Aksa Tufanı’na dair detaylar

img
Aksa Tufanı’na dair detaylar YDH

Hamas ve askeri kanadı Kassam Tugayları’nım, iki yıl boyunca titiz bir stratejik aldatma stratejisi yürüttükten sonra başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nun detayları.




YDH- Reuters’in Hamas’a yakın bir kaynaktan aktardığına göre, “İsrail Gazze’deki işçilere ekonomik teşvikler sağlayarak savaş yorgunu Hamas’ı kontrol altına aldığını düşünürken, Hamas savaşçıları çoğu zaman göz önünde eğitiliyordu.”

Kaynak, “Hamas’ın İsrail’i yanıltmak için eşi benzeri görülmemiş bir istihbarat taktiği kullandığını, bu büyük operasyona hazırlanırken İsrail ile bir savaşa ya da çatışmaya girmeye hazır olmadığı izlenimi verdiğini” de sözlerine ekledi.

Söz konusu kaynak Hamas’ın, hazırlıklarının en çarpıcı unsurlarından biri olarak, Gazze’de sahte bir “İsrail” yerleşimi inşa ettiğini ve burada askeri çıkarma ve saldırı talimleri yaptığını açıkladı.

İsrail’in bunları kesinlikle gördüğünü, ancak Hamas’ın bir çatışmaya girmeye istekli olmadığına ikna olduklarını söyleyen kaynak, Hamas’ın, İsrail’i, Gazze’deki işçilerin sınır ötesindeki işlere erişimini sağlamakla daha çok ilgilendiğine ve yeni bir savaş başlatmakla ilgilenmediğine ikna ettiklerini belirtti.

İsrail Kanal 12 ise 7 Ekim operasyonuyla ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin bazı bilgilere ulaştı.

Ulaşılan bilgilere göre, tümen komutanları, 12 Eylül 2023 tarihinde Gazze Tümeni’ni ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy’ye durumla ilgili rahatsız edici bir tablo sundular.

Habere göre, bu toplantıda Halevy, Hamas’ın caydırıldığını, ancak sınırdaki birliklerin öngörülemeyen herhangi bir olaya karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Bu açıklamaların ardından işgal ani bir kararla Gazze sınırındaki güçlerini azalttı.

Söz konusu kanal, o gün yaşanan olaylarla ilgili ayrıntılara yer vererek, Hamas savaşçılarının sınır çitlerinde 120 gedik açtıklarını ve bu gediklerden Gazze’deki yerleşim yerlerine girdiklerini belirtti.

Habere göre, üç piyade taburu ve bir zırhlı tugayın 59 kilometre uzunluğundaki Gazze sınırında konuşlanması gerekiyordu. Ancak ordu operasyonlar şubesinin, yaklaşık üçte birinin evlerine gitmesine izin verme kararı aldığı belirtildi.

İsrail Kanal 11 ise İsrail Hava Kuvvetleri’nin 7 Ekim’deki başarısızlıkla ilgili soruşturmalarının bazı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, saldırı sırasında sadece dört uçak hazır bekliyordu ve başarılı olamadılar.

Söz konusu İsrail kanalı saldırı sırasında Gazze hava sahasında sadece bir adet “İsrail” insansız hava aracının bulunduğunu ve bu aracın gönderdiği görüntülerin kimse tarafından fark edilmediğini belirtti. Ayrıca, helikopterlerin Gazze çevresindeki stratejik noktaları korumak için aceleyle bölgeye yönlendirildiği, ancak çevre sınırına ulaşmadığını ifade etti.

Kanal ayrıca, İsrail Hava Kuvvetleri’nin olaylara ilişkin net bir tablo ortaya koyamadığını ve yerleşimcilerin subaylarından daha fazla bilgiye sahip olduğunu vurguladı.

Kassam Tugayları’nın uçakların kalkış yerleri de dahil olmak üzere hava kuvvetleri üslerinin yerleri hakkında çok fazla bilgiye sahip olduğunu belirtti.

7 Ekim 2023’te başlayan Aksa Tufanı operasyonu, İsrail işgal ordusuna karşı yapılan en büyük stratejik aldatma operasyonuydu.

İşgal medyası o gün 6 Ekim 1973 Savaşı’nın 50. yıl dönümüyle ve “Bu savaş neden İsrail’i şaşırttı?” sorusunu analiz etmekle meşguldü. Ancak 7 Ekim’de İsraillileri, bu kez bir devletten değil, bir direniş hareketinden gelen eşi benzeri görülmemiş bir saldırı şaşırttı.

7 Ekim sürprizi sadece işgal ordusu ve güvenlik birimlerini şaşırtmakla sınırlı kalmadı, tüm dünyayı şaşırttı. Üstelik bu sürpriz sadece ilk anla sınırlı kalmayıp, 72 saatten fazla bir süre devam etti ve etkisini halen sürdürüyor.

Bu başarı, Gazze ve sınırlarının İsrail’in gözetiminden hiç çıkmamasına rağmen elde edildi. İnsansız gözetleme uçakları, güvenlik kameralarıyla dolu yüksek güvenlikli sınırlar ve bu sınırları koruyan askerler, Gazze içindeki ajanlar ve bilgi toplamada kullanılan teknolojiye rağmen gerçekleşti.

İsrail'in aldığı tüm sıkı ölümlere rağmen Aksa Tufanı başarılı oldu ve Hamas’ın gerçekleştirdiği sürpriz saldırı öncesinde İsrail’in gözleri adeta “kapalı” durumdaydı.

Uzmanlar, istihbarat başarısızlığının ve İsrail’in Kassam Tugayları unsurlarıyla başa çıkma konusundaki yetersizliğinin, inceleme ve soruşturma komisyonlarının kurulmasından sonra bile gizli tutulacağını söylüyorlar.