşlarından ders çıkarıp çıkarmadığı sorusuna yanıt veren bir diğer eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli Tümgeneral Yaakov Amidror da şunları söyledi: "2006'daki operasyon askerî açıdan başarısızdı. Zira İsrail ordusu hazırlıksızdı, Lübnan hakkında yeterli istihbarata sahip değildi, iyi planları yoktu ve savaş teknolojisi yetersizdi."

Amidror, "Bu operasyonda hükümetin hedefleri ve ordunun bu hedeflere ulaşmak için planları çok net olmalı. Ordunun şu anda yaptığı, güvenlik kuşağı döneminden ziyade 1978'e benziyor," diye ekledi.

Kan televizyonunun "Tarih, İsrail'e Lübnan çamurunun derin ve batağa çekici olduğunu öğretiyor ve uyarıyor," yorumuna ve ordunun dördüncü kez Lübnan'dan çekilmesinin ne kadar süreceği sorusuna Amidror, "Hizbullah'ı en azından Litani Nehri'ne ve 10 kilometre geriye itmek uzun zaman alacaktır," yanıtını verdi.

Kara Kuvvetleri eski komutanı Guy Tsur ise kanala verdiğ idemeçte "Hizbullah'ın varlığına son verme kararı alınabilir, ancak bunu tek başına yapmak imkânsız. Lübnan hükümeti üzerinde etkisi olan ülkeleri de sürece dâhil etmek gerekiyor," dedi.

Tsur, "Hizbullah'ın 1982'den bu yana taktikleri çok benzer. Kaçmıyor, uzaktan ateş ve siperden savunma stratejisine dayanıyor," diyerek ekledi: "Bu sefer de farklı olmayacak, maliyetler ve kayıplar olacak. Savaş, savaştır."

İbranice yayın yapan Kanal 13 ise şu değerlendirmeyi yaptı: "İkinci Lübnan Savaşı'ndan sonra Güney Lübnan'da görece aldatıcı bir sükûnet hâkimdi. Bu süre zarfında Hizbullah, savaş araçları ve tünellerle gücünü artırdı."

Kanal ayrıca, 'İsrail'in Lübnan topraklarında uzun ve karmaşık olması beklenen, ağır bedeller ödeyebileceği yeni bir sürece girdiğini' kaydetti.

Hizbullah, İsrail ordusunun Güney Lübnan'ı işgal girişimlerine karşı koymayı sürdürüyor. Direniş, bu sabah saat 10.15'te İsrail kuvvetlerinin Fatıma Kapısı'ndaki ilerleme girişimini topçu atışlarıyla püskürttüğünü duyurdu.

Şafakta Hizbullah askerleri, Marun er-Ras'a sızmaya çalışan İsrail piyade birliğine karşı iki patlayıcı düzeneği infilak ettirdi. Bu, son 24 saat içinde kasabaya yapılan ikinci sızma girişimiydi.

İsrail medya organları, 'Yayın İzni" başlığı altında, Hizbullah ile çatışmalar sırasında 'Seret Golani' birliğinden iki askerin daha tanksavar füzesiyle öldürüldüğünü ve yedi askerin de ağır yaralandığını bildirdi.

Bu bilgi, dün Güney Lübnan sınırında direniş güçleri ile yaşanan çatışmalarda sekiz askerin, ikisi yüzbaşı rütbesinde olmak üzere, ortadan kaldırıldığını kabul eden İsrail ordusunun kayıp sayısını artırdı.