Chevron, İsrail'in kuzeyindeki 'güvenlik riski' nedeniyle Leviathan gaz sahasındaki üçüncü boru hattı projesini Nisan 2025'e kadar askıya alma kararı aldı. Bu erteleme, projenin tamamlanmasını en az altı ay geciktirecek ve 2025 yılındaki nakit akışını olumsuz etkileyecek.
YDH - Leviathan doğalgaz sahasının yüzde 45,34 hissesine sahip olan Delek'in alt kuruluşu NewMed Energy, Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'na (TASE) yaptığı açıklamada, sahanın yüzde 39,66 hissesine sahip operatörü Chevron'un önemli bir karar aldığını duyurdu.
İsrailli ekonomi gazetesi Globes'un haberine göre şirket, kuzeydeki güvenlik gerginliği nedeniyle üçüncü boru hattı projesindeki deniz boru hattı döşeme çalışmalarını, "yüklenicinin iş programı ve bölgedeki güvenlik durumuna bağlı olarak" Nisan 2025'e kadar askıya alma kararı verdi.
Bu erteleme, projenin tamamlanmasının en az altı ay gecikeceği anlamına geliyor.
NewMed açıklamasında, "Bu gelişmenin Leviathan projesinin genel indirgenmiş nakit akışı değeri üzerinde önemli bir kümülatif etkisi olmayacağını, ancak 2025 yılı nakit akışında önemli ölçüde olumsuz bir etki yaratmasının beklendiğini" vurguladı.
Hatırlanacağı üzere üçüncü boru hattı projesi, aralarında yüzde 15 pay sahibi Ratio Energies'in (TASE: RATI) de bulunduğu Leviathan ortakları tarafından Temmuz 2023'te başlatılmıştı.
Sualtı boru hattı, Hayfa'nın 120 kilometre batısına döşeniyor ve doğal gazı Dor Plajı'ndan yaklaşık 10 kilometre açıktaki üretim platformuna taşıyacak şekilde tasarlandı.
Proje, İsrail'in günlük doğalgaz arzını artırmayı hedefliyor. İlk planlamaya göre 2025'in ikinci yarısında devreye girmesi öngörülen boru hattından gaz akışı, şimdi projenin başlangıç tarihine yakın bir zamana kadar beklemede kalacak.
İhracat hacmi etkilenecek
2023 yılında İsrail'in doğal gaz tüketimi 24,7 BCM'ye ulaştı: bunun 13,1 BCM'si iç pazar için, 11,6 BCM'si ise ihracat için kullanıldı.
Bu rakamlar, 2023 yılında iç tüketimde yüzde 3,5, ihracatta ise yüzde 21'lik bir artışa işaret ediyor. Üçüncü boru hattı projesindeki gecikme, iç tüketimi etkilemese de ihracat kapasitesinde düşüşe neden olacak. Geçen yıl ihraç edilen gazın yüzde 75'i Mısır'a, kalanı ise Ürdün'e gönderildi.
2023 yılında Leviathan sahası 11,1 BCM, Tamar sahası 9,1 BCM ve Karish sahası 4,6 BCM doğal gaz üretti. İhraç edilen gazın yüzde 78'i Leviathan sahasından, geri kalanı Tamar sahasından sağlanırken, Karish sahası yalnızca iç pazar için üretim gerçekleştirdi.
İç pazarda tüketilen gazın yüzde 17'si Leviathan'dan, yüzde 34'ü Karish'ten ve yüzde 49'u Tamar'dan temin edildi.
NewMed, mevcut güvenlik durumu hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Son güvenlik gelişmeleri ve şebekenin operasyonel ve teknik gereklilikleri doğrultusunda, operatör şirket zaman zaman sondaj ekipmanlarının çalıştırılması ve güvenlik prosedürleri kapsamında Leviathan sahasında belirli sürelerle üretim kesintilerine gitmektedir."
Şirket ayrıca, üretim kesintilerinden kaynaklanan hacim düşüşünün "yıllık üretim hacmiyle karşılaştırıldığında önemli bir seviyede olmadığını" da ekledi.