Sadık Vaad-2 İsrail'e kaça mal oldu?

img
Sadık Vaad-2 İsrail'e kaça mal oldu? YDH

İran'ın İsrail'e yönelik geniş çaplı füze saldırısı, İsrail'in sofistike hava savunma sistemlerini fazlaca yormaya yetti. Ancak bu savunmanın maliyeti, saldırının kendisinden çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.




YDH - İbranice yayın yapan Walla haber sitesi, "İran'ın Füze Saldırısını Engellemenin Maliyeti" başlıklı kapsamlı bir haber yayımladı.

Haber, savunmanın her zaman saldırıdan daha maliyetli olduğunu vurgulayarak, İran'ın bu tür operasyonların maliyetini ABD fonlarına bağımlı olan İsrail'den daha kolay karşılayabileceğini öne sürdü.

Haberde, "Askeri strateji uzmanları arasında 'silah ekonomisi' kavramı giderek önem kazanıyor. En gelişmiş füze veya bombaya sahip olmak yeterli değil; aynı zamanda ihtiyaçları karşılayacak büyüklükte bir envantere ve uzun süreli bir çatışma durumunda bu envanteri yenileme kapasitesine sahip olmak gerekiyor," denildi.

Hava savunma sistemlerinin maliyet etkinliği konusuna da değinilen haberde, "Bir önleyici füzenin maliyeti, engellemeye çalıştığı füzenin maliyetinden genellikle daha yüksektir. Bu durum, 1991 Körfez Savaşı'nda Scud füzelerine karşı kullanılan Patriot sistemi için de 2011'den bu yana Hamas ve Hizbullah füzelerine karşı kullanılan Demir Kubbe için de geçerlidir," ifadelerine yer verildi.

Öte yandan site, İsrail ordusunun yayınlarına dayanarak, İran'ın 181 balistik füze fırlattığını ve bunların büyük çoğunluğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini belirtti.

ABD kaynaklarına göre, Amerikan füze destroyerleri de 12 füzeyi önledi. Menzili 1500 ila 2000 kilometre olan bir balistik füzenin İsrail'de tahmini maliyetinin en az 1 milyon dolar olduğu düşünülüyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin, İran füzelerine karşı yerli savunma sanayii tarafından üretilen Arrow-2 ve Arrow-3 füzelerini kullandığı belirtiliyor.

Eski model Arrow-2 füzesinin maliyeti yaklaşık 3 milyon dolar iken, daha yeni ve gelişmiş Arrow-3'ün maliyeti 2 milyon dolar civarında.

Haberde, "Yaklaşık 180 Arrow füzesi kullanıldığı ve her iki füze türünün de devreye sokulduğu varsayılırsa, bu savunmanın toplam maliyeti yaklaşık 500 milyon dolar olacaktır. Bu rakam, İran'ın saldırısının maliyetinin iki katından fazladır," ifadelerine yer verildi.

Ancak site, bu maliyetin çoğunun ABD tarafından karşılandığına dikkat çekti. ABD'nin İsrail'in hava savunma sistemlerine şimdiye kadar yaklaşık 4 milyar dolar yatırım yaptığı kaydedildi.

Ayrıca, ABD Kongresi'nin onayıyla, İsrail'e yönelik 14,1 milyar dolarlık özel bir savunma bütçesi ayrıldığı, bunun 4 milyar dolardan fazlasının önleyici sistemlerin yenilenmesi için kullanılacağı vurgulandı.

Haber, "ABD'nin finansal desteği olmadan, bu tür savunma harcamalarının İsrail bütçesi üzerinde çok ağır bir yük oluşturacağı" değerlendirmesiyle son buldu.