İsrail'in ABD destekli savaşının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Hamas'ın Gazze'de varlığını sürdürebilmesinin ardındaki faktörleri inceleyen Washington Post, işgalcilerin temel hedefinin "örgütü ortadan kaldırmak" olduğunu belirtti.
YDH - Washington Post'un haberine göre, Hamas "hayatta kalabilmek için bir yeraltı savaş makinesi" inşa etti ve "kendi kendine yetme sözü verdikten sonra Gazze Şeridi'ndeki tünel ağını silah fabrikalarına ve iyi donanımlı tahkimatlara dönüştürdü".
Gazete, savaşın başlamasından bir yıl sonra bugün, Gazze Şeridi'nde "örgütün bileşenlerinin sağlam bir şekilde yerleşik olduğunu" vurguladı. Hamas yetkilileriyle yapılan görüşmelere atıfta bulunan gazete, grubun siyasi büro başkanı Yahya Sinvar'ın "7 Ekim'den bir yıl sonra sadece hayatta kalmakla kalmadığını, aynı zamanda örgütün yeniden ortaya çıkması için zemin hazırladığını" ekledi.
'Hamas bir vekil değil, kendi silahlarını devasa miktarlarda üretme konusunda uzman'
Washington Post, Hamas'ın "sürekli olarak kendi kendine yetmeye odaklandığını" ve bunun "kendi silahlarını ve patlayıcılarını üretme ve binlerce katılımcının yer aldığı karmaşık operasyonları mutlak bir gizlilik içinde yürütme becerisini" içerdiğini bildirdi.
Makalede, "Hamas, İsrail'in Gazze'yi dünyadan tecrit etme kabiliyetini kabul etmesine rağmen kendi mühimmatını üretebilen, dışarıdan onay ve hatta bilgi almadan operasyonlar düzenleyebilen ve ardından savaşçılarının karmaşık bir yeraltı labirentinde kaybolmasına olanak tanıyan bir savaş makinesini mükemmelleştirmek için yıllarını harcadı," ifadelerine yer verildi.
Gazeteye göre savaştan bir yıl sonra, "İsrail ordusu müfettişleri Gazze'de bulunan silahların şaşırtıcı derecede az bir kısmının İran yapımı olduğunu keşfetti", zira direniş örgütü "büyük yeraltı fabrikalarında yeni roketler üretiyordu".
Araştırmacılar roket ve füzelerin montajı için büyük ölçekli fabrikalar bulmak yerine, "çoğunlukla metal işçilerinin basit torna tezgâhları kullanarak boruları ve tarım kimyasallarını patlayıcı mermiler için bileşenlere dönüştürdükleri küçük atölyeler" tespit ettiler. Gazete, İsrail ordusunun "Gazze'nin güneyindeki Refah'ı işgalinden sonra, pek çok uzmanın inandığı gibi Mısır'a giden yeni kaçakçılık tünelleri bulamadığını" belirtti.
Washington Post'a göre, işgal ordusu yetkilileri buna dayanarak "Hamas'ın silahlarının yüzde 80'ini Gazze'de kendisinin ürettiği" sonucuna vardı.
'Gazze'nin tünelleri en büyük sürprizdi'
Gazete, tünellerin "Hamas'ın en büyük mühendislik başarısı ve Sinvar'ın hayatta kalmasının anahtarı" olduğunu belirtti. İsrail güçleri "tünellerin yarattığı tehdidin uzun zamandır farkında olmasına rağmen, tünellerin büyüklüğü ve karmaşıklığı İsrail istihbarat servisleri ve Amerikalı mevkidaşları da dahil olmak üzere herkesi şaşırttı."
ABD'li ve İsrailli yetkililer, Gazze tünellerinin "en büyük sürpriz" olduğunu, Gazze "metrosunun" boyutu, kapsamı ve karmaşıklığının "İsrail'in tahminlerini büyük ölçüde aştığını" ifade ettiler.
İsrailli ordu yetkilileri, "Gazze sokaklarının 30 metre altındaki sığınaklardan geçtikten sonra yerin 120 metre altına gömülmüş daha derin tünellere açılan tüneller bulduklarında ne kadar şaşırdıklarını" dile getirdiler.
ABD'de Joe Biden yönetiminin ilk üç yılında Orta Doğu işlerinden sorumlu savunma bakan yardımcısı olan Dana Strohl, "kimsenin tünellerin ne kadar kapsamlı olduğunu ya da bu kadar çok farklı türde tünel olduğunu anlamadığını" itiraf etti.
Strohl, "Yoğun nüfuslu bir kentsel alanda yatay ve dikey olarak hareket edebilen bir düşmanla savaşmak muazzam bir askeri zorluk," diye ekledi.
Washington Post ayrıca Hamas'ın bir yıldır savaştığını ve bu süre zarfında sahip olduğu kabiliyet ve taktiklerin 7 Ekim'den önce Hamas hakkında var olan geleneksel düşünceye defalarca meydan okuduğunu belirtti.
Gazete, bu kabiliyet ve taktiklerin "Hamas'ın Gazze Şeridi'nde ya da başka bir yerde kendini yeniden inşa etme kabiliyeti konusunda yeni endişeler doğurduğunu" da sözlerine ekledi.
'Savaş, intikam peşindeki gençleri Hamas'a yöneltiyor'
Ayrıca Dana Strohl, 7 Ekim'de "Hamas'ın en kritik stratejik varlıklarının birçok boyutunun anlaşılamamasının istihbarat başarısızlığının bir parçası olduğunu" ve "bu başarısızlığın henüz tam olarak ele alınmadığını" söyledi.
Eski ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu varlıklardan "en önemlilerinden birinin (insan faktörü) Hamas için neredeyse tükenmez bir şekilde mevcut olduğunu" vurguladı.
Gazete, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında yol açtığı yıkımın "gençlerin silah altına alınmasını teşvik ettiğini ve genç ordularını Hamas'ın kollarına ittiğini" kaydetti. Üst düzey bir Arap istihbarat yetkilisi, "Genç gönüllü sıkıntısı yok. Bunlar ailelerini kaybetmiş insanlar ve tek bir amaçları var: İntikam," dedi.
Washington Post, Hamas'ın "yeni üyelerinin enerjisinden daha kolay faydalanabileceği yeni bir çatışma evresine geçtiğini" vurguladı.
Bununla beraber gazete, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın askeri medyasının oynadığı role de değinerek, sosyal medya paylaşımlarının "bombalı araç saldırıları gibi isyan taktiklerini teşvik ettiğine" dikkat çekti.